В памет на Мара Михайлова:за куража и успеха на наследниците й

На 11 май /сряда/, когато почитаме паметта на светите равноапостоли Кирил и Методий, се открива 15-тото издание на Инициативата „Мултикултурният град”. Първото събитие в програмата е посветено на журналистката, общественичка и краевед Мара Михайлова, наричана „будителката на Родопите”, посветила години в помощ на бежанците от Тракия. Единствената й приживе публикувана книга „Писателите и войната” /първо издание 1940 г./ съдържа интервюта с видни писатели за отношението им към започналата Втора световна война. Тази книга звучи особено актулно и днес, когато отново сме изправени пред трагедията на хиляди прогонени от домовете си хора от Украйна, защото е откровен протест срещу света, който допуска да има страдащи, да има бежанци, прогонени от родния си дом. В опит да проследим фамилната история на видната кърджалийка, изложбата „Няма да прекосиш океана, ако нямаш кураж да се откъснеш от брега” ни среща с 31-годишната Ромина Михайлова, потомка по бащина линия на Мара Михайлова /1901-1989/.

Ромина е внучка на сина на Мара Михайлова – инж. Тончо Михайлов /1927-2019/, човек новатор по дух, свързан с много и различни нововъведения в българското производство на безалкохолни напитки. Създател е на първата българска марка коняк „Плиска“. Преди демократичните промени е работил в различни предприятия, в Комитета по промишлеността и в Министерството на земеделието и хранителната промишленост в България, бил е съветник в Министерството на земеделието в Република Куба. През 1980 г. ръководи строителството на завод за минерална вода и Пепси Кола в Ирак. Заемал е експертни позиции в министерства и фирми в Куба и Мозамбик, където работи от 1982 до 1992 г. През 1998 г. Тончо Михайлов, бивш директор на Завода за безалкохолни напитки в София, като служител на “Тексим” успява да убеди партийния елит и внася Кока-Колата в България, заради което го феновете му го определят като „бащата на българската Кока-Кола”. През 1992 г. инж. Тончо Михайлов създава една от най-големите фирми за производство на сладолед, сметана, капучино, горещ шоколад на прах у нас Роял ТМ, чието рекламно лице е внучката му Ромина Михайлова като малко момиченце.

Дарителството е вродено у Тончо Михайлов, той самият го е смятал за своя фамилната черта. Помагал е на десетки училища, правил е дарения в Кърджали, в Момчилград, учредител е на наградата “Мара Михайлова”, която се връчва на националния преглед-конкурс за дебютна литература “Южна пролет” в Хасково, спонсорира книги, списания. Негов е най-големият личен финансов влог в строителството на храма-костница „Св. Петка“ на героите от Илинденско-Преображенското въстание на Петрова нива в Странджа. Издава посмъртно книгите на майка си Мара Михайлова: „Етнографски проучвания на Източните Родопи” (1996), „Кърджали” (2000), „Писателите и войната” (второ издание, 2000), „Село Чобанкьой” (2002).

Ромина Михайлова е магистър по плакат и рекламна графика, графичен дизайнер е от 2013 г. и вече има десетки успешни проекти зад гърба си. Завършила е националната гимназия по приложни изкуства „Св. Лука“ със специалност „Художествена обработка на метал“. Работи с наши и чужди издателства за оформление и дизайн на книги и е потопена в света на рекламата, в който „няма работно време“. В момента е член на екипа на Garlic advertising agency, чийто център е във Филипините. Пътешественичка по дух, влюбена в предизвикателствата.

Родена е в столицата на Мозамбик Мапуто, по бащина линия е правнучка на Мара Михайлова, а по майчина линия – правнучка на фамилията на композитора Панчо Владигеров. Интервю с нея, нейни дизайнерски и рекламни проекти, корици на книги за модата и рекламата ще могат да се видят като атрактивни визуални пана в Арт галерия Кръг от 11 до 26 май.

Това съобщиха от Арт движение "Кръг"

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини