Искат остров на мира между България,Турция и Гърция

Никос Замбунидис

Обявяване на остров на мира и на приятелството между народите на Гърция, България и Турция в река Марица предложи в Кърджали номарха на област Еврос в Гърция Никос Замбунидис. Островът на мира е разположен между трите страни и е с обща площ от 320 дка. Половината принадлежи на Турция,а по една четвърт си поделят България и Гърция. Учени от Политехническия факултет в град Ксанти,за това как той може да бъде достъпен и идеята да стане работеща.

На международната конференция за културните коридори, състояла се в столицата на Източните Родопи Замбунидис предложи още да се учреди Балкански младежки фестивал за младите хора от трите съседни държави. По поречието на Арда пък да се прави музикален фестивал. Той може да допълва провява, която сега гърците провеждат на брега на реката на тяхна територия. По този начин може да насърчим нашите младежи да обменят култура. Музиката живо ги интересува, подчерта Замбунидис.

Номархът на Еврос предложи и трансбалкански кинофестивал на етнологоични документални филми, в който да се включат студенти от трите страни. Ще бъда представени и националните кино-школи.

Студенти по изкуствата пък да създават общи творчески произведения на териториите на България, Гърция и Турция, като те остават в градовете,в които гостуват, бе още една идея лансирана от Замбунидис.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини