16 °C

Каменната сватба, достъпна и непозната

Каменната сватба край Кърджали. Няма местен човек, който да не е чувал за нея. За този изключителен природен феномен е говорено и писано много през годините. И все пак познаваме ли го? Не съвсем. Оказва се, че дори в Кърджали има хора, които не знаят къде точно се намира.....

Казано накратко - до село Зимзелен само на около 5 км от областния град. За повече подробности – просто тръгнете и го вижте. Личното впечатление и усещане са най-важни. Въоръжете се с търпение. Указателни табели не липсват, но се броят на пръстите на едната ръка. Новоасфалтираният гладък като масло път, ремонтиран с пари от европрограмите, е хубава изненада за скептиците. По шосето няма нито една дупка, така че спокойно може да щурмувате местността с автомобил, както го правят туристите от страната. Ако сте си кърджалийец, най-добре е да се разходите пеша. Вземете само вода и удобни обувки. Ако сте по-претенциозни, няма да е зле да помислите и за храна.

Колкото и известна да е Каменната сватба, колкото и да е посещавана, в радиус поне на километър няма нито едно заведение, нито една пейка, стол, маса или чадър. Което е странно, защото едва ли биха останали празни под жулещото слънце. Със затоплянето на времето напливът на туристи расте правопропорционално на температурните градуси. Веднъж изкачите ли се горе на хълма, гледката, която ще се открие пред очите ви, е забележителна. Неповторима, величествена, впечатляваща, невероятна, завладяваща, въздействаща, уникална, великолепна, магическа, феноменална.....ако знаете повече прилагателни, описващи правилно това природно пано, може спокойно да ме допълните.

Работата е там, че докато стоите, втренчени в цветовете и формите пред вас, трудно ще концентрирате равълнуваната си мисъл. Незнайно защо, но като стоят на хълма възрастните се вцепеняват втренчено и изпадат в мълчаливо съзерцание, наподобяващо транс, докато децата буквално пощуряват и крещят превъзбудено, тичат обезумяли ту в едната, ту в другата посока.

Името Каменна сватба е дадено заради двете високи розови фигури, оприличени от преданието на булка и младоженец. Извиващо се след тях шествие наподобява пък истинска сватба. Самите фигури са раположени на склона на едно възвишение. Заради различните окиси, с които са наситени скалите, някои са с розов цвят, други със зелен, жълт или бял. Белите се рушат по-лесно от цветните, които са с повече метални примеси и са значително по-здрави.

Формирането на чудноватите фигури е започнало преди около 40 млн. години. Тогава Източните Родопи са били на дъното на топло плитко море, разтърсвано от непрестанна вулканична дейност. От утаената вулканична пепел и скални късове са се образували красивите скали. Наричат се риолитови туфи. Вследствие на движенията на земната кора, водата се оттеглила и туфите са се издигнали. останалото се е потрудила пак природата. Топлината, студа, вятърът и дъждът са изваяли сегашните форми.

Легендата разказва, че тези неповторими скални творения са свързани с любовта на един млад момък, влюбен в девойка от съседно село. Залинял той от желание по изгората си и изпратил бащи си да я иска за жена. Както било обичайно, бащата я откупил с пълен тас жълтици. Вдигнала се весела голяма сватба, пищяли зурни, думкали тъпани. Взели сватовете момата и тръгнали към Зимзелен. Отзад вървял щастливият жених, а най-отпред нагиздена, качена на муле и със забулено лице, била булката. До нея вървял свекърът. След като минали малката рекичка, духнал вятър и за миг открил лицето на булката. Зърнал свекърът красивото бяло лице и занемял пред хубостта й. Нечисти мисли минали през главата му и я пожелал. Разбеснял се тогава вятърът, разфучал се, вкаменил булката, свекъра и всички сватбари. Останал само момъкът. Вцепенен от мъка и ужас, той заплакал горко и помолил вятъра да вкамени и него. Вятърът изпълнил молбата му, а от сълзите се образувало малко езерце.

Унесохте ли се в приказката? Сигурно. Обикновено така действа на всеки тази тъжна любовна история.

Чудната панорама в местността се допълва от зелен килим. Скалната композиция е обградена от мека трева и пъстри цветя. Ако потърсите, ще откриете дори и билки. За мащерката носете си торбичка. Расте навсякъде из хълма. През цялото време докато сте край застиналата сватба ще ви гложди чувството, че замръзналите фигури аха-аха да се размърдат и шествието да продължи по пътя си.

Красимира НЕШЕВА Снимки: Мехмед РЕДЖЕБ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Сериозните занимания ще ви донесат полезни за бъдещето дивиденти, за това не отхвърляйте никакви предложения, но преди да се захванете с тях прецизирайте даденостите. На много от вас професионалните изяви ще помогнат на кариерата им, но преди това добре се подгответе. Пътуванията ще са успешни.
22 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Твърде енергични сте днес и затова се чудите с какво най-напред да се захванете. Старайте се да не вършите неща, които не са конкретно свързани с работата ви. Моментът не е особено подходящ за разрастване на дейността ви. Възможно е да ви се наложи да пътувате. Не ставайте язвителни, ако събеседникът ви не влезне в тона ви.
22 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Прекалено емоционални сте днес, но не позволявайте на чувствата да пречат на работата ви. Помислете добре върху възможностите си за успех и в случай, че те са минимални, променете тактиката. Бъдете по - оптимистично настроени, защото това, което идва ще ви носи много радост и позитивно развитие.
22 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ще се запознаете с нова информация, която ще внесе повече яснота в работата ви. Отговорно ще вземате решенията си и така ще ги реализирате. Периодът е подходящ както за самостоятелни изяви, така и за екипна работа. Ще получите повече, отколкото сте очаквали, което си е повод за празненство.
22 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Договореностите ви ще бъдат издържани и в защита на интересите ви, ако се осланя на уменията си да убеждавате и тактично насочвате разговора в изгодна за вас посока. Ще постигнете напредък, не показвайте колебание. Пътуване в чужбина ще ви ангажира с организацията по него, но ще ви достави удоволствие и нови познанства.
22 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
С творчески подход ще пристъпите към новите си задължения, опитвайки се да ги приведете към познатите вече неща. Не действайте едностранчиво, търсете мнението на хората около вас и ги направете съпричастни на работата си. Ще задълбочите връзката си с някой, който силно ви привлича.
22 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Повечето от вас ще посветят времето си на своите делови и бизнес-задачи. Заетостта ще изостри нервите ви, за това бъдете внимателни в общуването си. Понякога една дума казана не на място може да развали договорени вече неща. В любовната сфера ви очакват внимание, обич и новости.
22 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С енергия и добри намерения ще започнете седмицата. От сутринта ще се заемете с онези въпроси, в които сте срещали затруднения. Близостта на човек, когото харесвате ще ви прави по-уверени и сигурни в работата ви. Това се забелязва, но нищо лошо, щом ви въздейства позитивно на мислите и повишава активността ви в добра посока. Приятелски жест на внимание ще ви зарадва.
22 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще положите усилия да убедите някого в правотата на доводите си в името на по-добрите резултати. В тази връзка ще правите и промени в организацията, както и ще търсите нови възможности за изяви. Активността ви е видима дори за онези, които с безразличие ще намигнат и отминат.
22 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Избягвайте да обсъждате личните си дела с професионалните си партньори. Това би ви изложило на риск, давайки им възможност да надникнат в личния ви свят. Влагайки повече фантазия и прилагайки способностите си ще впечатлявате с усета си към хармонията и ще се радвате на постигнатото от вас.
22 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще продължите да работите върху задачите си, като наред с това ще търсите нови форми за изява на способностите си. Запознанства и приятелски сбирки ще разнообразят следобеда и вечерта ви. Романтичната ви връзка с човек от друга среда ще приключи без особени емоции.
22 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Ще вземате делови решения, налагащи се от работата ви. Промените в плановете ви ще ви донесат повече отговорности и това няма много да ви се понрави. Разпределете част от задачите си върху другите участници в консумацията на благата. Намерете начини да се разтоварите от напрежението, развлеченията са позволени.
22 окт 2019
Последни новини