Зрелостниците от Езиковата пак с немски дипломи

На 28 май в хотел „Кърджали” се състоя, превърналата се в традиция, официална церемония по връчване на Немска езикова диплома на  учениците от 12 клас  в ГПЧЕ „Христо Ботев”, обучаващи се по програма към Културното министерство на Република Германия.

Вълнуващото тържество бе открито от директора на Езиковата гимназия г-жа Йорданка Чавдарова, която прочете специален поздравителен адрес от министъра на образованието, младежта и науката  Сергей Игнатов адресиран до учениците, учителите и ръководството на ГПЧЕ „Христо Ботев” гр. Кърджали. Поводът е, че според резултата си от изпита за DSD българскити ученици са на първо място в Европа   и на второ място в света. Г-жа Чавдарова  сподели   удовлетворението и  радостта си, че  точно през тази 10-та година от въвеждането на програмата в гимназията   възпитаниците  постигнаха върхови резултати и помогнаха  България да е на първо място сред страните в Източна и Средна Европа. Тя разказа  за  работата на преподавателите от  катедра  немски език  в ГПЧЕ „Христо Ботев”, които    на европейско ниво развиват и обогатяват учебния процес в гимназията чрез прилагане на нови, съвременни техники и  методи в чуждоезиковото обучение. Високият им професионализъм се дължи на постоянните индивидуални квалификационни курсове в страната и чужбина, дейността им по европейски проекти и отличната екипна работа с преподавателката от Германия- г-жа Хелга Грьогер.

Радостта на зрелостниците  бе споделена от техните родители, близки и уважена от г-н Михаел Хабенбахер, главен координатор по немски език за България към посолството на Германия у нас, Кармен Шмидт представител  на немската езикова служба и Началника  на РИО – Кърджали г-жа Емилия Владева, която пожела на абитуриентите да са достойни граждани на света, но да не забравят родната страна, град и училище. 
             В словото си  г-н  Хабенбахер подчерта, че Езиковата гимназия в Кърджали  е една от най-добрите в България и е  модел за подражание с многопосочните дейности, развивани в нея и със забележителните резултати на своите ученици.   Той потвърди, че  преподаването и владеенето на немски език в кърджалийската гимназия  са на европейско ниво. Преподавателският екип е с доказани възможности, а  учениците, включени в  DSD-групите   са много мотивирани и готови да постигат високи резултати, което ги превръща  в мултикултурни   личности. Той изтъкна, че дипломите DSD дават възможност на възпитаниците на Езиковата гимназия да   следват в избрани от тях университети  в Германия или Австрия, без полагане на допълнителни изпити. Документът е много ценен и при кандидатстване за работа в немски фирми. За много от абитуриентите в залата  тази  диплома  е  допълнителна опция сред многобройните възможности, които се откриват  пред тях.

Развълнуван родител не скри гордостта и радостта си, че преди пет години е направил най-правилния избор за своето дете, избирайки Гимназия с преподаване на чужди езици „Христо Ботев”. Със задоволство сподели: ”Всички вие, ръководство и учители, помагахте на децата ни да израстват  в интелектуален, личностен и духовен аспект като им дадохте реални знания  за  стабилна  бъдеща реализация”. Тържеството продължи със стилна програма, съчетаваща модерно немско звучене и типични баварски ритми в изпълнение на ученици от 8, 9, 10 и 11 клас  na училището, които допринесоха за доброто настроение на присъстващите.

Радка Попгеоргиева

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини