13 °C

Изселник от Кърджали произведе най-голямата преса в света

Сулхи Байкал

Изселник в Бурса, чиито корени са от кърджалийският квартал „Байкал” произведе най -голямата преса за рязане и огъване на метални профили в света. Чудото на техниката тежи 920 тона и има усилие от 6000 тона. Високо е колкото триетажна сграда. 5000 часа са били необходими на заварчиците да скрепят основните елементи. Машината тези дни заминава за Флорида, от където е поръчана.

  Любопитното е, че конструктор на пресата е също изселник от Кърджали, възпитаник на Техническия университет в София.

  Гордостта на турското машиностроене е произведена от фирма „Байкал”,собственост на Сулхи Байкал. 40 на сто от работниците и една четвърт от инженерите в компанията са с корени от България. За това и Сулхи Байкал избра да представи своето машиностроително чудо на български инженери. Пред родните машиностроители показа върховите си достижения и друга голяма турска компания „Акияпак”.

 В Бурса бе поканена делегация от представители на български фирми в бранша от цялата страна. Визитата бе организирана от фирма „Баяр –БГ” с управител Байар Делимехмед. Той е дългогодишен шеф на ардинския завод „Аврора”,  по късно технически директор в „Байкал”.

  Българите бяха посрещнати като високи гости. На специална вечеря в тяхна чест в елитния ресторант „Конак” присъстваха кметът на община Нилюфер  Мустафа Бозбей и консулът ни в Бурса Евгени Василев. Наред с турското знаме бе поставен и българския флаг. Оркестър пя популярни песни от България.

   Бурса е градът на българските изселници. Тук живеят над 400 000 души,чиито корени са от нашата страна. 75 000 от тях са с двойно гражданство. Градът е втория индустриален център след Истанбул. Има 5 индустриални зони. В тях са заводи освен на турски компании и на гигантите „Рено”и ”Бош”. В машиностроенето и металургията доминират българските изселници. Освен „Байкал” гордост на нашенци са двете големи компании „Дормазлар” и „Ермаксан”.

     Фирма „Байкал” и основана през 1952 г. от изселилия се от Кърджали Хакъ Байкал, дядо на днешния собственик. Той е родом от кърджалийския квартал „Байкал” и приел това име за фамилно. Изселил се е през далечната 1945 г. Завършил е занаятчийско училище в България. Нарекъл създадената от него фирмата на родния си квартал. Първоначално произвеждал готварски печки. Хакъ Байкал става един от първите производители на машини за машиностроенето. До днес е произвел над 50 000 броя. Компанията има 4 площадки в индустриалните зони на Бурса с площ от 70 000 кв.м. В нея работят 650 души,от които 100 инженери. Машините са предназначени за строителството, корабостроенето, самолетостроенето.

  Първият износ е осъществен през 1976 г. До днес в чужбина са продадени машини за половин милиард долара. Компанията има представителства в 70 страни по света. В България се представлява от „Баяр –БГ”.Продава машини в цялата страна.

  През 2007 г. година купува немската компания за  абкант преси „Вай Бренер” и само за 4 години прави най-голямата такава машина в света.

 Инженери от „Байкал” споделиха за Кърджали бг вести, че тайната е в немската технология и трудовата дисциплина, донесена от нашенци от България. Продаваме от Нова Зеландия до Чили. 80 на сто от продукцията ни е за износ, допълни ги Сулхи Байкал.

   Фирма „Акияпак”,която също бе домакин на българските инженери се похвали с най- голямата машина в света за пробиване на профили за небостъргачи. Без нея не може да стане монтажа на металното скеле на най-високите сгради. Малък вариант на машината е продаден във Варна.

  „Акияпак” е създадена през 1972 г.Според собственикът Левент Акияпак  компанията изнаса за 82 страни в света. България е от стратегическо значение за нас,каза Кърджали бг вести бизнесменът. Сантимент свърза фирмата с нашата страна. Съпругата на съдружника Орхан Ер е  изселничка от България.

   Левент Акияпак каза още, че компанията е направила големи инвестиции през последните години за да увеличи качеството на продукцията. Произвели са първата четиривалова машина в Турция. В последните десет години са направили голям скок в производството на машини за огъване на профили. Клиенти са компании като „Мерцедес” и „Ролс Ройс”. Изнасят в САЩ, Сърбия ,Азербайджан.

 Георги Кулов

Пресата

Машината на "Акияпак"
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Обмислете положителните и отрицателните страни на въпроса, който стои за решаване пред вас днес, за да се предпазите от грешки. Ще бъдете успешни, ако не игнорирате разума от сърцето си и им отдавате еднакво значение. Общуването с приветливи и позитивно мислещи хора ще ви бъде полезно и ще ви се отрази тонизиращо.
25 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Телец Обхванати сте от ентусиазъм и това неминуемо ще доведе до промени. Ако се вслушате в съветите на ценен за вас човек и ги приложите в бизнеса, ще регистрирате сполука. Ако прекарвате почивката си на море бъдете внимателни с подводните спортове.
25 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате най-разнообразни планове за този ден, но твърде вероятно е да се окаже че трябва да се заемете с нещо, което не е влизало в сметките ви. Въпреки това го направете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор, предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате.
25 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще посветите по-голямата част от времето си на реализацията на делова задача. Обмислено и разумно пристъпвате към работата си, друго не би могло и да бъде за вас, за това ще се доближите до успеха. Търсещите нов път ще проучват възможностите за образование или работа в чужбина.
25 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще работите самостоятелно, влагайки творчески заряд и амбиция за изява. Без да отхвърляте чуждите идеи ще търсите най-доброто, което да приложите в работата си. Така ще си осигурите по-добри бъдещи проекти, а от там и финансова осигуреност. Вслушвайте се в съветите на специалисти за здравословните си неразположения.
25 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Полезните ви контакти ще благоприятстват задачите, с които се захващате днес. Когато сте в позиция на зависими от някого знаете как да се държите, но не променяйте отношението си към него при промяна на обстоятелствата. С ентусиазъм ще градите планове за общото ви бъдеще с партньора, вдъхновени от вниманието му към вас.
25 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви спокоен неделен ден. Делата ви ще вървят така, както сте ги планирали. Вечерта е възможно да се отдадете на развлечения. Среща със стари приятели ще ви развесели и настрои позитивно за предстоящата седмица. Имате нужда от повече разнообразие, затова помислете какво можете да направите по въпроса.
25 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изпълнени сте с добри очаквания от предстояща сделка и ще подчините времето на деловите си ангажименти. Натовареността ще изостри чувствителността ви и са възможни конфликти. Владейте се, за да не провалите настроението, не само своето, но и на околните. Пътуващите ще изпълнят програмата си, стига да са внимателни, ако шофират.
25 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Без да се стряскате от динамичното развитие на събитията покрай вас, ще задълбочите интересите си в сферата, в която работите. Доверието, което сте изградили до тук ще благоприятства по-следващите ви стъпки, без затруднения ще се ползвате от услугите на хората около вас.
25 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Затрудненията на работното място ще ви поизнервят, но ще намерите правилните решения за тях. Не се ангажирайте с много дейности наведнъж, за да можете да мислите пълноценно, а не под въздействие на стреса. Не пренебрегвайте семейството си и обърнете внимание на личните си дела. Грижите за здравето ще ви се отразят добре, ще ви направят по-гъвкави и бодри.
25 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не се подвеждайте по чужди съвети, защото е възможно прикрити недоброжелатели да ви навредят. Вслушвайте се в собствената си интуиция и действайте съобразно нея. Имате успех сред противоположния пол. Чарът и чувството ви за хумор са неотразими. Възползвайте се.
25 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Инвестирайте в бъдещето си. Направете нужните усилия днес, за да се чувствате добре утре. От изявите ви ще зависят бъдещите ви реализации. Ползотворни контакти ще ви помогнат да определите приоритетите си, като дадете предимство на нещата, които ви носят доволство и добри доходи.
25 яну 2021
Последни новини