Родолюбивият дух на Ботевци отново носи награди!

Историци с 8 медала и 2 купи от финалния кръг на ационалното състезание

„Моята родина“ в град Стара Загора

Състезателният дух на школата по история в Езиковата гимназия „Христо Ботев“ – Кърджали е с утвърдени традиции както в област Кърджали, така и в цялата страна. За миналата година върховото постижение беше званието „Лауреат“ на Националната олимпиада по история за Боян Каменов. Ежегодни са националните постижения в различни конкурси и състезания. Поредната добра новина пристигна от град Стара Загора, където на 30 април 2017г. приключи финалният кръг на Националното историческо състезание „Моята Родина”, организирано от Педагогическа асоциация „Образование без граници”, със съдействието на община Стара Загора и Регионален исторически музей – Стара Загора.

С три сребърни медала увенчаха постиженията си Кирил Иванов Бояджиев от 9. клас, Даяна Красимирова Тодорова от 10. клас и Виктор Валентинов Костадинов  от  11. клас. Носителите на  пет бронзови медала са деветокласниците Божидар Мариянов Кавракиров, Емре Ергюн Емурла и Доан Ниязи Шакир. Сред по-големите ученици носители на бронзовите отличия са десетокласникът Симеон Александров Кьосев и дванадесетокласникът Борислав Милков Тихов. Първо място и купа за съответната възрастова група спечелиха Кирил Иванов Бояджиев от 9-ти клас и за второ място – Даяна Красимирова Тодорова от 10-ти клас.

Надпреварата се  проведе при изключителен интерес от страна на младите историци от Езиковата гимназия „Христо Ботев“ – Кърджали, които се справиха отлично в двата  дистанционни кръга и до финал достигнаха осемнадесет ученици. Темата на Първия кръг включва въпроси от Средновековието -  големите военни победи на българите, а на втория кръг - борбата на българите за светска просвета, независима църква и свободна държава през Възраждането. Въпросите в тестовете провокираха талантливите млади историци и те трябваше да демонстрират не само знания за историческите събития, но и умения за работа с цитати от исторически извори и литературни творби. Заедно с 182 представители на други училища от цялата страна младите ботевски възпитаници демонстрираха познаване на историческите факти и събития, умения за разпознаване и анализ на исторически документи, свързани с най-светлите страници от родната ни история. Те  се представиха отлично при питанията за поети, царе, будители и борци за свобода, което е своеобразен атестат за качестовото на преподаване по история и цивилизация в Гимназията.

            С гордост можем да заявим, че Езикова гимназия „Христо Ботев“ е единственото училище от областта, което се включи в състезанието. Ботевци се представиха достойно и завоюваха три сребърни, пет бронзови медала и две купи.
Спечелените медали и купи са повод за радост и гордост. Останалите представители на Езиковата гимназия „Христо Ботев“ се нареждат само на няколко точки след първенците в историческото състезание. Тези успехи се дължат на отговорността, трудолюбието и упоритостта на учениците, професионализма на техните преподаватели и на родителите, които мотивират децата си.     
 

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини