Арт движение "Кръг" с оригинална акция сред младите хора на Кърджали

Радост Николаева

По случай 17-тото издание на Инициативата „Мултикултурният град“ Арт движение Кръг стартира оригинална акция, ориентирана към младите автори, която ще продължи от 21 май до 20 октомври и ще завърши с публикуване на книжка с най-добрите текстове. На стартовата дата 21 май – Световен ден на културното многообразие за диалог и развитие – в Арт галерия Кръг е представена първата разработка чрез текстове и дизайнерски проекти на 18-годишната Харика Ибрямова, в чиято работа „Моят Кърджали – град на поколенческа памет, етнокултукултури и интеркултурен опит“ основната тема всъщност е: Какъв гражданин искам да стана?

„Самото стигане до мечтата за един град – пише младата авторка – е пътешествие, което започва с вътрешното чувство на вдъхновение и вяра във възможностите на самия себе си. През годините аз усъвършенствах уменията си и се научих да виждам всяко предизвикателство като възможност за развитие. Пътят към мечтата за това какъв да е моят град беше изпълнен с моменти на радост и тъга, успехи и неуспехи, но винаги със запазената вяра и детската мечта в сърцето ми, че това е градът, където красотата, иновациитеи изкуството да могат да съживяват всеки ъгъл. Този град трябва да не е само цел, а начин на живот, способен да преобразява всички, които се докоснат до него!“

Как да стане това? 18-годишното момиче смело коментира десетки въпроси, които съпровождат детето и младият човек от Кърджали от детството до пълнолетието, и формират поведението и мечтите му – от увеличаващия се кръг цивилизационни забрани пред днешното дете “не отивай, не пипай, не тичай, не говори”, през търсенето на по-доброто ни „Аз“ по време на тийнейджърството, до активното гражданство, което е въпрос на избор и вяра в силата на собственото ни участие в живота на града. Защото „Кърджали не е просто един град!Съществуват безброй начини, по които всеки от нас може да допринесе за неговия напредък и развитие. Да, задача е, която изисква ангажимент и сътрудничество от страна на всички нас, но със съвместни усилия и иновативни подходи можем да направим нашият град по-устойчив, по-привлекателен и благополучен за всички негови жители“ – е позицията на Харика Ибрямова. Зрителят ще види като художествени проекти нейните мечти за нова модерна Болница, за специален приют за животни, за нов Университет по изобразително изкуство, музика, фотография, дизайн и мода, който „да не е просто образователно заведение, а светилище на креативността“, за постоянна „Открита сцена за таланти и кино“, за нов тип Библиотека и дори за ново модерно крайградско Летище.

Харика е благодарна за неповторимия градски часовник, защото тойниучи „как овладявайки умението да управляваме времето, ние откриваме стратегии за култивиране на допълнително време всеки ден с вярата, че Вечността съществува, предава се от човек на човек, от поколение на поколение“, а това определено ще ни донесе награда за нашата днешна всеотдайност. 

Родена съм в най-слънчевия град с най-много слънчеви дни в годината – казва момичето. Винаги съм искала слънцето от моя град да достигне до повече хора по света, като разгръща своите лъчи върху тях и ги зарежда с нова слънчева, положителна енергия, в която е скрита светлината на поколенческата памет и на неповторимия интеркултурен опит на десетки поколения кърджалийци. 

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини