Саркози преименува партията си на "Републиканците"

Водещата френска опозиционна партия Съюз за народно движение (UMP) смени името си на "Републиканците" с подкрепата на 83% от членовете си. Това предизвика остри спорове, като критиците на промяната настояват, че всички французи са републиканци.

Според лидера й Никола Саркози промяната е "призив към всички разочаровани от всекидневния упадък на републиката и желаещи да се сложи край на това".

Трима популярни писатели и политици написаха във в. "Монд", че внушението на бившия президент, "че партията му представлява всички републиканци, сякаш няма никой друг освен него, е обидно и безотговорно".

Симпатизанти на левицата опитаха да блокират плановете на партията чрез съдебно решение. В искането си те настояваха, че благодарение на Френската революция всички френски граждани са републиканци, а не само гласувалите за Саркози. Съдът отхвърли иска им.

Социологическо проучване, цитирано от Би Би Си, показва, че почти 70% от населението и 40% от UMP казват, че никоя политическа партия не би трябвало да има правото да си лепи етикета "Републиканци".

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини