14 °C

Скръб в опърпани некролози

По времето на Тодор Живков американец, пристигнал на гости в България, бил силно впечатлен от разлепените по дървета и врати некролози. ”Защо толкова много хора се издирват от полицията? Толкова ли е сериозна престъпността във вашата страна?”, попитал с тревога гостът.

Историята спада към категорията черен хумор. Породена е от традиция, която е чисто българска. В Европа обикновено съобщенията за кончината на близък човек се обявяват по страниците на вестниците. Тук по времето на социализма започнаха да ги лепят по дърветата. Въпреки усилията на общините да определят места за това , българите не се съобразяват.

И в Кърджали можете да видите некролози навсякъде. По централния булевард “България” на всяко дърво е залепено траурно обявление.

Анна Тодорова е вдовица. Споделя, че тази картина и действа подтискащо. Вятърът и дъждовете превръщат некролозите в парцали. Валят се по тротоарите. Тъпчат ги минувачите. Това не е памет към мъртвите, а поругаване, смята Анна Тодорова

Понякога спира да закрепи разкъсани некролози с габърчета. Хората наоколо й се смеят.

Кърджалийци трябва да се научат да поставят траурните си обявления на определените за това места. Общината монтира големи табла пред гробищния парк. Там може да се лепи и по оградата, подчертава Тодорова.

Поставянето на некролог е нещо сакрално. Трябва да става на определените за това места, препоръчва енорийския свещеник отец Петър. Разговарял е многократно по въпроса с кмета Хасан Азис. От общината са сложили табла пред църквата”Св.Георги”. Отец също е определил в двора на храма места за скръбните вести и възпоменания . Въпреки това дърветата и пред църквата са налепени с некролози.

Традицията позволява след четиридесетия ден върху некролозите да се лепят нови. Това може да се прави. Не бива целия град да е с тях. Само на контейнерите за смет не са започнали да лепят, негодува божият служител. Отец Петър редовно призовава миряните в храма да не го правят.

Лепенето на некролози е регламентирано в наредбата за обществения ред, обяснява секретаря на общината Сезгин Бекир. Има определени табла из целия град, включително и на булевард “България”. Проблем е, че не могат да бъдат опазени от крадците на метали.

Въпросът е деликатен защото се отнася до паметта на покойните ни близки. Готови сме да поставим повече табла по кварталите. Това обаче изисква всеки гражданин да бъде съпричастен за тяхното опазване, казва Сезгин Бекир.

Георги Кулов

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се справите с хаоса край себе си, ако заложите на умението си да организирате и внасяте ред. С търпение и такт ще постигнете повече, отколкото с демонстрация на изключителността си. Денят е различен и интересен, а при желание може да го завършите в компанията на любим човек.
01 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ангажиментите днес ще ви потопят в динамиката на ежедневието. За да ви спори не допускайте някой да се намесва в делата ви. Дава ви се шанс да реализирате плановете си, не се колебайте да действате. Избягвайте конфликтите, особено с хора, с които сте свързани, било служебно или емоционално.
01 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Няма да ви липсват проблеми за решаване, но можете спокойно да се облегнете на едно сигурно рамо. Партньорът ви е до вас. Ще останете доволни от развитието на ваш страничен проект. Не пестете усилията си и скоро ще се радвате на добри резултати. Повече внимание отделете на здравето си.
01 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Решения, важни за бъдещите ви реализации ще ви накарат да потърсите мнения и се допитате до експерти в сферата, в която работите. Няма да ви липсват възможности, от вас зависи да ги оцените, като такива и да се възползвате от тях. Нечие присъствие ще ви въздейства романтично.
01 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Насочете част от енергията си към подобряването на отношенията с близък човек. Денят може да се окаже решаващ в тази посока. Непредвидени събития значително ще ви улеснят. Не придавайте толкова голямо значение на дреболиите. Ситуацията около вас е много благоприятна и просто трябва да се възползвате.
01 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще е изпълнен с емоции. В чудесно настроение сте и се раздавате изцяло, а това понякога е доста изтощително. Съветите ви ще бъдат от полза за ваш близък приятел. Сигурно ще съжалявате, ако пропуснете очертаващо се събиране. Среща с интригуваща личност ще ви вълнува вечерта.
01 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес предприемате реални стъпки към дейност, която ви привлича отдавна. Отдават ви се добри възможности, опитайте се да ги оползотворите без чужда помощ. Ще имате успех, ако продължите да работите по начина, по който сте работили досега. Ще останете доволни от предложението, което съвсем случайно получавате.
01 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Стойте далеч днес от дребни спорове, които само могат да ви развалят настроението. Денят е добър за вас, тъй като ще получите добри новини, които отдавна очаквате. За онези, които търсят работа, денят може да се окаже особено благоприятен. Насочете усилията си в правилната посока и доброто няма да закъснее.
01 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Теми, от които малко сте се интересували до днес ще привлекат вниманието ви. Деловите Стрелци да не приспиват бдителността към конкуренцията си, последните развития говорят за подценяването им, което не е препоръчително. Личност, която не спира да ви вълнува ще ви изненада приятно.
01 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят е подходящ за срещи, запознанства и развлечения. Привлечени сте от представител на противоположния пол и това ви изпълва с надежди. Отпуснете се и се забавлявайте. Решенията ви, отнасящи се до ваши проекти са на път да се реализират. Не бъдете прекалено мнителни, сами си пречите да бъдете обективни.
01 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Работата ви носи много предизвикателства днес и трябва да бъдете пределно концентрирани за да се справите с всичко, което ви предстои. Въпрос чието разрешаване отдавна отлагате, днес ще ви застави да се заемете по-сериозно с него. Моментът е много подходящ за уреждане на проблеми свързани с дома или семейството. Ще бъдете много улеснени в това отношение.
01 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Бъдете повече реалисти и не се оставяйте на емоциите да ви водят. С вътрешното си озарение ставате привлекателни за околните, а вие знаете как да използвате даденостите си. Възможни са разочарования поради разминаване на реалностите с мечтите ви. Трудът ви няма да остане неоценен, не се щадете.
01 окт 2020
Последни новини