Изселник от Кърджали произведе най-голямата преса в света

Сулхи Байкал

Изселник в Бурса, чиито корени са от кърджалийският квартал „Байкал” произведе най -голямата преса за рязане и огъване на метални профили в света. Чудото на техниката тежи 920 тона и има усилие от 6000 тона. Високо е колкото триетажна сграда. 5000 часа са били необходими на заварчиците да скрепят основните елементи. Машината тези дни заминава за Флорида, от където е поръчана.

  Любопитното е, че конструктор на пресата е също изселник от Кърджали, възпитаник на Техническия университет в София.

  Гордостта на турското машиностроене е произведена от фирма „Байкал”,собственост на Сулхи Байкал. 40 на сто от работниците и една четвърт от инженерите в компанията са с корени от България. За това и Сулхи Байкал избра да представи своето машиностроително чудо на български инженери. Пред родните машиностроители показа върховите си достижения и друга голяма турска компания „Акияпак”.

 В Бурса бе поканена делегация от представители на български фирми в бранша от цялата страна. Визитата бе организирана от фирма „Баяр –БГ” с управител Байар Делимехмед. Той е дългогодишен шеф на ардинския завод „Аврора”,  по късно технически директор в „Байкал”.

  Българите бяха посрещнати като високи гости. На специална вечеря в тяхна чест в елитния ресторант „Конак” присъстваха кметът на община Нилюфер  Мустафа Бозбей и консулът ни в Бурса Евгени Василев. Наред с турското знаме бе поставен и българския флаг. Оркестър пя популярни песни от България.

   Бурса е градът на българските изселници. Тук живеят над 400 000 души,чиито корени са от нашата страна. 75 000 от тях са с двойно гражданство. Градът е втория индустриален център след Истанбул. Има 5 индустриални зони. В тях са заводи освен на турски компании и на гигантите „Рено”и ”Бош”. В машиностроенето и металургията доминират българските изселници. Освен „Байкал” гордост на нашенци са двете големи компании „Дормазлар” и „Ермаксан”.

     Фирма „Байкал” и основана през 1952 г. от изселилия се от Кърджали Хакъ Байкал, дядо на днешния собственик. Той е родом от кърджалийския квартал „Байкал” и приел това име за фамилно. Изселил се е през далечната 1945 г. Завършил е занаятчийско училище в България. Нарекъл създадената от него фирмата на родния си квартал. Първоначално произвеждал готварски печки. Хакъ Байкал става един от първите производители на машини за машиностроенето. До днес е произвел над 50 000 броя. Компанията има 4 площадки в индустриалните зони на Бурса с площ от 70 000 кв.м. В нея работят 650 души,от които 100 инженери. Машините са предназначени за строителството, корабостроенето, самолетостроенето.

  Първият износ е осъществен през 1976 г. До днес в чужбина са продадени машини за половин милиард долара. Компанията има представителства в 70 страни по света. В България се представлява от „Баяр –БГ”.Продава машини в цялата страна.

  През 2007 г. година купува немската компания за  абкант преси „Вай Бренер” и само за 4 години прави най-голямата такава машина в света.

 Инженери от „Байкал” споделиха за Кърджали бг вести, че тайната е в немската технология и трудовата дисциплина, донесена от нашенци от България. Продаваме от Нова Зеландия до Чили. 80 на сто от продукцията ни е за износ, допълни ги Сулхи Байкал.

   Фирма „Акияпак”,която също бе домакин на българските инженери се похвали с най- голямата машина в света за пробиване на профили за небостъргачи. Без нея не може да стане монтажа на металното скеле на най-високите сгради. Малък вариант на машината е продаден във Варна.

  „Акияпак” е създадена през 1972 г.Според собственикът Левент Акияпак  компанията изнаса за 82 страни в света. България е от стратегическо значение за нас,каза Кърджали бг вести бизнесменът. Сантимент свърза фирмата с нашата страна. Съпругата на съдружника Орхан Ер е  изселничка от България.

   Левент Акияпак каза още, че компанията е направила големи инвестиции през последните години за да увеличи качеството на продукцията. Произвели са първата четиривалова машина в Турция. В последните десет години са направили голям скок в производството на машини за огъване на профили. Клиенти са компании като „Мерцедес” и „Ролс Ройс”. Изнасят в САЩ, Сърбия ,Азербайджан.

 Георги Кулов

Пресата

Машината на "Акияпак"
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини