33 °C

Арабист от Сорбоната ще прави експерти за имамите

Пловдивският апелативен съд реши професорът арабист Йордан Пеев, който преподава в Сорбоната, да прави експертизата по делото за радикален ислям.
По думите на говорителя на съда Мариана Кирезиева, решението е взето на закрито заседание по исканията на защитата на 13-те имами, осъдени от Пазарджишкия окръжен съд за радикален ислям, предаде БТА.

Повдигнатите обвинения срещу тях са за налагането на антидемократична идеология и отричането на всичко, несъобразено с идеологията на салафизма. Другите обвинения са за ръководенето и членуването в радикалната организация, която налага ново тълкуване на исляма.

В момента Ахмед Муса Ахмед, Саид Мутлу, Абдуллах Салих, Неджми Дъбов, Хайри Шерифов, Байрам Ушев, Ахмед Абдуррахманов, Изет Джалев, Мохамед Камбер, Юсуф Горелски, Найме Горелска, Али Хайраддин и Али Ходжа обжалват присъдите си, а прокуратурата иска по-тежки наказания за тях.

На предишното съдебно заседание през януари защитниците на осъдените поискаха Пловдивският апелативен съд да разреши нови експертизи по делото, включително чрез съдебна поръчка да бъдат призовани за разпит принцове и шейхове от Саудитска Арабия.

Адвокатите смятат, че досегашните, в чиято основа са осъдителните присъди, са направени от недостатъчно компетентно в областта на исляма вещо лице. Затова магистратите постановиха проф. Йордан Пеев от Катедрата по арабистика и семитология във Факултета по класически и нови филологии на СУ "Св. Климент Охридски", който преподава и в Сорбоната, Франция, да изготви експертизата.

След като се запознае със иззетите като веществени доказателства книги, статии и материали по делото, той трябва да даде заключение какъв вид литература като тематика представляват те, могат ли изложенията в тях да се свържат с определена религия, философия и идеология, какво е посланието в текстовете, какъв е характерът на предписанието в текстовете за вярващите мюсюлмани в България.

Проф. Пеев трябва също така да направи превод на оспорените от защитата текстове.

Делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание на 7 и 8 април от 9 часа.

В края на март м. г. Окръжният съд в Пазарджик осъди имама от пазарджишката джамия "Абу Бекир" Ахмед Муса Ахмед на 1 г. затвор и 5000 лв. глоба за проповядването на омраза и на антидемократична идеология. Той обаче има друга условна присъда от 3 години, която заради новото наказание става ефективна. Имамът от Сърница Саид Мутлу получи една година условно и 3000 лв. глоба, а районният мюфтия на Пазарджик Абдуллах Салих - условна присъда от 10 месеца и също глоба от 3000 лв. Останалите 10 имами са наказани само с глоби от 2000 до 3000 лева.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не пестете силите си днес. Денят е многообещаващ за вас и е едно чудесно начало на новата седмица. Интимните ви завоевания от предишните дни ви импулсират и стимулират творческите ви способности. Това ще изиграе решаваща роля в деловите ви начинания.
24 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Безпаричието и битовите неуредици ще отстъпят място на по-ведри чувства у повечето от вас. Активно ще се включите в проект, очаквайки с приходите от него да подобрите доходите си. Всичко зависи от вас, за това няма съмнение, че ще се справите. Съпротивата на някого няма да ви откаже от намеренията ви.
24 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може да осъществите намеренията си, ако съчетаете действията си с тези на партньорите ви. Работата в екип ще ви носи удовлетворение и финансови придобивки. Непоколебимите ви действия, продиктувани от увереност и знания ще ви отворят врати. Връзката със семейството ви е силна и това допълнително ви мотивира.
24 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще ви се отдава да успявате там, където други зациклят. Усърдно ще се заемете с реализацията на идеите си и скоро ще постигнете резултатите, които преследвате. С добро чувство ще се отнесете и към хората, с които работите. Служебни пътувания.
24 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Случващото се днес ще промени хода на професионалните ви търсения. Предизвикателствата са пред вас, а вие имате нужния потенциал за да се справите. Не демонстрирайте показно самочувствието си, бъдете по-смирени, за да не провокирате конфликти и нежелани емоции. Правете така, че всички да остават доволни.
24 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Неспокойни и действени, ще започнете деня си с важните задачи, които не търпят отлагане. Без колебание ще покажете на когото е нужно, че не желаете намеса в личния си живот, надявайки се да бъдете разбрани. По въпросите, засягащи вас ще взимате решенията си сами, разбира се няма да ви липсва подкрепата на хората, на които държите.
24 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не възлагайте прекалено много надежди на операции със значителен риск. Шансът днес ще дойде от съвсем неочаквана за вас посока. Бъдете готови да действате бързо и точно. Приятели са ви подготвили желана изненада. Вечерта се очертава много приятна. Попадате в нова и интересна компания.
24 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Скорпион Ще се чувствате уморени и обхванати от апатия към света около вас. Ще се наложи да сложите на мястото им хора, които ще се опитат да ви употребят за свои цели. Любовните ви желания са засилени, за това вземете мерки да не се разочаровате.
24 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес сами се натоварвате с неща, които ще са ви в прекалена тежест. Смятате, че можете да се справите, но едва ли ще е толкова лесно. Не поемайте повече ангажименти, отколкото можете да свършите. Работете усилено и разчитайте и на съдействието на хората, с които работите. Успехи ще имат онези от вас, които се занимават с търговия.
24 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Здравето ви и това на близките ви ще занимава повечето от вас. Погрижете се да не ви липсва нищо, с което да провокирате нежелани последствия. Нека финансовата ви стабилност в момента не ви подвежда. Пестете парите си. За дамите от знака се очертават делови успехи.
24 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Време навън няма да се отрази на настроението ви и с ведрина в общуването ще приобщавате много хора към себе си. В подкрепа на работата си ще срещате разбиране и съпричастност. Усвоили сте знания и умения, действайте. Погрижете се за здравето си и не позволявайте на хронични страдания да попречат на активността ви.
24 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Този ден ще ви донесе успешна реализация в делови план. Работите безупречно, изпипвате всичко до най-малката подробност и това ще стане повод за възхищение от страна на хората, с които работите. Обърнете подобаващо внимание и на сърдечния си партньор.
24 юни 2021

Случаен виц

Последни новини