20 °C

Чиновниците още с клас за стаж

Чиновниците още с клас за стаж

Дълго подготвяният нов модел на заплащане за държавните служители, който трябваше да влезе в сила от 1 януари 2012 г., ще се забави до 15 март. Това стана ясно от постановлението на Министерския съвет за изпълнението на бюджета. Промените са важна част от отдавна чаканата административна реформа. Новите текстове обвързват заплащането и кариерното израстване на чиновниците с това как си вършат работа. Целта е те да бъдат мотивирани да обслужват по-качествено и бързо гражданите и бизнеса.

Отложените разпоредби предвиждат парите за заплати да се разпределят в съотношение 70% за основна месечна заплата и постоянни възнаграждения плюс допълнителни бонуси за добра работа, които могат да носят още 30%. Друг основен момент е, че добавка за стаж вече няма да се начислява, а досегашните натрупвания от нея ще влязат в основната заплата.

Преди около две седмици КТ “Подкрепа” атакува новите наредби пред Върховния административен съд. Мотивът на синдикатите беше, че приемането на промените няма законово основание, тъй като не са направени необходимите поправки в Закона за държавния служител. Такива бяха внесени в парламента през ноември, но още не са минали дори и през комисиите. Преди време министърът на финансите Симеон Дянков оправда забавянето с ангажираността на депутатите покрай отхвърлянето на ветото на президента Георги Първанов върху пенсионната реформа.

Постановлението за изпълнението на държавния бюджет изтегля срока за изготвянето на индивидуални планове за работа на чиновниците за периода 15 март-15 април. От оценката на ръководителя на административната структура как са изпълнили задачите в тях ще зависи дали служителите ще получат повишение и по-висока заплата. Началниците ще могат до 30 март да определят колко служители ще получават допълнителен бонус за това, че изпълняват важна за работата на администрацията длъжност.

За разлика от промените в администрацията по-тежките изисквания ще сурвакат работещите с настъпването на новата година. От 1 януари мъжете могат да излязат в отдих само при навършени 63 г. и 4 месеца и стаж от 37 г. и 4 месеца. За жените условията са 60 г. и 4 месеца и 34 г. и 4 месеца труд.

МИШЕЛ ГУТСУЗЯН

Не свалят такси за бизнеса

Таксите, които министерствата събират от гражданите и бизнеса, едва ли ще бъдат намалени масово тази година. В края на 2011 г. министърът на икономиката Трайчо Трайков каза, че повечето ведомства ще коригират сумите. В бюджетите на министерствата обаче са записани същите постъпления от такси както през 2011 г., става ясно от постановлението на правителството за разпределението на бюджет 2012, публикувано в последния ден на м. г.

При някои ведомства има и повишение - за Министерството на финансите то е с 2 млн. лв., а при това на външните работи - с 10 млн. лв. Приходите от такси на правосъдното ведомство са около 73,6 млн. лв. - колкото и през 2011 г. Министерството на регионалното развитие, което събира най-много пари, е планирало те да са с около 19 млн. лв. по-малко т. г., или общо 261,78 млн. лв. Намаление със 17 млн. лв. е заложено и в бюджета на земеделското ведомство.

Таксите трябва да бъдат намалени според нова методика за определянето им, приета от кабинета през декември. Тя обаче още не е влязла в сила.

От постановлението на кабинета за бюджет 2012 г. става ясно още, че най-орязани са парите на здравното министерство - от 712 млн. лв. през 2011 г. на 468,2 млн. лв. през тази. Министерството на отбраната ще получи най-голяма субсидия от бюджета - 950,24 млн. лв., колкото и през 2011 г.

Закръглят данъци към пълно левче

За поредна година правителството няма да сурвака гражданите с по-високи данъци за Нова година. Налогът върху доходите остава старият - 10%. Единствената промяна, която бе приета, е Националната агенция за приходите (НАП) да закръгля данъчните задължения към пълен лев. Например ако дължите 100,49 лв., ще платите 100 лв. Ако обаче сумата е 100,51 лв., закръглянето ще е към 101 лв.

Важна промяна в закона за данъците върху доходите на физическите лица е отмяната на задължението хората, останали без работа , да подават данъчни декларации за периода, в който са се трудили.

От тази година в данъчните декларации задължително трябва да се вписват и спечелени суми над 5000 лева от хазартни игри. Целта е да се намалят злоупотребите при данъчни проверки и опитите хазартни игри да се сочат като източник на недекларирани доходи.

Променя се и режимът за деклариране и внасяне на данък общ доход от отдаване под наем на общо помещение в сграда в режим на етажна собственост. Досега наемателят на помещението трябваше да издава служебни бележки на всички собственици в сградата, а те от своя страна да декларират дохода в годишните си декларации.

Сега наемателят ще удържа дължимия данък от наема и ще го превежда в бюджета, а за получателите на дохода отпада задължението да го декларират пред НАП.

Сред най-съществената промяна за фирмите е, че от началото на 2012 г. месечните справки-декларации по ДДС ще се изпращат само чрез интернет, когато покупките или продажбите на дружеството за месеца са повече от пет. Приходната агенция все пак предвижда гратисен период от един месец за въвеждане на новото изискване. Това означава, че правилото ще е задължително за ДДС декларациите за януари 2012 г., които се подават до 14 февруари 2012 г.

Друга особеност е удължаването на срока на банковите гаранции от 4 на 6 месеца, които фирмите трябва да предоставят, ако искат да им бъде възстановен ДДС при течаща ревизия.

2012 г. ще донесе и облекчения за облагане на сделки с имоти. При покупко-продажба на урегулирани поземлени имоти и на нови сгради, за каквито се приемат до 5-годишните, данъчната основа вече ще е пазарната им цена. Досега ДДС се начисляваше върху сумата, за която е бил придобит имотът за последен път.

Така след бума в строителството и последвалия го спад в цените на имотите се стигна до казуси, при които жилище от 2007 г. може да бъде продадено на загуба, защото при следващата сделка цената не може да падне под пиковата стойност.

С 9% ДДС ще се облагат от следващата година всички обекти за настаняване - това са не само хотелите, но и къщите за гости и хижите. Досега налогът за последните две категории бе 20%.

По-ниският ДДС обаче няма да се прилага, когато туроператори препродават пакети за настаняване на свои колеги.

Малки градове вдигат налозите

Такса смет и данък сгради се повишават в по-малките градове от тази година, но в София, Пловдив, Варна, Търговище и Шумен няма да има промяна.

Ръстът на налозите е най-голям в Кърджали, Ямбол и Разград - с 50%. В Русе и Стара Загора бизнесът и гражданите ще плащат повече. Мотивите за скока са увеличените разходи на общините за сметосъбиране, както и финансовите проблеми на повечето от тях. На много места ще има намаление на такса смет за фирмите и гражданите. В Бургас хотелите ще плащат само през летния сезон. В Смолян “отбивката” ще е с 0,5 промила. Във Враца също ще превеждат на общината с половин промил по-малко.

Най-чувствително ще усетят промяната фирмите в Монтана, където такса смет пада от 10 на 6,7 промила. В Пазарджик бизнесът също ще плаща по-малко.

В Плевен такса смет спада от 1,6 на 1,2 промила, но се повишава данък сгради - от 1,5 до 1,9 промила.

Дизел и бензин с по-високи цени

Новата година донесе по-високи цени на горивата, като бензинът и дизелът поскъпнаха с по 2 ст. за литър. Цената на нафтата се увеличи заради ръста в акциза, който се вдигна от 615 лв. на 630 лв. за 1000 литра. При бензина акцизът е без промяна, но от 1 януари “Лукойл България” леко повиши производствената цена на горивото.

2012 г. докара и по-скъп природен газ, като цената на синьото горива нарасна с 4,34%. Утехата е, че засега това няма да се отрази като повишение на сметките за парното през този отоплителен сезон.

За сметка на това се очаква от 1 април да има сериозно увеличение на цената на природния газ с около 18%, което вече няма как да не покачи цената на парното и топлата вода.

Неприятна изненада очаква таксиметровите шофьори и водачите, които използват природния газ за гориво на своите автомобили. 1 юли в сила влиза акциз, който ще оскъпи метана с около 4 стотинки за килограм. В момента цената на екологичното гориво е 1,40-1,50 лв. за килограм. Дори и след оскъпяването на метана с акциз той пак ще остане най-евтиният начин за придвижване на 4 колела, смятат експерти.

От 1 юли се очаква и повишение на цената на електроенергията. В последните дни преди Нова година НЕК внесе искане за увеличение на цената на тока на едро с 4,5%.Така електроенергията за битовите потребители ще увеличи цената си поне с 4%.

БДЖ също даде своя принос в повишението на цените, като от началото на 2012 г. вдигна билетите за субсидираните влакове с 9%. (Труд)

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С намерение сте да се посветите на работните си ангажименти и няма да сбъркате. Шансовете ви за добър изход от предстояща делова среща са реални, но трябва да се постараете повече. Но не пренасяйте грижите си върху отношението ви към близките хора. Организирайте си излет сред природата, ще се обновите.
14 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не са препоръчват участия във финансови операции и даване пари на заем. Повече време отделете на познатите ви неща, в които имате опит. Експериментите отложете за друг ден. Ще се заредите със свежи идеи и енергия, ако се посветите на занимания, развиващи интелектуалните ви и душевни качества.
14 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Като отговорни хора, ще се погрижите за задълженията си, оставяйки всичко останало на за по-късно. Общуването с приятели ще внесе повече настроение и желание за развлечения. Текат трансформации, които могат да повлияят на общото ви разположение, не се притеснявайте, ако се почувствате и раздразнителни.
14 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
И без особени усилия днес ще привличате вниманието на околните. Както в деловото си общуване, така и в личните си дела ще се изявите с качествата и уменията си, а защо не и с чара си. Ще получите изгодни оферти, някои от които имат отношение към бъдещия ви дом. Не семейните ще мислят за по-сериозно обвързване с партньора си.
14 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работите усилено по даден проект, в чийто успех сте абсолютно убедени. Бъдете готови за промени и противоречия с деловите партньори. До голяма степен от вас зависи дали преговорите ви ще имат резултат. Ще трябва да запазите спокойствие и да изложите ясно и точно позициите си. Ценно за вас ще се окаже намирането на верен съюзник.
14 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е пълен с изненади, но част от тях едва ли ще ви удовлетворят. Имате конкретни очаквания за нещата, които ви се случват, но събитията днес напълно ще ги опровергаят. Въпреки това имате възможността да извлечете дивиденти от новото положение, затова не се колебайте да го сторите. В личен план направете вие крачката към подобрение.
14 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не пропускайте момента да покажете какво можете, още повече, че той ще създаде предпоставки за финансов просперитет. Не ви липсва мотивация, а и сте наясно, че трябва да разчитате предимно на себе си. И ще се справите. Вслушвайте се в интуицията си и се водете от разума си.
14 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Превърнете идеите си в своя цел, станете активни и действайте. Наложете си да спазите уговорените срокове и ще се поздравите с придобивки. За съжаление около вас има хора, които не споделят амбициите ви и това може да ви огорчи. Силни сте и ще се справите. Вечерта си починете.
14 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка. Установявате контакти с важни хора, с които впоследствие ще имате съвместна работа.
14 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към плана и да импровизирате, важно е да постигнете целта си, а това със сигурност ще стане. Честито.
14 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Краят на работната седмица ще повиши напрежението на работното място. От много страни ще ви търсят за консултация и обяснения. Намерете време и за близките си, те очакват поетите от вас обещания да бъдат спазени. А вас ви очакват финансови придобивки и среща с желан човек.
14 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Дори и да сте се почувствали огорчени от неприемливо за вас мнение на партньорите ви, не падайте духом, и не си помисляйте за промяна на плановете си. Момента не е подходящ за това. Нещо повече. Заредете се с търпение, и спокойно обмислете кой и къде греши. Бъдете доволни от съдбата, че до вас имате добър човек, на когото можете да разчитате за съвет и помощ.
14 май 2021
Последни новини