Прабългарите донесли шахмата в Европа?

Днес се чества Световният ден на шахмата, а тази година се навършват 90 години от създаването на Международната федерация по шахмат /ФИДЕ/. Това се случва на 20 юли 1924 г. в Париж по време на Летните опимпийски игри. България е член на ФИДЕ от 1936 г.

Шахматът днес е един от най-масовите спортове и игри. Неслучайно шахматната федерация е сред първите 4-5 федерации по многочисленост на членуващите в нея нации, като общият брой на страните-членки надхвърля 160, предаде БТА.

В деня на празника от Българската федерация по шахмат апелират да се направи нов прочит на историята на шахмата, да бъде организирана научна конференция с участието на историци, археолози и др., които да докажат прабългарските корени и принос в произхода и разпространението на древната игра.

Съществува хипотеза България да е канал за разпространение на шахмата в Европа

Твърде възможно е прабългарите първи да са донесли шахмата в Европа. Единият от каналите на разпространение на шахмата в Европа е чрез България, коментира пред БТА д-р Стефан Сергиев - почетен председател на Балканската федерация по шахмат, международен майстор по кореспондентен шах и единствен доктор на педагогическите науки с направление шахмат в Източна Европа.

Твърдението му оспорва смятаната доскоро като най-достоверна хипотеза, че шахматът е проникнал в Западна Европа през Испания и Италия.

При разкопки край Плиска и Велики Преслав в началото на миналия век сред находките, датирани от 9-ти в. и 10-ти в., имало и шахматни фигури. Това е два века преди шахматът да се появи на територията на Испания и Италия, според официалните сведения, твърди д-р Сергиев. С оглед на хипотезата за иранския произход на българите, е много вероятно играта да е донесена на Стария континент от тях, а не от арабите, допускат изследователи.

За родина на шахмата се смята Индия, а оттам играта се разпространила в Персия. Легендата разказва, че индийският владетел, изпращайки цял керван от камили с подаръци на персийския, му подарява и шах. Той възложил на неговите придворни да разгадаят каква е тази дъска с фигури, какви са правилата и как се играе. Българските племена, които населявали Средна Азия, по това време имали много тесен контакт с Персия.

След като персите се запознали с играта шах, тя достигнала и до българите. При разслояването на синовете на Кубрат, заедно с тях дошла и играта по днешните български земи.

В потвърждение, че шахматът е бил известен на Кубрат и на прабългарите по това време, е безспорното доказателство, че в гроба на хан Кубрат, открит през 1912 г. на територията на днешна Украйна, наред с многото предмети от персийски, индийски и китайски произход, е намерена и шахматна фигура на кон, твърди д-р Сергиев.

През Средновековието у нас е имало две разновидности на шахматната игра

Според изследователя неоспорими доказателства, че шахматът е бил известен на българите и е имал широко разпространение в страната, се съдържат в знаменитото произведение на Йоан Екзарх "Шестоднев". През Средните векове, за които се смятало, че играта в България изобщо не съществува, се оказало, че у нас е имало две разновидности на шахматната игра. Това се доказва от английски архивни източници, твърди д-р Сергиев.

По думите му единият вид игра се казва абагорен, а другият - буляр чес. Според историци Буляр е името на голям древен български град в Русия. Около разкопките на този град са намерени много шахматни фигури. Английски търговец, посетил Русе, отбелязал в дневника си за наличието на двете шахматни игри, като и описал правилата на играта. Най-характерното от живота на българина било пресъздадено в тази игра, разказа д-р Сергиев.

Наскоро при разкопки на хълма Трапезица била намерена друга шахматна фигура, която е датирана от 13-ти в. и показва, че играта е продължила да съществува и в самото навечерие на нашествието на турските орди на Балканския полуостров, коментира още ученият. Според него шахматната игра никога не е спирала по нашите земи и няма друг европейски народ, който да се гордее с толкова славно шахматно минало.

България е имала световни шампиони при мъжете, жените, ветераните и шахматните композитори. Според д-р Сергиев няма друга страна в света с изключение на бившия Съветски съюз, която по едно и също време да спечели световни шампионски титли по всички тези разновидности - Веселин Топалов /мъже 2005 - 2006/, Антоанета Стефанова /жени 2004-2006/, Любчо Спасов - ветерани 2005 г. и Петко Петков, който според експерти все още не може да бъде достигнат в шахмтната композиция.

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини