Три версии защо Гюкчан е наръгала Бекир (Обзор)

Стотици приятели и близки изпратиха до гробищата жестоко убития 20-годишен Бекир Рамадан. Той беше погребан в родното си село Жинзифово в сряда преди залез слънце. За церемонията пристигнаха по-големият брат на убития, който живее в Дания, както и братовчедите му от Германия.

Поне по три различни версии работят разследващите за убийството на Бекир Рамадан. Както “24 часа” писа, тялото му беше открито във вторник към 20,15 ч в района на с. Широко поле на горски път край старото шосе от Кърджали за Хасково. Младият мъж бе намерен прободен с нож в лявата част на гръдния кош от майка си Снежа Асенова и неин роднина след двудневно издирване.

Ден по-късно за убийството беше задържана 19-годишната Гюкчан Фахри в дома си в с. Панчево. Тя е обвиняема за умишлено умъртвяване, за което може да получи от 10 до 20 години лишаване от свобода.

Според информация от прокуратурата младата жена е направила пълни самопризнания и е оказала пълно съдействие на разследващите.

Гюкчан, чието име в превод от турски означава небесен звънец, разказала, че е извършила убийството късно вечерта на 11 май. Посочила на разследващите контейнера за смет в центъра на Кърджали, където е изхвърлила оръжието на престъплението, окървавените си дрехи и мобилния телефон на жертвата. Вещите са открити от полицаите в следобедните часове в четвъртък. От разказа ѝ не става ясно обаче коя е причината да се срещнат с Бекир на усамотеното място след 3-годишна раздяла.

Първата от версиите, по които работят разследващите, е убийство от ревност

Гюкчан и Бекир имали връзка още от 2012 г., която продължила няколко месеца. По това време момичето още било ученичка в едно от елитните училища в Кърджали. Бекир пък вече бил напуснал мюсюлманското духовно училище в Момчилград, където се обучавал. После двамата завързват нови приятелства. Вероятно Гюкчан е преживявала тежко връзката на Бекир с момиче от хасковските села. Самата тя обаче била обвързана с мъж от 17 март т. г., става ясно от профила ѝ във фейсбук.

Според втората версия, която се проверява от разследващите, Бекир разполагал с компрометиращи снимки и видеозаписи на Гюкчан. Близки на задържаната твърдят, че тя е била системно изнудвана от бившето си гадже. Той я заплашвал, че ако не прави секс с него, ще покаже снимките на родителите ѝ и на новия ѝ приятел. В селото на убития обаче категорично отхвърлят версията за изнудването. Според жители на Жинзифово Бекир не бил способен да извърши подобни действия.

“Момчето имаше приятелка. Ако въобще съществуват подобни снимки, показването им щеше да компрометира и него”, категорични са приятели на Бекир. Близки на младата жена пък смятат, че тя не могла да търпи повече положението, в което била поставена, и затова наръгала Бекир.  

В родното село на задържаната твърдят, че Гюкчан не е възнамерявала да убие бившето си гадже, а искала просто да го сплаши. 

Според мълвата, която се разпространява в Панчево, тя посегнала с ножа, докато двамата с Бекир били в автомобила. В този момент младежът се обърнал рязко към нея и острието попаднало между ребрата на гръдния му кош.

След удара Бекир успял да се измъкне от колата и паднал на около метър и половина от нея, където починал минути по-късно от загуба на кръв. Присъствали на огледа твърдят, че криминалистите са открили следи от кръв в купето, както и по прага и единия от калниците. Тялото на мъртвия било без обувки, намерени по-късно в колата, а по ръцете имало следи от кал. Автомобилът е прибран в двора на полицейското управление в Кърджали за допълнителни огледи и експертизи.

След удара Гюкчан напуснала веднага местопроизшествието и излязла на пътя. Тя успяла да спре таксиметров автомобил, който се връщал от близкото село Широко поле. Качила се на задната седалка, за да не види шофьорът следите от кръв по връхната дреха. По време на няколкокилометровия курс младата жена не отронила и дума. Слязла от таксито в района на автогарата и тръгнала пеш към центъра на Кърджали. По пътя се освободила от ножа, якето си и мобилния телефон на Бекир. От центъра Гюлчан хванала друго такси, с което се прибрала в дома си на село.

В 5, 56 ч на 12 май момичето споделя в профила си във фейсбук, че се чувства уморена. “Може би в бъдеще ще се случват хубави неща”, е постнала на стената си няколко минути по-късно на турски език Гюкчан.

Последното, споделено от нея в социалната мрежа е в 8,27 ч на 13 май: “Избягвам да съм с грешните хора и вече съм по-щастлива.” Три часа по-късно полицията я арестува.

В деня преди убийството Гюкчан е постнала на стената си: “Очакването ми от бъдещето е да не се срещам повече с хора от миналото”, “Не можеш да изплашиш жена, тъмна като нощта, с мрак.”

В селото на Гюкчан отказват да повярват, че тя е извършила кървавото убийство. Описват я като спокойна и тиха. Семейството, в което е отрасла, било скромно и консервативно. Имала по-голяма сестра. Бащата работел във фалиралия Оловно-цинков комбинат. В момента си изкарвал хляба като мотокарист в местен магазин за строителни материали и стоки за бита. Майката пък била безработна и се грижела за домакинството.

Гюкчан е завършила средното си образование преди година. В училището я описват като момиче, което не се е отличавало от общата маса ученици с нищо особено. След абитуриентския си бал търсела работа. Започнала преди месец в новооткрит цех за производство на запалки в Кърджали.

Невъзможно е сама жена с физиката на Гюкчан да убие мъж с един удар, смятат съселяните ѝ. Те дори са склонни да мислят, че тя прикрива следите на мъж, извършил убийството.Това е и третата версия, по която работят разследващите.

Коя от трите версии ще остане водеща, ще се разбере днес или утре. Окръжната прокуратура в Кърджали се готви да поиска за Гюкчан постоянно задържане под стража. 

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини