14 °C

Не погребват мюсюлмани с български имена

Имами отказват да опяват българомохамедани в Родопите, ако са с български имена. Такива случаи изобилстват в Гоцеделчевско и Смолянско. Наскоро бяха получени сигнали и от граничната на Кърджалийско община Неделино. Това съобщиха от Висшия духовен съвет с председател Недим Генджев. Имамите настоявали покойниците да носят имена, споменати в Корана или Суните - преданията за живота на пророка Мохамед.

Погребалният намаз е особено важен за мюсюлманите, защото извиква благоволението на Аллах към покойника.

Инициативата за тази крайна мярка не принадлежи на имамите, а на Главното мюфтийство на Мустафа Алиш Хаджъ, твърдят хората на Генджев. Неотдавна се събрал Съветът по фетви на мюфтийството, известен като Съвет на мъдреците. Според неговото решение достойно мюсюлманско погребение се полага само на човек с име, упоменато в житието на пророка Мохамед, споделя Николай Панков, дясната ръка на Недим Генджев. Той пояснява, че ако мюсюлманин е с българско име, той остава неопят според шариата /ислямския канон/. Стига се до абсурда да се търси православен свещеник. Според хората на Генджев в Родопите върви нов възродителен процес.

Ще припомним, че Кърджалийският край стана скандално известен през 2005 г. когато не само отказаха да опеят българомохамедани заради българските им имена, но имамите бяха против и да ги погребват в мюсюлманските гробища. В Джебел трима българи с мюсюлманско вероизповедание бяха положени извън градското гробище. След разразил се скандал в медиите, техните гробове, които бяха изкопани извън некропола, бяха оградени и присъединени към него. В Кирково известен учител бе оставен неопят, а имамите настояваха да се викне поп, само затова че в смъртния си час отказал да смени името си с турско-арабско.

Спорът дали мюсюлманите могат да носят български имена е отколешен. Привържениците на българските имена сочат за пример Турция. Там Кемал Ататюрк заменя арабските имена с турски, нямащи нищо общо с Корана и Суната. Това не пречи хората, които ги носят да бъдат считани за правоверни мюсюлмани.

Георги КУЛОВ

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Не се огъвайте и по-никакъв начин не отстъпвайте пред опонентите си. Ще се опитат да ви навредят, но нека това ви амбицира за успех на всяка цена. Звездите ще ви подкрепят. Успех.
28 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Служебен, семеен или обществен ангажимент ще ви направи по-дейни, предвид важността на събитието за вас. Ще се погрижите за детайлите, изключвайки случайността и ще насърчите всяка чужда активност в подкрепа на общата цел. Любовта ви дава сили, не я загърбвайте в името уж на по-важни неща.
28 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дипломатичността при деловите ви контакти днес ще е особено ползотворна. Умело избягвате конфликтите и се справяте чудесно с непредвидените пречки. Не се натоварвайте излишно с проблемите на околните и без тях имате достатъчно грижи.
28 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Изпитвате известни колебания относно работата си днес. Най-добре ще е ако се постараете да работите съвместно със свои колеги и не поемате всичката отговорност върху себе си. Стараете се всичко да бъде направено добре, но и хабите доста енергия за странични неща. Обърнете повече внимание на любимия човек, който има нужда от съвета ви по важен въпрос.
28 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате много добър късмет днес и ще получавате потвърждение за това на всяка крачка. Денят е подходящ за рисковани авантюристични начинания, като ако не спечелите много, то е сигурно че няма и да загубите, а изживяванията които ви предстоят наистина си заслужават опита. Доброто ви настроение се отразява много благотворно на атмосферата у дома.
28 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Предстоят ви трудности, изискващи голяма концентрация. Имате предостатъчно сили, за да се справите успешно с предизвикателствата на днешния ден. Не унивайте, притежавате изключителни качества и просто трябва да проявите малко воля. Любимият човек ще ви бъде солидна опора в критична ситуация.
28 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Много задачи очакват вниманието ви и не без усилия ще ви се отдава да бъдете навсякъде, където имат нужда от вас. Забързани, но с приятно излъчване, ще успявате да сте актуални и желани. Любовни трепети ще направят вечерта ви вълнуваща, ще наситят атмосферата с нежност и топлина.
28 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Подготвени сте за промените, които навлизат и без особено натоварване ще се справите със задачите си. Бързото развитие на събитията ще ви подтикне към нестандартни решения и още по-нестандартни действия. С тяхна помощ ще постигнете целта си и с това ще направите живота си по-добър.
28 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
На работното място ще изпъкнете с чувството си за ред. Съществува вероятност да отегчите околните, за това не преигравайте. Станете по-земни и достъпни, така ще обедините около себе си и другите, а и успехите ви няма да закъснеят. Любовните ви увлечения ще станат достояние на повече хора, и ако това ви притеснява, бъдете по-дискретни.
28 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпълнени сте с добре очаквания, които ще станат факт благодарение на упоритата ви работа и желание да успеете. В подкрепа на това говори и засиления интерес на други хора към вас. Популярността ласкае самочувствието, но и задължава. Приведете в ред документацията си, предстоят проверки от различни служби.
28 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Обновената ви база данни ще подпомогне значително днешните ви действия. В угода на интересите си ще потърсите и подходящите хора, с които да приключите в срок делата си. Ако сте акуратни и се възползвате елегантно, ще подобрите самочувствието и финансите си. Други ще решават неотложни въпроси, свързани с образование, пътуване или жилищно кредитиране.
28 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще намерите начин да промените нещата в живота си, които ви пречат да се развивате пълноценно. Дори това да ви коства нечие неодобрение, водете се от вътрешния си глас и следвайте сърцето си. Това ще ви помогне бързо да напреднете. Ако ви липсват удобство и уют ще можете да си ги създадете без особени усилия.
28 окт 2020
Последни новини