Бесарабска българка живее без ЕГН и гражданство

От 2008 г. Министерството на правосъдието нито отказва, нито разрешава гражданство на родената у нас Виктория Петровна Ломакина, разказа дядо й Григорий Петрович Димитров.

Момичето е родено на 9 юни 1997 г. в Кърджали. То е от фамилията на бесарабски българи от Тараклия, Молдова, които са  се заселили в града още през 1991 г.

От три години Виктория живее в София с майка си Росина. Ученичка е в Математическата гимназия и усилено тренира волейбол, но заради липсата на гражданство и ЕГН тя не може да бъде картотекирана и не пътува с отбора си за състезания.

Росина е получила българското си поданство през 2005 г. и често упреквала баща си Григорий, че нищо не прави за уреждането на проблемите на внучката си.

Той показа и удостоверение от дирекцията "Българско гражданство", в което е отбелязано, че молбата на Виктория Ломакина е внесена там с входящ номер от 2008 г. и че по нея е заведена редовна преписка.

Дядото от няколко години е на гурбет в Германия, но често се връща в България и тича до правосъдното министерство да настоява по-скоро детето да получи идентичност. Занимавал е и вицепрезидента Ангел Марин.

За каква интеграция говорим, нашата Виктория все едно не съществува, негодува Григорий и показва акта й раждане. Там в графата за ЕГН-то са попълнени само цифрите на рождените й дата и година.

След 1991 г. в Кърджали пристигнаха и се установиха трайно над 60 семейства българи от Молдова, Украйна, Таджикистан и др. През 1994 г. Григорий, който е у нас още от 1989-а, основа дружеството "Завръщане". Организацията тогава си поставя за цел да отстоява правата на новите заселници.

Вилдан Байрямова Труд

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини