33 °C

Кметовете с пари за доктори и забавачки

Кметовете ще бъдат стимулирани да откриват забавачки и кабинети за спешна медицинска помощ. Такива проекти ще са приоритет при разпределянето на фонда от 350 млн. лева, заделени от бюджета за общините, научи "Стандарт". През февруари кабинетът ще разгледа предложенията на кметовете за развитие на градовете и регионите. Проектите за детски градини са важни за държавата заради демографския срив. В тази насока ще бъдат насърчавани големите общини. Лекарските грижи пък са с предимство за малките населени места. Голям шанс ще имат и проекти, даващи работа на младежи до 25 г. Изграждането и ремонтът на пътища между селата също могат да бъдат финансирани от хазната.

В началото на февруари Министерският съвет ще разглежда проектите на общините по програмата за развитие на градовете и регионите. Това стана ясно след среща между премиера Пламен Орешарски и кмета на Велико Търново Даниел Панов (ГЕРБ). В програмата правителството е заделило 350 млн. лв. Премиерът и кметът са обсъдили изграждането на четирилентовият скоростен път Русе - Свиленград. Орешарски е уверил Панов, че проектът ще получи развитие през февруари.

Общините ще работят по-лесно с централната власт, се разбра след срещата по-рано днес в старата столица на премиера с кметове, подкрепени или издигнати от левицата. "Беше засегната проблематиката с регулациите, които предприема централната власт, които в някаква степен затрудняват местната. Бяха обсъдени стъпките за фискалната децентрализация", заяви Орешарски. Кметовете са отбелязали, че за момента има по-добро отношение на централната власт към местната. Премиерът акцентира върху нормализацията на бизнес климата. "Днес картината е доста по-различна", каза Орешарски и допълни, че страхът е изчезнал. "Страхът има друга форма - ами ако се върнат. Това ми казват предприемачите - нещата са добре, ами ако се върнат. Тази сянка все още пречи на нормализацията на бизнес климата", подчерта Орешарски. И отбеляза, че има още много работа в здравеопазването, в административната сфера и за възстановяването на икономиката. "Не можем да правим по-активна социална политика без приходи", изтъкна премиерът.

БСП връща част от данъците в общините

"Ще бъдат търсени решения за преотстъпване на част от данъците и таксите в посока към общините. За да се постигне това обаче, се изискват много работа и сериозни сметки". Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев при визитата си във Велико Търново, където бе и премиерът Пламен Орешарски. "Ще се търси възможност през 2015 г. хората да почувстват, че местната власт придобива нова тежест, но и нови възможности за справяне с проблемите. Ние от БСП ще се постараем в този процес да участваме много активно с наши предложения и позиции. Поради тази причина правим и вътрешна работна група от представители на БСП в местната власт, парламентарната група, които очертават профила на социалната ни ангажираност и политика", подчерта той. Лидерът на социалистите заяви, че се говори много и за усвояване на евросредствата, като всички са поздравили правителството на Пламен Орешарски за това, че е успяло да спаси и спести близо половин милиард лева. "Процесът на децентрализация, който бе рестартиран, още с началото на дейността на кабинета "Орешарски", през тази година ще се задълбочи. Ще подготвим и законодателни предложения и инициативи, така че в Бюджет 2015 да се намерят по-трайни решения по отношение на функциите и собствените приходи на общините", подчерта още Станишев.

Източник: http://www.standartnews.com/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не пестете силите си днес. Денят е многообещаващ за вас и е едно чудесно начало на новата седмица. Интимните ви завоевания от предишните дни ви импулсират и стимулират творческите ви способности. Това ще изиграе решаваща роля в деловите ви начинания.
24 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Безпаричието и битовите неуредици ще отстъпят място на по-ведри чувства у повечето от вас. Активно ще се включите в проект, очаквайки с приходите от него да подобрите доходите си. Всичко зависи от вас, за това няма съмнение, че ще се справите. Съпротивата на някого няма да ви откаже от намеренията ви.
24 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може да осъществите намеренията си, ако съчетаете действията си с тези на партньорите ви. Работата в екип ще ви носи удовлетворение и финансови придобивки. Непоколебимите ви действия, продиктувани от увереност и знания ще ви отворят врати. Връзката със семейството ви е силна и това допълнително ви мотивира.
24 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще ви се отдава да успявате там, където други зациклят. Усърдно ще се заемете с реализацията на идеите си и скоро ще постигнете резултатите, които преследвате. С добро чувство ще се отнесете и към хората, с които работите. Служебни пътувания.
24 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Случващото се днес ще промени хода на професионалните ви търсения. Предизвикателствата са пред вас, а вие имате нужния потенциал за да се справите. Не демонстрирайте показно самочувствието си, бъдете по-смирени, за да не провокирате конфликти и нежелани емоции. Правете така, че всички да остават доволни.
24 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Неспокойни и действени, ще започнете деня си с важните задачи, които не търпят отлагане. Без колебание ще покажете на когото е нужно, че не желаете намеса в личния си живот, надявайки се да бъдете разбрани. По въпросите, засягащи вас ще взимате решенията си сами, разбира се няма да ви липсва подкрепата на хората, на които държите.
24 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не възлагайте прекалено много надежди на операции със значителен риск. Шансът днес ще дойде от съвсем неочаквана за вас посока. Бъдете готови да действате бързо и точно. Приятели са ви подготвили желана изненада. Вечерта се очертава много приятна. Попадате в нова и интересна компания.
24 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Скорпион Ще се чувствате уморени и обхванати от апатия към света около вас. Ще се наложи да сложите на мястото им хора, които ще се опитат да ви употребят за свои цели. Любовните ви желания са засилени, за това вземете мерки да не се разочаровате.
24 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес сами се натоварвате с неща, които ще са ви в прекалена тежест. Смятате, че можете да се справите, но едва ли ще е толкова лесно. Не поемайте повече ангажименти, отколкото можете да свършите. Работете усилено и разчитайте и на съдействието на хората, с които работите. Успехи ще имат онези от вас, които се занимават с търговия.
24 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Здравето ви и това на близките ви ще занимава повечето от вас. Погрижете се да не ви липсва нищо, с което да провокирате нежелани последствия. Нека финансовата ви стабилност в момента не ви подвежда. Пестете парите си. За дамите от знака се очертават делови успехи.
24 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Време навън няма да се отрази на настроението ви и с ведрина в общуването ще приобщавате много хора към себе си. В подкрепа на работата си ще срещате разбиране и съпричастност. Усвоили сте знания и умения, действайте. Погрижете се за здравето си и не позволявайте на хронични страдания да попречат на активността ви.
24 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Този ден ще ви донесе успешна реализация в делови план. Работите безупречно, изпипвате всичко до най-малката подробност и това ще стане повод за възхищение от страна на хората, с които работите. Обърнете подобаващо внимание и на сърдечния си партньор.
24 юни 2021
Последни новини