Президентът: Столични политици „мътят водата” на Кърджали

Безпрецедентно множество се събра в центъра на Кърджали за да приветства държавния глава Георги Първанов . Президентът премина по булевард „България” в масово шществие, заедно с представители на всички училища и детски градини в общината. Той бе съпровождан от кмета хасан Азис и гости на града. Шпалир от граждани аплодираше Първанов.

 От импровизираната трибуна на Паметника на освободителите президентът обяви Кърджали за столица на толернтността. Той каза, че Деня на неговото освобождение е една от значимите дати в новата българска история.  Прекланяме се пред генерал Васил Делов,освободителя на града,каза държавния глава. Историята тук има дълбочина и паметници като Перперикон и Татул. Тя е основание за самочувствие и общобългарска гордост, каза още президентът.

Той се обяви за съхрянаване на тютюнопроизводството като отрасъл. Призова за успешно усвояване на средствата от еврофондовете, в което Кърджали е един от първенците.

Столични политици се опитват да провокират етническо и религиозно напрежение в Кърджали. Редно е в града да се види добрия пример на отношения към другия, различния..Важен е тракийския принцип „Не отмъщавай, но не забравяй”, каза президентът пред множеството от българи турци и роми, дошло да чуе словото му.

Той отбеляза, че историята и различието в културите не бива да ни противопоставя. „Да живеве България!”- с този възглас президента  завърши приветствието си.

Кметът Хасан Азис посочи, че Кърджали дължи свободата си през 1912 г. на Хасковския отряд. Днес сме по благодарни и по мъдри към саможертвата на героите. 21 октовмри е ден на нашия спомвен и нашата признателност. Отношенията помежду ни са топли.затова е силен стремежът на местните хора към свободата, каза още градоначалникът.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини