Бумащината с отпуските не намалява

Нови документи заменят графиците за отпуските, пише в. Сега.

Депутатите отмениха ненужната бумащина по съставяне на план за почивките на служителите, но социалното ведомство въвежда два нови задължителни документа с още по-спорен смисъл.

Това предвиждат промените в наредбата на социалното министерство, публикувана за обществено обсъждане.

Промените са изготвени във връзка с последната актуализация на Кодекса на труда. Работодателят вече ще пише писмена заповед за пускане на служителите си в отпуск. Досега беше достатъчно да се подаде писмена молба от служителя.

До края на януари ежегодно отново на хартия всеки служител трябва да получи справка колко дни отпуск му се полагат през настоящата година, колко са отложените или неизползваните. Ново задължение има и за служителите.

Те пък ще трябва да искат писмено да им се отложат неизползваните почивни дни за следващата година. Досега за отлагането не се подаваше молба - дните просто се прехвърляха. "Изискването за писмено искане за отлагане на отпуска от служителя е само формално.

Дните няма да се погасяват, ако това не е сторено, и ще се прехвърлят за следващата година.

Давността за почивните дни остава две години", обясниха от социалното ведомство пред "Сега". Въвеждането на писмената кореспонденция за отпуските се прави, за да е по-лесно на инспекторите по труда да следят за нарушения.

Източник: http://pik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини