Електроразпределение Юг участва в семинар за обезопасяване на електроразпределителната мрежа за птици

Изображение 1 от 2

    Експерти на Електроразпределение Юг участваха в семинар, организиран от СНЦ „Зелени Балкани“ в Стара Загора. В експертната среща участие взеха също представители на РИОСВ, дирекции на природни паркове  и др.

    Сред дискутираните теми бяха реализираните добри примери за обезопасяване на рискови за птиците елементи от електроразпределителната мрежа. Тези дейности се осъществяват в партньорство между дружеството и прирoдозащитни организации.

    Експерти на Електроразпределение Юг представиха дейностите по някои от екологичните проекти, по които работи дружеството - за опазване живота на царския орел, монтиране на платформи за щъркелови гнезда по стълбове, различни видове защитни изолации за стълбове  и др.

    Техническите дейности целят намаляване на смъртността при птиците вследствие на контакт с електроразпределителната мрежа.

    По проект “Живот за царския орел” (Life forsafegrid),съфинансиран по програма LIFE на Европейската комисия, Електроразпределение Юг извърши следните дейности:

    • Вкопани в земята 43 км подземни кабелни линии, които заменят над 50 км въздушни електропроводи в района на общини Тополовград и Елхово
    • Изградени 15 км от т. нар. ПАС система (нови изолирани проводници по цялата дължина). През 2017 г. по проекта ще бъдат изградени още 30 км ПАС система.

    Ежегодно Електроразпределение Юг монтира и платформи за обезопасяване щъркеловите гнезда по стълбове от електроразпределителната мрежа в Югоизточна България. Чрез поставянето на предпазни платформи гнездата се повдигат на разстояние около 1 метър от проводниците и така се предпазва животът на птиците. За периода 2009 – 2016 г. дружеството е обезопасило 2132 гнезда. По този начин дружеството е обезопасило над 72% от рисковите гнезда, разположени върху стълбове.

    За периода 2011 – 2016 г. Електроразпределение Юг е оказало съдействие по общо 7 проекта на природозащитни НПО по програма LIFE и по 2 проекта на дирекции на природни паркове по оперативна програма „Околна среда“. Oбщо в рамките на това сътрудничество са обезопасени 1381 стълба.

    Участниците в семинара посетиха  и обучителния център на Електроразпределение Юг в Стара Загора, където се запознаха на практика с добрите практики по обезопасяване на мрежата – монтиране на т.нар. кацалки за птици, предпазни изолации, решетки и др. 

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини