Немскоговорящата общност в област Кърджали се увеличи с нови 37 дипломанти

Немскоговорящата общност в област Кърджали се увеличи с нови 37 дипломанти, за които се отварят вратите на най-престижните университети в немскоговорящите страни. 

 Придобиването на немската езикова дилома е плод на усърдна работа от страна на ученици и учители, които 12 години работят по Програмата към Културното  министерство на Република Германия. Вече стотици възпитаници на ГПЧЕ „Христо Ботев” са успели да получат  изключително престижната диплома, валидна за цял живот във всяка една европейска страна. Още с постъпването си в езиковата гимназия, учениците от паралелките  с профил немски език, започват своята подготовка по програмата на Немското културно министерство. За най-малките гимназисти първото изпитание за влизане в програмата е полагането на писмен и устен изпит в девети клас. Следват години на усърдна работа и обучение с иновационни методи, за да  бъдат допуснати до финален изпит в дванадесети клас. Toй ce пpoвeждa в две части – писмен и устен. Писменият изпит се организира  в училището пo eднo и cъщo вpeмe със всички кандидати от цял cвят.  След това всички пиcмeни paбoти ce пpoвepявaт от специална комисия в  Кьолн, Гepмaния. Устният изпит е пред комисия от трима преподаватели, като пpeдceдaтeл e методист - консултант към Немското посолство в България, а другите двама са преподаватели от гимназията. И тази година на изпита през декември ботевци впечатлиха  госпожа Сибиле Шабанска със знанията и уменията си да общуват на немски език и защитиха достойно своите пет-годишни усилия да овладеят езика на Гъоте и Шилер до високото ниво С1 според европейската езикова рамка.

Естествената кулминация за положените усилия и постигнатите резултати е уникалната за областния град церемония по връчване на дипломите, която се състоя на 13.05.2015 и бе  празник за родители, преподаватели и официални гости. Вълнуващото тържество бе открито от Директора на Гимназията г-жа Йорданка  Чавдарова, която изказа удовлетворението и радостта си от успехите на поредния ботевски випуск и пожела на своите възпитаници да продължат в същия дух да се доказват във всяка една точка на света с думите: „Независимо къде се намирате, работете за просперитета на човечеството, бъдете здрави и дръзновени!”

Специално приветствие към абитуриентите отправи и началникът на РИО – Кърджали  - господин Гроздан Колев. „Използвайте придобитите знания и умения за бъдещото си кариерно развитие! Вярвайте във възможностите, които са ви дали вашето училище и преподаватели, защото от личен опит знам, че немският език отваря много хоризонти пред вас.”

Тържеството бе уважено и от госпожа Вилдан Сефер, представител на Областна администрация - Кърджали, която прочете приветствен адрес от името на Областния управител – господин Илия Илиев, с пожелания за бъдеща успешна  реализация в живота.

Вълнуващо слово произнесе и госпожа Сибиле Шабанска, регионален консултант по немски език към Посолството на Германия. На първо място тя отправи адмирации към най-добре представилата се на изпита ученичка- Надежда Стефанова и целия випуск дипломанти. Връчи дипломите на 37  зрелостници от випуск 2015 и им пожела много бъдещи успехи.

Най-ценният подарък дойде от родителите, които изразиха своята удовлетвореност от взетото от тях пет години по-рано решение, децата им да се обучават в най-доброто училище в региона, използвайки възможностите, които то предоставя. Гореща  бе тяхната благодарност към ръководството на гимназията  и  всички преподаватели по немски език за професионализма и всеотдайността им, както и за  безрезервната им помощ, за да могат техните деца  днес да са горди притежатели на това високо отличие. Чрез успеха на своите възпитаници  институцията ГПЧЕ „Христо Ботев” отново показа, че е  отлична школа за младите хора, носещи ботевския дух в сърцата си, които покоряват върховете на знанието  и с много труд, мотивация и упоритост преследват смелите си мечти, за да могат в бъдеще успешно да  се реализират в живота.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини