Франция обръща поглед към политиката имамите да сдържат ислямски общности

Най-голямото шествие в историята на Франция – в това се превърна Маршът на солидарността, който се проведе в късния следобед на 11 януари в Париж в памет на жертвите от атентата в „Шарли ебдо”.

По официални данни в Париж вчера излязоха 2 млн. души, предаде Нова телевизия. Към този момент обаче никой не поставя акцент дали е имало грешки на полицията и службите. Вчера хората аплодираха преминаващи коли на жандармерията, твърди кореспондентът на Нова Миролюба Бенатова. По нейна информация на доста места във Франция е имало политика да се позволява на ислямски проповедници да контролират определени общности, за да намаляват престъпността. Това вече се гледа с лошо око, защото един вид представлява абдикация на държавата от основни нейни функции.

До момента масови настроения срещу имиганти и мюсюлмански общности няма. Крайни настроения съществуват, но те не са масови, подчерта Бенатова. И заяви, че едва ли някой е водил статистика колко мюсюлмани са се включили в шествието в Париж, а и в шествията в страната.

Българският прочит

Европа европеизира Ливан, но сега някой се опитва да ливанизира Европа. Това заяви журналистът Иво Инджев в коментар за случилото се във Франция. От векове Франция се свързва със свободата и темата е толкова важна, защото в сърцето на Европа беше нанесен удар по свободата на словото. На някои от гостите в Париж вчера не им беше там мястото – например на Ахмет Давутоглу, тъй като Ердоган отдавна мачка журналистите, но дори и присъствието на Турция е добър знак, защото смятам, че е по-добре Турция да е светска държава, каза Инджев.

От векове се спори какво е ислямът и за един сутрешен блок няма да го решим, заяви главният редактор на e-vestnik Иван Бакалов. Най-важното е, че едни хора, в името на Аллах, искат да ликвидират светската държава, като унищожат един от фундаментите ѝ – свободата на словото, подчерта Бакалов. Много хора у нас казаха, че карикатурите на „Шарли ебдо” са страшни, но истината е, че у нас нямаме представа какво е била тази медия. Години наред те окарикатуряват политици и религии, не само исляма. „Шарли ебдо” спечели и дело за правото си да окарикатурява исляма, припомни Бакалов.

Има истина, че религиозното влияе на ислямския радикализъм, но не е само това. Има и социални причини, колониално наследство. Основното е, че ислямът има нужда от реформиране. Това се е случило при християнството, което преживява векове на войни – например какво стои в центъра на религията, заяви Инджев. Този разговор се води в ислямския свят, не го измисляме ние, добави Бакалов. Не може да се живее по правилата на четиво, написано преди 1600 години, смята главният редактор на e-vestnik. Самите мюсюлмани трябва да си отговорят защо хора от тяхната религия извършват самоубийствени атентати, а това не го правят християни или индийци например, каза Иво Инджев.

В Пазарджик, до джамията на Ахмед Муса „Абу Бекир”, споделят, че хората, които нападнаха „Шарли ебдо”, са терористи и не са свързани с исляма. Няма да ни е приятно да видим карикатура на Мохамед, няма да ни е приятно. Ако обаче има наказание, Аллах ще наказва, а не ние – да убиваме. В България терористи няма, отрекоха категорично хората от обществото край Ахмед Муса. За нас такива като тези във Франция са като извънземни – невинни хора да убиват, споделят вярващите. Факт е обаче, че много хора не говореха пред камера, защото се притеснявали, че не можело да говорят на български.

Източник: актуално

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ми
    мимо
    2 0
    11:00, 12 яну 2015
    български не знаят,но знаят какво е ИД.И как циганите станаха пак по-мюсюлмани и от ходжите???Държавните мъже да помислят за това,а не да надуват шкембета по баровете на топлите острови,защото след няколко години ще празнуваме всички БАЙРЯМА,вкл.и техните наследници
Последни новини