Свидетелите срещу Муса и компания се отметнаха

Всички свидетели по делото срещу Ахмед Муса Ахмед и 13-те му поддръжници, които са обвинени в проповядване на радикален ислям, се отметнаха от първоначалните си показания. Не се изключва върху тях да е оказван натиск, съобщи БНР.

Свидетелите бяха разпитани днес в Пазарджишкия окръжен съд. Те са основно от ромския квартал "Изток". Всички те заявиха, че по време на първоначалните си показания са били объркани и неправилно разбрани.

Според тях, в проповедите, организирани от Ахмед Муса, се е говорило единствено за религия и как правилно да се изпълняват молитви.

В съдебната зала Ахмед Муса се обърна към част от свидетелите с въпрос: Казвал ли съм, че на територията на България трябва да се наложи ислямът с война?. Отговорите бяха не.

При намеса на обвинението с въпроси обаче все пак стана ясно, че именно в джамията "Абу Бекир" в Пазарджик се е разпространявала книгата "Вероотстъпване", която е забранена в европейските страни заради призивите към джихад.

Според прокурор Нели Попова отказът на свидетеля от първоначалните му показания е класика в нашето правораздаване. "Мислите ли, че разследващият може да си измисли това и да го пише? Едно изречение е вярно, едно изречение е измислено. Това е абсурд", каза тя.

Следващото заседание е насрочено за 20-и април. Тогава ще бъдат разпитани тайни свидетели.
 

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ми
    Мина
    3 0
    20:51, 6 окт 2016
    На циганина всяка втора дума е лъжа,те тръгнали свидетели да ги правят.Само като ги погледна подсъдимите, с тези бради и ожесточение в погледа ,разбирам, че това са потенциални убийци.Присъдите им трябва да са жестоки.
    • Ja
      Jack Bauer
      1 0
      23:10, 6 окт 2016
      Точно така. Човекоподобни.
Последни новини