14 °C

Каменната сватба, достъпна и непозната

Каменната сватба край Кърджали. Няма местен човек, който да не е чувал за нея. За този изключителен природен феномен е говорено и писано много през годините. И все пак познаваме ли го? Не съвсем. Оказва се, че дори в Кърджали има хора, които не знаят къде точно се намира.....

Казано накратко - до село Зимзелен само на около 5 км от областния град. За повече подробности – просто тръгнете и го вижте. Личното впечатление и усещане са най-важни. Въоръжете се с търпение. Указателни табели не липсват, но се броят на пръстите на едната ръка. Новоасфалтираният гладък като масло път, ремонтиран с пари от европрограмите, е хубава изненада за скептиците. По шосето няма нито една дупка, така че спокойно може да щурмувате местността с автомобил, както го правят туристите от страната. Ако сте си кърджалийец, най-добре е да се разходите пеша. Вземете само вода и удобни обувки. Ако сте по-претенциозни, няма да е зле да помислите и за храна.

Колкото и известна да е Каменната сватба, колкото и да е посещавана, в радиус поне на километър няма нито едно заведение, нито една пейка, стол, маса или чадър. Което е странно, защото едва ли биха останали празни под жулещото слънце. Със затоплянето на времето напливът на туристи расте правопропорционално на температурните градуси. Веднъж изкачите ли се горе на хълма, гледката, която ще се открие пред очите ви, е забележителна. Неповторима, величествена, впечатляваща, невероятна, завладяваща, въздействаща, уникална, великолепна, магическа, феноменална.....ако знаете повече прилагателни, описващи правилно това природно пано, може спокойно да ме допълните.

Работата е там, че докато стоите, втренчени в цветовете и формите пред вас, трудно ще концентрирате равълнуваната си мисъл. Незнайно защо, но като стоят на хълма възрастните се вцепеняват втренчено и изпадат в мълчаливо съзерцание, наподобяващо транс, докато децата буквално пощуряват и крещят превъзбудено, тичат обезумяли ту в едната, ту в другата посока.

Името Каменна сватба е дадено заради двете високи розови фигури, оприличени от преданието на булка и младоженец. Извиващо се след тях шествие наподобява пък истинска сватба. Самите фигури са раположени на склона на едно възвишение. Заради различните окиси, с които са наситени скалите, някои са с розов цвят, други със зелен, жълт или бял. Белите се рушат по-лесно от цветните, които са с повече метални примеси и са значително по-здрави.

Формирането на чудноватите фигури е започнало преди около 40 млн. години. Тогава Източните Родопи са били на дъното на топло плитко море, разтърсвано от непрестанна вулканична дейност. От утаената вулканична пепел и скални късове са се образували красивите скали. Наричат се риолитови туфи. Вследствие на движенията на земната кора, водата се оттеглила и туфите са се издигнали. останалото се е потрудила пак природата. Топлината, студа, вятърът и дъждът са изваяли сегашните форми.

Легендата разказва, че тези неповторими скални творения са свързани с любовта на един млад момък, влюбен в девойка от съседно село. Залинял той от желание по изгората си и изпратил бащи си да я иска за жена. Както било обичайно, бащата я откупил с пълен тас жълтици. Вдигнала се весела голяма сватба, пищяли зурни, думкали тъпани. Взели сватовете момата и тръгнали към Зимзелен. Отзад вървял щастливият жених, а най-отпред нагиздена, качена на муле и със забулено лице, била булката. До нея вървял свекърът. След като минали малката рекичка, духнал вятър и за миг открил лицето на булката. Зърнал свекърът красивото бяло лице и занемял пред хубостта й. Нечисти мисли минали през главата му и я пожелал. Разбеснял се тогава вятърът, разфучал се, вкаменил булката, свекъра и всички сватбари. Останал само момъкът. Вцепенен от мъка и ужас, той заплакал горко и помолил вятъра да вкамени и него. Вятърът изпълнил молбата му, а от сълзите се образувало малко езерце.

Унесохте ли се в приказката? Сигурно. Обикновено така действа на всеки тази тъжна любовна история.

Чудната панорама в местността се допълва от зелен килим. Скалната композиция е обградена от мека трева и пъстри цветя. Ако потърсите, ще откриете дори и билки. За мащерката носете си торбичка. Расте навсякъде из хълма. През цялото време докато сте край застиналата сватба ще ви гложди чувството, че замръзналите фигури аха-аха да се размърдат и шествието да продължи по пътя си.

Красимира НЕШЕВА Снимки: Мехмед РЕДЖЕБ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се справите с хаоса край себе си, ако заложите на умението си да организирате и внасяте ред. С търпение и такт ще постигнете повече, отколкото с демонстрация на изключителността си. Денят е различен и интересен, а при желание може да го завършите в компанията на любим човек.
01 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ангажиментите днес ще ви потопят в динамиката на ежедневието. За да ви спори не допускайте някой да се намесва в делата ви. Дава ви се шанс да реализирате плановете си, не се колебайте да действате. Избягвайте конфликтите, особено с хора, с които сте свързани, било служебно или емоционално.
01 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Няма да ви липсват проблеми за решаване, но можете спокойно да се облегнете на едно сигурно рамо. Партньорът ви е до вас. Ще останете доволни от развитието на ваш страничен проект. Не пестете усилията си и скоро ще се радвате на добри резултати. Повече внимание отделете на здравето си.
01 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Решения, важни за бъдещите ви реализации ще ви накарат да потърсите мнения и се допитате до експерти в сферата, в която работите. Няма да ви липсват възможности, от вас зависи да ги оцените, като такива и да се възползвате от тях. Нечие присъствие ще ви въздейства романтично.
01 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Насочете част от енергията си към подобряването на отношенията с близък човек. Денят може да се окаже решаващ в тази посока. Непредвидени събития значително ще ви улеснят. Не придавайте толкова голямо значение на дреболиите. Ситуацията около вас е много благоприятна и просто трябва да се възползвате.
01 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще е изпълнен с емоции. В чудесно настроение сте и се раздавате изцяло, а това понякога е доста изтощително. Съветите ви ще бъдат от полза за ваш близък приятел. Сигурно ще съжалявате, ако пропуснете очертаващо се събиране. Среща с интригуваща личност ще ви вълнува вечерта.
01 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес предприемате реални стъпки към дейност, която ви привлича отдавна. Отдават ви се добри възможности, опитайте се да ги оползотворите без чужда помощ. Ще имате успех, ако продължите да работите по начина, по който сте работили досега. Ще останете доволни от предложението, което съвсем случайно получавате.
01 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Стойте далеч днес от дребни спорове, които само могат да ви развалят настроението. Денят е добър за вас, тъй като ще получите добри новини, които отдавна очаквате. За онези, които търсят работа, денят може да се окаже особено благоприятен. Насочете усилията си в правилната посока и доброто няма да закъснее.
01 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Теми, от които малко сте се интересували до днес ще привлекат вниманието ви. Деловите Стрелци да не приспиват бдителността към конкуренцията си, последните развития говорят за подценяването им, което не е препоръчително. Личност, която не спира да ви вълнува ще ви изненада приятно.
01 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят е подходящ за срещи, запознанства и развлечения. Привлечени сте от представител на противоположния пол и това ви изпълва с надежди. Отпуснете се и се забавлявайте. Решенията ви, отнасящи се до ваши проекти са на път да се реализират. Не бъдете прекалено мнителни, сами си пречите да бъдете обективни.
01 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Работата ви носи много предизвикателства днес и трябва да бъдете пределно концентрирани за да се справите с всичко, което ви предстои. Въпрос чието разрешаване отдавна отлагате, днес ще ви застави да се заемете по-сериозно с него. Моментът е много подходящ за уреждане на проблеми свързани с дома или семейството. Ще бъдете много улеснени в това отношение.
01 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Бъдете повече реалисти и не се оставяйте на емоциите да ви водят. С вътрешното си озарение ставате привлекателни за околните, а вие знаете как да използвате даденостите си. Възможни са разочарования поради разминаване на реалностите с мечтите ви. Трудът ви няма да остане неоценен, не се щадете.
01 окт 2020
Последни новини