23 °C

Трима нови таланти в инициативата "Млади таланти от Кърджали и областта"

Изображение 1 от 2

  Три са новите лица в инициативата „Млади таланти от Кърджали и областта” на Арт движение Кръг.Работите им, интервюта с тях и техни проекти могат да се видятв Арт галерията в Деня на влюбените, 14 февруари, и още 14 дни след това в памет на Св. Кирил Славянобългарски, създателна славянската азбука, починал на 14 февруари 869  г. в Рим. 18-годишната Станислава Пашова от Ардино пише стихове, но – да си признаем – „само когато не пише кодове за компютърни програми”. Занимавам се с литературни проекти, казва тя, но по-голямо внимание отделям на писането на програми по информатика и изучаването на нови програмни езици. Средногодишно тя получава по 5 награди от литературни конкурси на български и английски ез. – регионални, национални и международни. Освен нейни литературни текстове, в галерията е инсталирано пано, представящо процес на разработка на задача на програмния език C++,със съответните кодове и финална визуализация като авторски сайт в Google, програмиран да се отваря и с озвучаване. Станислава е десетокласничка в СУ “Васил Левски” в Ардино и вероятно вече е с начално ниво за програмист с умението си за писане на кодове и с хилядите часове практика зад гърба й в овладяване на софтуерни технологии и на езици за програмиране.

  Второто лице във февруарското издание на Инициативата е 18-годишният Шабан Младенов от с. Енчец, ученикв 4 курс в ПГ по туризъм в Кърджали, известен с предизвикателния си опит в рисковите спортове кану каяк,велокрос, планинско колоездене, вело поло, cycle speedway, планинско спускане. В галерията са експонирани част от невероятните фотографии, които Шабан прави по време на т.нар. skydiving, спускане във въздуха отвисоко. Фен е на високите технологии – техниката е част от мен, независимо какво правя, казва той. „На каската ми за колело е монтирана камера, телефонът ми е с професионална мощна камера, която позволява денонощно снимане на терен при всякакви условия. Правя клипове, монтирам филми, предавам на живо. Монтирам, редактирам и предавам в движение на приятели от цял свят.” Мечтата на Шабан, който учи хотелиерство, е: „Да направя еко-селище в района на Утробата.Вече направихме една такава стъпка с приятели–изградихме къща от дървета, приличаха на големи клечки, мисля, че друга такава няма тук. В моето еко- селище гостите ще се събуждат между клоните на дърветата от песента на птиците. Виждал съм подобни чудеса в Канада по телевизията. Мисля, че те са за хора, които ценят природата,но и тук такиваценители стават все повече.”

  Третият участник във февруарското издание на Инициативата е 15-годишната Мелек Айхан Хасан от с. Дъждино, която учи в СУ „Йордан Йовков” в Кърджали. Пише стихове и ги посвещава на селото, рисува, печели конкурси и заедно с екипа на Кръгзапочна да прави първите си самостоятелни стрийт арт проекти за стени на сгради. В галерията е изложен неин проект за стена на кметството в Дъждино, в който е представена срещата на едно момиче с духа и лицата на местните хора, за които тя пише стихове и от които сеучи всеки ден: „Духът на старото време обикаля селото/Ъглите на къщите са пълни със спомени/ Жадуват за добрите времена/ Дали ще успеем да се преборим със злото/И да видим по-щастливи дни/Надеждата винаги умира последна/Омразата винаги отстъпва на любовта. ДЪЖДИНО”

  Това съобщиха от Арт движение "Кръг"

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 06.06.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Предстоят ви може би повече ангажименти отколкото сте предвидили и въпреки почивния ден, някои от вас ще бъдат доста натоварени. Въпреки това дейностите, с които се захващате ви носят удовлетворение и стимулират доброто ви самочувствие. Това е особено валидно ако са непосредствено свързани с деловата сфера. Можете да разчитате на добри приходи.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днешният ден няма да остави време за почивка на онези от вас, които се занимават със собствен бизнес. Действате бързо, когато това се изисква от вас, но през останалото време добре премисляте действията си и предпочитате да не избързвате. Очаквайте скорошни приходи от дейност, която сте успели да реализирате с помощта на близък човек.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще се погрижите за всичко, което планирате днес да приключи в рамките на деня. Градивните ви усилия ще ви държат в добра форма и ще съумеете да се организирате с времето си. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Запазете за себе си намеренията, не ги правете достояние на всички. Очаровани сте от вниманието на човека до вас и това ви обнадеждава за връзката ви. Новини от близък човек, пребиваващ в чужбина. Притесненията ви ще отшумят и скоро ви очакват нови развития. Хранете се здравословно, възможни са неразположения.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Организирайте се по-добре, ако искате да се справите с всичките си задачи. Пред вас ще се изправят предизвикателства, изкушенията на които ще ви проводят в друга посока на мислене. Ще се стремите да повишите благосъстоянието на семейството си и ще намирате преки пътища за постигането му.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днешният ден е особено подходящ за почивка и развлечение. Имате нужда от отдих и зареждане със свежи сили, затова не се колебайте да прекарате този ден по възможност на открито и в компанията на близки хора. Чувствате се добре в ролята на организатори, затова едва ли ще сбъркате ако се наемете с инициирането на подобно мероприятие.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Овладейте емоциите и ще си спестите разочарования и неприятности. Споделете отговорностите и не предприемайте нищо ново. Не се натоварвайте с информация, която не ви засяга пряко, търсете тишината и спокойствието. Погрижете се за дома, направете пролетно почистване и мислите ви ще се успокоят.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не се разпилявайте в много посоки, за да не провалите изпълнението на важен ангажимент. Можете да направите и нещо повече за себе си, без да изпускате от контрол ситуацията. Ще получите възможност за допълнителни доходи, предвид нарасналите си нужди, но и защото имате енергия за това.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  В личния ви живот ще настъпи объркване, породено от разминаването между очакваното и случващото се. Проявете разбиране и търпеливо изчакайте момента за решителни действия. Твърде често оставяте емоциите да ви водят, а от това следват различни проблеми. Дайте си малка почивка.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ще се радвате на хубав и ползотворен ден. Вътрешното ви чувство за равновесие и справедливост ще ви изведе на правилните позиции, дори да изненадата с поведението си някого. Силата ви е в разума и умението да постигате целите си, нещо с което не всеки може да се похвали. Възможно е ново приятелство.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Покажете доброто си отношение към хората, с които общувате и ще направите деня по-хубав, освен, че има какво да научите за себе си. Настроението ви ще се подобри от присъствието на някой, който не спира да ви вълнува. Споделете любовта си и ще откриете, че чувствата ви са взаимни.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Изчистете главата си от излишни и натоварващи ви мисли. Дистанцирайте дразнителите около себе си и ще се почувствате добре. Хубавото време, приятелите и развлеченията ще направят деня ви приятен. С нови сили ще се посветите на заниманията си и ще оставате доволни от себе си.
  06 юни 2020

  Случаен виц

  Последни новини