Мацки се лепят на гвардейците от Кърджали

Обожателки се лепят като пчели на мед на момчетата от представителния гвардейски отряд в Кърджали. Снажните им осанки, лъскавите униформи, премерените движения са магнит за връстничките им, твърдят съученици. Най-много почитателки гвардейците имат в Езиковата гимназия. Самият отряд е формиран от ученици от това школо.

Дамското внимание е една от причините да има голям наплив за влизане в отряда. Причина са и многото международни награди. Наскоро гвардейците се върнаха от Гърция, където получиха Гран при за свое изпълнение на международен фестивал.

Идеята за формиране на отряда е на директора на Езиковата гимназия Йорданка Чавдарова. Тя получи подкрепа от кмета Хасан Азис и много спонсори. Голям проблем бе намирането на шивачи, обущари и шапкари, които да направят униформите. Те бяха копирани от тези на националната гвардейска част.

Четири години поред младежите от Кърджали откриваха прозничното шествие за 24 май в столицата. Получавали са поздравления от президента, премиера, министъра на културата, разказва ръководителят на състава Димитър Кондиков.

Съчетанията на гвардейците се основават на патриотични песни като тези за Дельо хайдутин или капитан Петко войвода. Гърците били много впечатлени от ентусиазма, с който момчетата боравят със сабите по време на танца. Българи, работещи в Гърция, плакали при изпълнението на Ботевия марш.

В отряда се записват освен българи, също турци и българомохмедани, завладени от висок патриотичен дух. Вместо снимки на мацки в стаите си слагат портрети на Ботев и Левски, твърдят техни приятели.

Георги КУЛОВ

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини