16 °C

Скръб в опърпани некролози

По времето на Тодор Живков американец, пристигнал на гости в България, бил силно впечатлен от разлепените по дървета и врати некролози. ”Защо толкова много хора се издирват от полицията? Толкова ли е сериозна престъпността във вашата страна?”, попитал с тревога гостът.

Историята спада към категорията черен хумор. Породена е от традиция, която е чисто българска. В Европа обикновено съобщенията за кончината на близък човек се обявяват по страниците на вестниците. Тук по времето на социализма започнаха да ги лепят по дърветата. Въпреки усилията на общините да определят места за това , българите не се съобразяват.

И в Кърджали можете да видите некролози навсякъде. По централния булевард “България” на всяко дърво е залепено траурно обявление.

Анна Тодорова е вдовица. Споделя, че тази картина и действа подтискащо. Вятърът и дъждовете превръщат некролозите в парцали. Валят се по тротоарите. Тъпчат ги минувачите. Това не е памет към мъртвите, а поругаване, смята Анна Тодорова

Понякога спира да закрепи разкъсани некролози с габърчета. Хората наоколо й се смеят.

Кърджалийци трябва да се научат да поставят траурните си обявления на определените за това места. Общината монтира големи табла пред гробищния парк. Там може да се лепи и по оградата, подчертава Тодорова.

Поставянето на некролог е нещо сакрално. Трябва да става на определените за това места, препоръчва енорийския свещеник отец Петър. Разговарял е многократно по въпроса с кмета Хасан Азис. От общината са сложили табла пред църквата”Св.Георги”. Отец също е определил в двора на храма места за скръбните вести и възпоменания . Въпреки това дърветата и пред църквата са налепени с некролози.

Традицията позволява след четиридесетия ден върху некролозите да се лепят нови. Това може да се прави. Не бива целия град да е с тях. Само на контейнерите за смет не са започнали да лепят, негодува божият служител. Отец Петър редовно призовава миряните в храма да не го правят.

Лепенето на некролози е регламентирано в наредбата за обществения ред, обяснява секретаря на общината Сезгин Бекир. Има определени табла из целия град, включително и на булевард “България”. Проблем е, че не могат да бъдат опазени от крадците на метали.

Въпросът е деликатен защото се отнася до паметта на покойните ни близки. Готови сме да поставим повече табла по кварталите. Това обаче изисква всеки гражданин да бъде съпричастен за тяхното опазване, казва Сезгин Бекир.

Георги Кулов

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Сериозните занимания ще ви донесат полезни за бъдещето дивиденти, за това не отхвърляйте никакви предложения, но преди да се захванете с тях прецизирайте даденостите. На много от вас професионалните изяви ще помогнат на кариерата им, но преди това добре се подгответе. Пътуванията ще са успешни.
22 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Твърде енергични сте днес и затова се чудите с какво най-напред да се захванете. Старайте се да не вършите неща, които не са конкретно свързани с работата ви. Моментът не е особено подходящ за разрастване на дейността ви. Възможно е да ви се наложи да пътувате. Не ставайте язвителни, ако събеседникът ви не влезне в тона ви.
22 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Прекалено емоционални сте днес, но не позволявайте на чувствата да пречат на работата ви. Помислете добре върху възможностите си за успех и в случай, че те са минимални, променете тактиката. Бъдете по - оптимистично настроени, защото това, което идва ще ви носи много радост и позитивно развитие.
22 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ще се запознаете с нова информация, която ще внесе повече яснота в работата ви. Отговорно ще вземате решенията си и така ще ги реализирате. Периодът е подходящ както за самостоятелни изяви, така и за екипна работа. Ще получите повече, отколкото сте очаквали, което си е повод за празненство.
22 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Договореностите ви ще бъдат издържани и в защита на интересите ви, ако се осланя на уменията си да убеждавате и тактично насочвате разговора в изгодна за вас посока. Ще постигнете напредък, не показвайте колебание. Пътуване в чужбина ще ви ангажира с организацията по него, но ще ви достави удоволствие и нови познанства.
22 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
С творчески подход ще пристъпите към новите си задължения, опитвайки се да ги приведете към познатите вече неща. Не действайте едностранчиво, търсете мнението на хората около вас и ги направете съпричастни на работата си. Ще задълбочите връзката си с някой, който силно ви привлича.
22 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Повечето от вас ще посветят времето си на своите делови и бизнес-задачи. Заетостта ще изостри нервите ви, за това бъдете внимателни в общуването си. Понякога една дума казана не на място може да развали договорени вече неща. В любовната сфера ви очакват внимание, обич и новости.
22 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С енергия и добри намерения ще започнете седмицата. От сутринта ще се заемете с онези въпроси, в които сте срещали затруднения. Близостта на човек, когото харесвате ще ви прави по-уверени и сигурни в работата ви. Това се забелязва, но нищо лошо, щом ви въздейства позитивно на мислите и повишава активността ви в добра посока. Приятелски жест на внимание ще ви зарадва.
22 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще положите усилия да убедите някого в правотата на доводите си в името на по-добрите резултати. В тази връзка ще правите и промени в организацията, както и ще търсите нови възможности за изяви. Активността ви е видима дори за онези, които с безразличие ще намигнат и отминат.
22 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Избягвайте да обсъждате личните си дела с професионалните си партньори. Това би ви изложило на риск, давайки им възможност да надникнат в личния ви свят. Влагайки повече фантазия и прилагайки способностите си ще впечатлявате с усета си към хармонията и ще се радвате на постигнатото от вас.
22 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще продължите да работите върху задачите си, като наред с това ще търсите нови форми за изява на способностите си. Запознанства и приятелски сбирки ще разнообразят следобеда и вечерта ви. Романтичната ви връзка с човек от друга среда ще приключи без особени емоции.
22 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Ще вземате делови решения, налагащи се от работата ви. Промените в плановете ви ще ви донесат повече отговорности и това няма много да ви се понрави. Разпределете част от задачите си върху другите участници в консумацията на благата. Намерете начини да се разтоварите от напрежението, развлеченията са позволени.
22 окт 2019
Последни новини