„Лелките” в градините без отпуски през лятото

Елисавета Кехайова

Учителки и „лелки” в детските градини в Кърджали са натрупали огромни отпуски. Те не могат да ги ползват през лятото и това се превръща в сериозен проблем. Всички детски градини в Кърджали работят през сезона на отпуските, за разлика от другите областни центрове в страната. Това лято например само в Хасково и Димитровград затварят заради планирана почивка голяма част от детските заведения.

Няма закон, който да регламеннтира затварянето на детски заведения през лятото заради отпуски. Съществуващата нормативна уредба изисква 12 месеца в годината градините да работят, за да могат родителите да са спокойни, че има кой да се грижи за децата им докато те са на работа. Това заяви за „Кърджали бг вести” зам.-кметът на община Кърджали Елисавета Кехайова.

Общо 24 целодневни детски градини и 6 обединени детски заведения има на територията на община Кърджали. 11 от тях са в областния център. Те излизат във ваканция само при голям ремонт или когато предстои мащабно почистване и дезинфекция, подчерта Елисавета Кехайова. Тогава се сформират сборни групи, както е и през летния сезон. Това става само с изричното съгласие на родителите, които подписват съответните документи.

Проблемът с отпуските на персонала се решава по-лесно в детските заведения в селата, каза още Кехайова. През лятото много баби поемат грижите за децата и педагозите имат възможност да отдъхнат. В града обаче такава възможност почти няма, обясни зам.-кметът.

Ситуацията се усложнава и от това, че много хора от персонала на градините членуват в синдикати и ползат допълнителни отпуски, подчерта Кехайова.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини