Медицинският се напълни - 69 от 80 преди края на второ класиране

Последният випуск на колежа от 2008-ма година

69 кандидати за медсестри и акушерки вече се записаха в хасковският филиал на Тракийският университет, бившият медицински колеж. До края на тази седмица когато изтича срока за второто класиране, се очаква всички 80 места да бъдат попълнени, каза преподавателката във филиала Таня Паскалева. 10 % от местата за сестри, са запазени за мъже/ 5 бр/. Ако от силния пол няма желаещи, местата ще се дадат на жените.

Възстановеното висше учебно е принципно различно от съществуващият до 2008-ма година колеж, уточни тя. Тогава се учеше по три години за „професионален бакалавър“. Сега законът обаче изисква сестрите да бъдат редовни бакалаври и курсът на обучение ще е 4 години, тоест не става въпрос вече за колеж, а за ВУЗ. Именно това е причината за напливът на кандидати, включително и от съседна Турция. Бройката им никак не е малка, но ще се уточни след приключванията на редовните класирания. Чужденците не заемат заявените 80 места. Те са само за български граждани.

Обучението на студентите ще се води от хабилитирани преподаватели от Тракийският университет в Стара Загора. Тези, по клиничните дисциплини ще пътуват от Стара Загора, преподавателите по здравни грижи са родом от Хасково. Директор на колежа ще е доц. Коста Костов от университета-майка в Стара Загора.

Въпреки редовното обучение на студентите, учебното заведение няма да прекратява вървящите в последните три години краткосрочни курсове за желаещи да станат масажисти, болногледачи и медицински секретари. Те продължават от 3 месеца до година и дават сертификат, който се признава дори и в чужбина.

Г.Христов

През последните три години в базата на колежа се провеждаха курсове за масажисти, секретари и бременни
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини