Двама са кандидатите за председател на БАН

Чл.-кор. Николай Милошев и акад. Юлиан Ревалски са кандидатите за председател на Българската академия на науките, съобщиха от БАН.

Предложението за кандидатурата на чл.-кор. Николай Милошев е направено от Научния съвет на Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН. За кандидатурата на акад. Юлиан Ревалски има две предложения - от Научния съвет на Института по математика и информатика на БАН (ИМИ), и от 41 представители на Събранието на академиците и член-кореспондентите на БАН.

На 28 ноември в Големия салон на БАН ще се състои заседание на Общото събрание на БАН за избор на председател на Българската академия на науките.

Право да кандидатстват за длъжността "председател на БАН" имат академиците (действителните членове) и член-кореспондентите (дописните членове) на БАН, които към датата на встъпване в длъжност (6 декември 2016 г.) не са навършили 70-годишна възраст.

Чл.-кор. Николай Милошев (1959 г.) сега е зам.-председател на БАН, бил е служебен министър на образованието и науката от март до май 2013 г., а преди това - директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН. 

Проф. Юлиан Ревалски (1956 г.) от 2013 г. е директор на Института по математика и информатика на БАН, а през 2011-2012 г. е бил заместник-директор на института. Проф. Ревалски има принос за учредяването на наградата на ИМИ за постижения на млади български учени в областта на математиката. Бил е и гост-професор в университети в чужбина.

Източник: http://dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини