Мъже бягат от съпругите, играят шах на вързано

Шахматът придобива все по голяма популярност в Момчилград и догонва по публика тениса на маса. От двадесет години петнадесетина майстори на дъската правят демонстрации пред местните любители. Играят на вързано. Залозите достигат до 100 лева. Има много зяпачи,които също залагат на своя фаворит в мача. Шахматистите са се приютили в кафене „Империал”. Всяка вечер майсторите на дъската се отбиват за да удовлетворят страстта си. Идват и млади хора обхванати от тръпката на магическата игра. Един от тях е ученикът от Звездел Нерсин , който показа завидни умения в шаха на национални състезания.

За сега шахматистите са популярни основно в Момчилград. По празници организират официални шахтурнири, подкрепяни от общинска администрация. Публиката често залага кой ще бъде победител.

Един от най-запалените играчи е доктор Фикри Гюлестан. Той и партньорите му споделят, че всеки от момчилградските шахматисти просто търси начин да избяга от съпругата. Играем с голям хъс за победа. Залагаме на вързано, защото вече не сме аматьори, а „професионалисти”. За радост все още никой от нас не е заложил съпругата си, коментира шеговито д-р Гюлестан.

Местни бизнесмени сериозно обмислят възможността да се създаде шахклуб, който да увлече и подрастващите в голямата игра.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини