12 °C

Не погребват мюсюлмани с български имена

Имами отказват да опяват българомохамедани в Родопите, ако са с български имена. Такива случаи изобилстват в Гоцеделчевско и Смолянско. Наскоро бяха получени сигнали и от граничната на Кърджалийско община Неделино. Това съобщиха от Висшия духовен съвет с председател Недим Генджев. Имамите настоявали покойниците да носят имена, споменати в Корана или Суните - преданията за живота на пророка Мохамед.

Погребалният намаз е особено важен за мюсюлманите, защото извиква благоволението на Аллах към покойника.

Инициативата за тази крайна мярка не принадлежи на имамите, а на Главното мюфтийство на Мустафа Алиш Хаджъ, твърдят хората на Генджев. Неотдавна се събрал Съветът по фетви на мюфтийството, известен като Съвет на мъдреците. Според неговото решение достойно мюсюлманско погребение се полага само на човек с име, упоменато в житието на пророка Мохамед, споделя Николай Панков, дясната ръка на Недим Генджев. Той пояснява, че ако мюсюлманин е с българско име, той остава неопят според шариата /ислямския канон/. Стига се до абсурда да се търси православен свещеник. Според хората на Генджев в Родопите върви нов възродителен процес.

Ще припомним, че Кърджалийският край стана скандално известен през 2005 г. когато не само отказаха да опеят българомохамедани заради българските им имена, но имамите бяха против и да ги погребват в мюсюлманските гробища. В Джебел трима българи с мюсюлманско вероизповедание бяха положени извън градското гробище. След разразил се скандал в медиите, техните гробове, които бяха изкопани извън некропола, бяха оградени и присъединени към него. В Кирково известен учител бе оставен неопят, а имамите настояваха да се викне поп, само затова че в смъртния си час отказал да смени името си с турско-арабско.

Спорът дали мюсюлманите могат да носят български имена е отколешен. Привържениците на българските имена сочат за пример Турция. Там Кемал Ататюрк заменя арабските имена с турски, нямащи нищо общо с Корана и Суната. Това не пречи хората, които ги носят да бъдат считани за правоверни мюсюлмани.

Георги КУЛОВ

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Прилагайки знанията и опита си, успешно ще се включите в изпълнението на професионална или друга задача, с която ще подобрите финансите си. Други ще споделят времето си с приятели в общи занимания или развлечения. Преди да поемете ангажимент към други хора, помислете, защото може да се окаже по-трудно за изпълнение, отколкото предполагате.
25 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Каквито и предложения да получите днес, свързани ли са с нерви и напрежение, подминете ги смело. Погрижете се за вътреш-ната си хармония и спокойствие и си осигурете пълна почивка в семейството. Заниманията на открито - туризъм, плуване или игра с децата са все неща, от които се нуждаете, и които ще ви тони-зират. Вечерта очаквайте гости от далече.
25 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днешният ден е твърде специален за вас, тъй като ще видите плановете си за страхотно прекарване на нощта осъществени. Вие мислите освен за собственото си прекарване и за настроението на другите, но в това отношение едва ли ще има за какво да се притеснявате.
25 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще задълбочите връзката си с човек, с когото ви свързват не само бизнес-отношения, но и приятелски чувства. Това ви помага пълноценно да се развивате, спокойни и съсредоточени. Във възможностите ви е заедно да постигнете всичко, което намирате за полезно и необходимо. Размяна на гостувания с приятели или роднини.
25 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Използвайте пълноценно днешния ден. Ще придвижите напред делата си и ще подготвите условията за бъдещи бизнес-сделки. Периодът е силен и за личните ви изяви. Творците ще се радват на добра оценка от публиката и критиката. С изкуството си ще доставите наслада в душите на много хора.
25 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Няма да ви липсват емоции, които могат и да променят плановете ви за бъдещето. Анализирайте даденостите и ако сте убедени в правотата на мислите си, не се колебайте да действате. Бъдете по-решителни и ще успеете. Очертава се пътуване, което ще ви направи по-романтични и отпочинали.
25 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
25 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Напълно наясно сте с целите и възможностите си и това ви прави много по-устойчиви в сравнение в конкурентите ви. Не предприемате излишни рискове, като предпочитате да работите бавно и сигурно. Едва ли някой ще успее да ви изненада с нещо, вие просто изпреварвате чуждите идеи. В личен план запознанството с магнетична личност силно ще ви развълнува.
25 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Прекарвате този ден извън дома си в срещи с различни хора. Общуването е начин на живот за вас и вие едва ли сте в състояние да прекарате много време сами. В личен план се радвате на подчертания интерес на забележителна личност към вас. Добре ще е ако се възползвате от добрите шансове, които имате. Приятел ще ви помоли за услуга, не му отказвайте.
25 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Чувствате се добре и с интерес ще приемете предизвикателствата на деня. Заемете се с личните си дела и денят ви ще бъде ползотворен. Не се притеснявайте да бъдете искрени с ваши близки. Имате за разрешаване домашни проблеми. Децата ще ви поискат съвет и помощ. Изслушайте ги внимателно. Можете да бъдете наистина близки с тях.
25 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Няма да ви е скучно, ще има върху какво да мислите и какво да правите. Много от вас ще се отдадат на професионалните си ангажименти, но и домът ще им наложи изискванията си. Ще ви вълнува интимната страна на живота ви и ще проявите силен интерес към някой, който ви се харесва.
25 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С желание и интерес ще се посветите на работата си, очаквайки добри развития. И не грешите, предстоят развръзки, които ще ги ускорят. Избягвайте да спорите и проявете търпимост към мнения, несъвпадащи с вашите. В следобедните часове ще общувате с хора, чиито желания съвпадат с вашите.
25 фев 2021
Последни новини