Бизнесът - масово недоволен, че трябва да изготвя графици за отпуск

Масово недоволство има сред бизнеса от изискването да се изготвят графици за отпуските на служителите. В близо 90 на сто от фирмите се налагат промени в графика на почивките, които работниците са поискали. Това сочи проучване на Българската търговско-промишлена палата, изготвено по поръчка на Нова телевизия. Само 6 на сто от компаниите се движат по план с отпуските.

Фирма, която работи в областта на електрониката, изнася продукцията си в десетки държави и затова им е много трудно от края на миналата година да се предвиди какви ще са исканията на клиента.

„От предишната година досега да се правят графици е доста безсмислено и в момента се прави формално, защото трябва да изпълняваме точката на закона”, признава изпълнителният директор Мариела Маджарова.

Преди месеци от МТСП предложиха графиците, поне за фирмите до 10 души, да отпаднат. Бизнесът поиска отпадането да важи и при фирми с 50 души персонал. А синдикатите поискаха отпадането да е за всички. Заради политическата криза обаче до обсъждане на предложението така и не се стигна.

От Българската търговско-промишлена палата твърдят, че често се налага бизнесът да плаща рушвети на Инспекцията по труда заради неспазването на подготвения график. Затова предлагат – ако графикът не отпадне съвсем, то крайният срок за неговата подготовка да бъде удължен до края на януари, март или април.

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини