Стигнеш ли до пенсия, могат веднага да те уволнят

Работодателите вече могат да прекратяват трудовия договор на служители в пенсионна възраст. От тази седмица фирмите имат възможността да освободят старите си работници, при условие че те са навършили нужните години и стаж за пенсия.

За целта началниците трябва да уведомят подчинения си месец по-рано. Така нареченото принудително пенсиониране беше отменено през 2011 г., а в началото на тази година от БСП поискаха то да бъде възобновено. Разчетите на червените депутати показваха, че мярката ще засегне около 220 000 работещи хора над 60 г.  Според зам.-председателя на социалната комисия в парламента Светлана Ангелова от ГЕРБ промяната ще засегне значително по-малко хора. Когато един работодател е доволен от служителя си, той няма основание да прекрати договора му обясни пред „Монитор” Ангелова. Промените в Кодекса на труда дават повече преимущества и на служителите, придобили право за пенсия. От вчера те могат да напускат работа без задължителното досега едномесечно предизвестие.

Промени има и при отпуските. Фирмите вече няма да правят предварителни графици за ваканция на служителите си. За сметка на това работодателите ще трябва да издават заповед, с която да пускат подчинените си в отпуск. Това предвижда нова наредба, която готвят от социалното министерство. Досега трудещите имаха нужда само от подпис на началника върху молбата на служителя. Заради отпадането на графиците сега се налага нова форма, чрез която инспекциите по труда да следят дали служителите не се експлоатират.

Остава правилото трудещите се да могат да прехвърлят полагаемият им се платен отпуск за следващите две години, след които почивните дни изгарят. За служителите, които не са  използвали полагаемата им се почивка тази година, фирмите ще трябва да осигурят възможност за отпуск до средата на 2016 г. Това означава, че ако предприятието откаже  почивка на служител през май 2016 г., той може да излезе в отпуск независимо от несъгласието на шефа си, при условие че е подал заявление 14 седмици преди почивните си дни.  

От тази седмица всички служители, наети на трудов договор, ще могат сами да определят продължителността да работния си ден. Всяка фирма ще определя работни часове, в които служителите й  задължително трябва да бъдат на работното си място, а остатъкът ще зависи от желанията на подчинените. Така началникът може да реши, че дневно всеки работник трябва да бъде в офиса поне 6 часа.

Останали 2 часа работникът може да отработи, когато пожелае в рамките на седмицата, така че да натрупа законовите 40 часа.

До по-късно ще могат да работят и непълнолетните. Досега младежите между 16  и 18 г.  можеха да се трудят до 20 часа вечерта, а от тази седмица – до 22 часа вечерта. Въпреки удължения час за работа, остават в сила останалите ограничения – работният им ден е не повече от 7 часа, а нощният труд е забранен. За трудещите се младежи под 16 г. остава в сила забраната да работят след 20 часа. По данни на Главна инспекция по труда, която издава разрешения за наемане на малолетни и непълнолетни служители, през първото полугодие на 2015 г. работодателите са назначили 1022 работници под 18 г. Най-често това са работодатели в сферата на ресторантьорството и хотелиерството, и търговията, които през летния сезон търсят предимно млади хора.

Източник: http://pik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини