Скръб в опърпани некролози

По времето на Тодор Живков американец, пристигнал на гости в България, бил силно впечатлен от разлепените по дървета и врати некролози. ”Защо толкова много хора се издирват от полицията? Толкова ли е сериозна престъпността във вашата страна?”, попитал с тревога гостът.

Историята спада към категорията черен хумор. Породена е от традиция, която е чисто българска. В Европа обикновено съобщенията за кончината на близък човек се обявяват по страниците на вестниците. Тук по времето на социализма започнаха да ги лепят по дърветата. Въпреки усилията на общините да определят места за това , българите не се съобразяват.

И в Кърджали можете да видите некролози навсякъде. По централния булевард “България” на всяко дърво е залепено траурно обявление.

Анна Тодорова е вдовица. Споделя, че тази картина и действа подтискащо. Вятърът и дъждовете превръщат некролозите в парцали. Валят се по тротоарите. Тъпчат ги минувачите. Това не е памет към мъртвите, а поругаване, смята Анна Тодорова

Понякога спира да закрепи разкъсани некролози с габърчета. Хората наоколо й се смеят.

Кърджалийци трябва да се научат да поставят траурните си обявления на определените за това места. Общината монтира големи табла пред гробищния парк. Там може да се лепи и по оградата, подчертава Тодорова.

Поставянето на некролог е нещо сакрално. Трябва да става на определените за това места, препоръчва енорийския свещеник отец Петър. Разговарял е многократно по въпроса с кмета Хасан Азис. От общината са сложили табла пред църквата”Св.Георги”. Отец също е определил в двора на храма места за скръбните вести и възпоменания . Въпреки това дърветата и пред църквата са налепени с некролози.

Традицията позволява след четиридесетия ден върху некролозите да се лепят нови. Това може да се прави. Не бива целия град да е с тях. Само на контейнерите за смет не са започнали да лепят, негодува божият служител. Отец Петър редовно призовава миряните в храма да не го правят.

Лепенето на некролози е регламентирано в наредбата за обществения ред, обяснява секретаря на общината Сезгин Бекир. Има определени табла из целия град, включително и на булевард “България”. Проблем е, че не могат да бъдат опазени от крадците на метали.

Въпросът е деликатен защото се отнася до паметта на покойните ни близки. Готови сме да поставим повече табла по кварталите. Това обаче изисква всеки гражданин да бъде съпричастен за тяхното опазване, казва Сезгин Бекир.

Георги Кулов

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини