Чиновниците още с клас за стаж

Чиновниците още с клас за стаж

Дълго подготвяният нов модел на заплащане за държавните служители, който трябваше да влезе в сила от 1 януари 2012 г., ще се забави до 15 март. Това стана ясно от постановлението на Министерския съвет за изпълнението на бюджета. Промените са важна част от отдавна чаканата административна реформа. Новите текстове обвързват заплащането и кариерното израстване на чиновниците с това как си вършат работа. Целта е те да бъдат мотивирани да обслужват по-качествено и бързо гражданите и бизнеса.

Отложените разпоредби предвиждат парите за заплати да се разпределят в съотношение 70% за основна месечна заплата и постоянни възнаграждения плюс допълнителни бонуси за добра работа, които могат да носят още 30%. Друг основен момент е, че добавка за стаж вече няма да се начислява, а досегашните натрупвания от нея ще влязат в основната заплата.

Преди около две седмици КТ “Подкрепа” атакува новите наредби пред Върховния административен съд. Мотивът на синдикатите беше, че приемането на промените няма законово основание, тъй като не са направени необходимите поправки в Закона за държавния служител. Такива бяха внесени в парламента през ноември, но още не са минали дори и през комисиите. Преди време министърът на финансите Симеон Дянков оправда забавянето с ангажираността на депутатите покрай отхвърлянето на ветото на президента Георги Първанов върху пенсионната реформа.

Постановлението за изпълнението на държавния бюджет изтегля срока за изготвянето на индивидуални планове за работа на чиновниците за периода 15 март-15 април. От оценката на ръководителя на административната структура как са изпълнили задачите в тях ще зависи дали служителите ще получат повишение и по-висока заплата. Началниците ще могат до 30 март да определят колко служители ще получават допълнителен бонус за това, че изпълняват важна за работата на администрацията длъжност.

За разлика от промените в администрацията по-тежките изисквания ще сурвакат работещите с настъпването на новата година. От 1 януари мъжете могат да излязат в отдих само при навършени 63 г. и 4 месеца и стаж от 37 г. и 4 месеца. За жените условията са 60 г. и 4 месеца и 34 г. и 4 месеца труд.

МИШЕЛ ГУТСУЗЯН

Не свалят такси за бизнеса

Таксите, които министерствата събират от гражданите и бизнеса, едва ли ще бъдат намалени масово тази година. В края на 2011 г. министърът на икономиката Трайчо Трайков каза, че повечето ведомства ще коригират сумите. В бюджетите на министерствата обаче са записани същите постъпления от такси както през 2011 г., става ясно от постановлението на правителството за разпределението на бюджет 2012, публикувано в последния ден на м. г.

При някои ведомства има и повишение - за Министерството на финансите то е с 2 млн. лв., а при това на външните работи - с 10 млн. лв. Приходите от такси на правосъдното ведомство са около 73,6 млн. лв. - колкото и през 2011 г. Министерството на регионалното развитие, което събира най-много пари, е планирало те да са с около 19 млн. лв. по-малко т. г., или общо 261,78 млн. лв. Намаление със 17 млн. лв. е заложено и в бюджета на земеделското ведомство.

Таксите трябва да бъдат намалени според нова методика за определянето им, приета от кабинета през декември. Тя обаче още не е влязла в сила.

От постановлението на кабинета за бюджет 2012 г. става ясно още, че най-орязани са парите на здравното министерство - от 712 млн. лв. през 2011 г. на 468,2 млн. лв. през тази. Министерството на отбраната ще получи най-голяма субсидия от бюджета - 950,24 млн. лв., колкото и през 2011 г.

Закръглят данъци към пълно левче

За поредна година правителството няма да сурвака гражданите с по-високи данъци за Нова година. Налогът върху доходите остава старият - 10%. Единствената промяна, която бе приета, е Националната агенция за приходите (НАП) да закръгля данъчните задължения към пълен лев. Например ако дължите 100,49 лв., ще платите 100 лв. Ако обаче сумата е 100,51 лв., закръглянето ще е към 101 лв.

Важна промяна в закона за данъците върху доходите на физическите лица е отмяната на задължението хората, останали без работа , да подават данъчни декларации за периода, в който са се трудили.

От тази година в данъчните декларации задължително трябва да се вписват и спечелени суми над 5000 лева от хазартни игри. Целта е да се намалят злоупотребите при данъчни проверки и опитите хазартни игри да се сочат като източник на недекларирани доходи.

Променя се и режимът за деклариране и внасяне на данък общ доход от отдаване под наем на общо помещение в сграда в режим на етажна собственост. Досега наемателят на помещението трябваше да издава служебни бележки на всички собственици в сградата, а те от своя страна да декларират дохода в годишните си декларации.

Сега наемателят ще удържа дължимия данък от наема и ще го превежда в бюджета, а за получателите на дохода отпада задължението да го декларират пред НАП.

Сред най-съществената промяна за фирмите е, че от началото на 2012 г. месечните справки-декларации по ДДС ще се изпращат само чрез интернет, когато покупките или продажбите на дружеството за месеца са повече от пет. Приходната агенция все пак предвижда гратисен период от един месец за въвеждане на новото изискване. Това означава, че правилото ще е задължително за ДДС декларациите за януари 2012 г., които се подават до 14 февруари 2012 г.

Друга особеност е удължаването на срока на банковите гаранции от 4 на 6 месеца, които фирмите трябва да предоставят, ако искат да им бъде възстановен ДДС при течаща ревизия.

2012 г. ще донесе и облекчения за облагане на сделки с имоти. При покупко-продажба на урегулирани поземлени имоти и на нови сгради, за каквито се приемат до 5-годишните, данъчната основа вече ще е пазарната им цена. Досега ДДС се начисляваше върху сумата, за която е бил придобит имотът за последен път.

Така след бума в строителството и последвалия го спад в цените на имотите се стигна до казуси, при които жилище от 2007 г. може да бъде продадено на загуба, защото при следващата сделка цената не може да падне под пиковата стойност.

С 9% ДДС ще се облагат от следващата година всички обекти за настаняване - това са не само хотелите, но и къщите за гости и хижите. Досега налогът за последните две категории бе 20%.

По-ниският ДДС обаче няма да се прилага, когато туроператори препродават пакети за настаняване на свои колеги.

Малки градове вдигат налозите

Такса смет и данък сгради се повишават в по-малките градове от тази година, но в София, Пловдив, Варна, Търговище и Шумен няма да има промяна.

Ръстът на налозите е най-голям в Кърджали, Ямбол и Разград - с 50%. В Русе и Стара Загора бизнесът и гражданите ще плащат повече. Мотивите за скока са увеличените разходи на общините за сметосъбиране, както и финансовите проблеми на повечето от тях. На много места ще има намаление на такса смет за фирмите и гражданите. В Бургас хотелите ще плащат само през летния сезон. В Смолян “отбивката” ще е с 0,5 промила. Във Враца също ще превеждат на общината с половин промил по-малко.

Най-чувствително ще усетят промяната фирмите в Монтана, където такса смет пада от 10 на 6,7 промила. В Пазарджик бизнесът също ще плаща по-малко.

В Плевен такса смет спада от 1,6 на 1,2 промила, но се повишава данък сгради - от 1,5 до 1,9 промила.

Дизел и бензин с по-високи цени

Новата година донесе по-високи цени на горивата, като бензинът и дизелът поскъпнаха с по 2 ст. за литър. Цената на нафтата се увеличи заради ръста в акциза, който се вдигна от 615 лв. на 630 лв. за 1000 литра. При бензина акцизът е без промяна, но от 1 януари “Лукойл България” леко повиши производствената цена на горивото.

2012 г. докара и по-скъп природен газ, като цената на синьото горива нарасна с 4,34%. Утехата е, че засега това няма да се отрази като повишение на сметките за парното през този отоплителен сезон.

За сметка на това се очаква от 1 април да има сериозно увеличение на цената на природния газ с около 18%, което вече няма как да не покачи цената на парното и топлата вода.

Неприятна изненада очаква таксиметровите шофьори и водачите, които използват природния газ за гориво на своите автомобили. 1 юли в сила влиза акциз, който ще оскъпи метана с около 4 стотинки за килограм. В момента цената на екологичното гориво е 1,40-1,50 лв. за килограм. Дори и след оскъпяването на метана с акциз той пак ще остане най-евтиният начин за придвижване на 4 колела, смятат експерти.

От 1 юли се очаква и повишение на цената на електроенергията. В последните дни преди Нова година НЕК внесе искане за увеличение на цената на тока на едро с 4,5%.Така електроенергията за битовите потребители ще увеличи цената си поне с 4%.

БДЖ също даде своя принос в повишението на цените, като от началото на 2012 г. вдигна билетите за субсидираните влакове с 9%. (Труд)

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини