Кандардисват ни за пречиствателни станции за биогаз

Кметовете и зам-кметове на 85 общини от страната участваха в международен семинар за модерни пречиствателни станции, произвеждащи биогаз, организиран от евродепутатът проф.Владко Панайотов. Община Кърджали също изпрати представители на форума, който се проведе в хотел „Силвър Хаус” в София.

 Целта ни бе да скъсим дистанцията мужду бюрокрацията, бизнеса и общините. Събрахме на едно място предприемачи, кметове и евроексперти. Представителите на Еврокомисията знаят как се управляват парите от еврофондовете и как в България те да бъдат използвани. Остава да запалим общините и бизнеса. Бъдещето е на програмата „Интелигентна Енергия- Европа ІІ”.Това заяви за медиите в Кърджали проф.Владко Панайотов.

  Форумът премина под надслов „Опазване на околната среда и производство на чиста енергия-добри практики в пречистването на отпадъчни води и генерирането на енергия от остатъчна биомаса”.

За прилагането на европейските норми в България говори зам.министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Джордж Кремилис от Европейската комисия представи нормативната уредба на ЕС отнасяща се до финансирането. Майкъл Пар и Грийн Карбон –Лайт се спряха на за предимствата на пречиствателни станции, произвеждащи биогаз. Джина Стефанаку презентира опита на Гърция.

До 2014 г.42,3 на сто от населението на страната трябва да бъде обхваната от пречиствателни съоръжения, стана ясно на семинара. Сега имаме 58 станции в селища с над 10 000 еквивалент жители. 43 от тях се нуждаят от модернизация. До 2014 г. предстои да се изградят 55 големи и 350 малки пречиствателни съоръжения.

  Основните трудности са липсата на проектантски и административен капацитет. Проектите са с лоши параметри и завишени стойности. Липсва прозрачност при избора на проектанти и на технологията на пречистването. Откровено се лобира за скъпи технологии. За пример бяха посочени Мадан и Хасково. В малкия родопски град пречиствателната станция ще струва на данъкоплатците 829 евро на еквивалент жител, докато в Хасково тя ще е едва 163 евро на еквивалент жител.

Проектите за изграждането на пречиствателни станции ,произвеждащи биогаз се финансират от Рамковата програма за конкурентноспособност и иновации в ЕС. Целта е да се насърчи енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници. Допускат се за кандидатстване само юридически лица.

 Майкъл Пар подчерта, че общините трябва да са наясно какъв е обемът на канализационните утайки и наслоявания. Те трябва да пресметнат разходите за добития биогаз и евентуалните приходи, преди да пристъпят към осъществяването на проекта. Необходим е строг контрол на технологията, каза още експертът от Брюксел.

                                                                   Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини