Кметовете с пари за доктори и забавачки

Кметовете ще бъдат стимулирани да откриват забавачки и кабинети за спешна медицинска помощ. Такива проекти ще са приоритет при разпределянето на фонда от 350 млн. лева, заделени от бюджета за общините, научи "Стандарт". През февруари кабинетът ще разгледа предложенията на кметовете за развитие на градовете и регионите. Проектите за детски градини са важни за държавата заради демографския срив. В тази насока ще бъдат насърчавани големите общини. Лекарските грижи пък са с предимство за малките населени места. Голям шанс ще имат и проекти, даващи работа на младежи до 25 г. Изграждането и ремонтът на пътища между селата също могат да бъдат финансирани от хазната.

В началото на февруари Министерският съвет ще разглежда проектите на общините по програмата за развитие на градовете и регионите. Това стана ясно след среща между премиера Пламен Орешарски и кмета на Велико Търново Даниел Панов (ГЕРБ). В програмата правителството е заделило 350 млн. лв. Премиерът и кметът са обсъдили изграждането на четирилентовият скоростен път Русе - Свиленград. Орешарски е уверил Панов, че проектът ще получи развитие през февруари.

Общините ще работят по-лесно с централната власт, се разбра след срещата по-рано днес в старата столица на премиера с кметове, подкрепени или издигнати от левицата. "Беше засегната проблематиката с регулациите, които предприема централната власт, които в някаква степен затрудняват местната. Бяха обсъдени стъпките за фискалната децентрализация", заяви Орешарски. Кметовете са отбелязали, че за момента има по-добро отношение на централната власт към местната. Премиерът акцентира върху нормализацията на бизнес климата. "Днес картината е доста по-различна", каза Орешарски и допълни, че страхът е изчезнал. "Страхът има друга форма - ами ако се върнат. Това ми казват предприемачите - нещата са добре, ами ако се върнат. Тази сянка все още пречи на нормализацията на бизнес климата", подчерта Орешарски. И отбеляза, че има още много работа в здравеопазването, в административната сфера и за възстановяването на икономиката. "Не можем да правим по-активна социална политика без приходи", изтъкна премиерът.

БСП връща част от данъците в общините

"Ще бъдат търсени решения за преотстъпване на част от данъците и таксите в посока към общините. За да се постигне това обаче, се изискват много работа и сериозни сметки". Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев при визитата си във Велико Търново, където бе и премиерът Пламен Орешарски. "Ще се търси възможност през 2015 г. хората да почувстват, че местната власт придобива нова тежест, но и нови възможности за справяне с проблемите. Ние от БСП ще се постараем в този процес да участваме много активно с наши предложения и позиции. Поради тази причина правим и вътрешна работна група от представители на БСП в местната власт, парламентарната група, които очертават профила на социалната ни ангажираност и политика", подчерта той. Лидерът на социалистите заяви, че се говори много и за усвояване на евросредствата, като всички са поздравили правителството на Пламен Орешарски за това, че е успяло да спаси и спести близо половин милиард лева. "Процесът на децентрализация, който бе рестартиран, още с началото на дейността на кабинета "Орешарски", през тази година ще се задълбочи. Ще подготвим и законодателни предложения и инициативи, така че в Бюджет 2015 да се намерят по-трайни решения по отношение на функциите и собствените приходи на общините", подчерта още Станишев.

Източник: http://www.standartnews.com/

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини