Натискат имами да се кълнат във вярност на Мустафа Хаджъ


Недим Генджев

Имамите в Кърджалийско са заставяни под натиск да подписват клетвени декларации за лоялност към досегашния главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджъ.Те били заплашвани, че ще бъдат бойкотирани от богомолците, ако не подкрепят подписката срещу новия духовен водач на мюсюлманите в България Недим Генджев. Щяли да им спрат и инцидентните помощи, които от време на време им се изплащат като заплати. Това твърди представителят на Генджев за Кърджали и региона Сабри Мустафа.

Новият духовен водач, който бе възстановен след 14 годишно прекъсване на постта председател на Висшия мюсюлмански духовен съвет от Върховния касационен съд се закани, че ще направи пълна ревизия на районното мюфтийство в Кърджали. При него са постъпили десетки сигнали от мюсюлмани, че няма отчет за приходите от вакъфските имоти. Това са предимно магазини в близост до градската джамия в Кърджали.

Генджев иска и разследване на бившия районен мюфтия в Кърджали Шабанали Ахмед. Новият духовен водач твърди, че Ахмед е искал да продаде незаконно вакъфски имоти в Черноочене. Само намесата на областната администрация спряла далаверата.

От своя страна мюфтиите на Кърджали Бехан Мехмед и на Крумовград Насуф Насуф заявиха, че Генджев иска да се докопа до Главно мюфтийство, за да може да се разпорежда с вакъфските имоти. Те обявиха, че подписка срещу Генджев върви и сред нашите емигранти в чужбина. Хиляди подписи са събрани в Турция и Германия. Ще поставим въпроса и пред Европейския съд за правата на човека в Страсбург, зарекоха се духовниците.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини