Белгия иска бетонна стена на границата с Франция заради роми

Управата на белгийския граничен град Мускрон е поискала от своите френски съседи от селището Уатрло да издигнат бетонна стена, която да пречи на притока на роми
Френското селище е обособило лагер за роми, заел пространство непосредствено до границата с Мускрон, съобщиха белгийски медии, цитирани от БТА.

Жители в белгийския град се оплакват, че ромите лесно пресичат границата, а в района кражбите са се увеличили. Според френското законодателство всяко селище с над пет хиляди жители трябва да обособи място за настаняването на скитници. По тази причина властите в Уатрло са определили място за къмпинг, където вече са се разположили 13 ромски семейства и има място за още 11 каравани. 

Съобщава се, че засега френските власти обмислят дали да се съобразят с молбата на белгийските си съседи. Предвижда се бетонната стена да бъде висока 2,4 метра и да огражда само района около къмпинга. Целта не е ромите да не могат да идват в Белгия, но движението им да бъде затруднено. 

Ромите в Белгия са около 30 000, като сред тях има хора, дошли от Централна и Източна Европа (Румъния, Чехия, Словакия или България). Значителна част от ромите в страната са скитници, които прекарват голяма част от времето си в движение, без да се установяват на определено място. Ромите се възползват от статута си на граждани на ЕС, за да пътуват безпрепятствено в държавите от Общността. 

Белгийските медии днес съобщават, че от понеделник започва нова операция на властите срещу крадците с неуреден престой в страната. Миналата година подобна акция бе извършена в няколко селища, сред които Монс - град на границата с Франция. Тогава бяха заловени 542-ма крадци с неуредени документи, но не бе отчетено колко от тях са били граждани на ЕС. 

Всеки гражданин на Общността има право на престой до три месеца в страна от ЕС, различна от неговата родина, като белгийските власти държат да се регистрира в съответната община скоро след пристигането си, особено ако престоят ще бъде дълготраен.

Неотдавна шофьори и пътници на автобуси на градския транспорт във френския град Монпелие настояха за отделна автобусна линия за местните роми.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини