Десетки творци от Кърджали чакат финансиране, имат шанс с програма „Творческа Европа“

Изображение 1 от 3

    Десетки творци от Кърджали се събраха днес в Дома на културата за да се запознаят с възможностите на програмата на ЕС-„Творческа Европа“. Тази година стартират две подпрограми: „Култура“ и „Медии“. Целта на Европейският съюз е да съхрани културното и езиковото разнообразие на своята територия. Затова и когато се кандидатства се изискват партньори от поне три държави членки на ЕС. Намеренията са да се излезе от тесните рамки на междусъседското партньорство и да се търсят приятели от по-далечни страни.

    Програмата бе представена днес от Весела Кондакова и Емил Страхилов. Присъстваше зам.-кметът на община Кърджали Веселина Тихомирова. Тя подчерта, че един от приоритетите на общинското ръководство е запазването на културното и езиково многообразие.

    „Творческа Европа“ не е единствената програма на ЕС, която подпомага култура и изкуство, но тя е първата обособена. Залага се на меки мерки. Могат да кандидатстват юридически лица. В случай, че отделен творец иска да представи проект, той трябва да потърси партньорството на институция. Организациите, които кандидатстват тряба да са регистрирани най-малко от две години и да имат доказана дейност в сферата на културата и изкуството. Това се изисква защото грантът е 60% от проекта и трябва да има финансови гаранции. Проектът може да е с времетраене до 4 години и гранта да не надхвърля 200 000 евро.

    „Творческа Европа“ ще разполага с бюджет от 121 млн. евро, които ще се разпределят между проекти от страните членки.

    Все повече държави в ЕС залагат на проектното финансиране на бюджетните си културни институти. Това се очертава като бъдеще и за останалите страни. Целта на „Творческа Европа“ е да научи творците да менижирът своята дейност и да печелят публика, за да има възвращаемост на вложените средства. Младите хора в Европа се водят и ценят холивуските произведения и съвсем малко се интересуват от културните достижения на Стария континент. ЕС иска да обърне тази тенденция.

    Георги Кулов.

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини