26 °C

Трима нови таланти в инициативата "Млади таланти от Кърджали и областта"

Изображение 1 от 2

  Три са новите лица в инициативата „Млади таланти от Кърджали и областта” на Арт движение Кръг.Работите им, интервюта с тях и техни проекти могат да се видятв Арт галерията в Деня на влюбените, 14 февруари, и още 14 дни след това в памет на Св. Кирил Славянобългарски, създателна славянската азбука, починал на 14 февруари 869  г. в Рим. 18-годишната Станислава Пашова от Ардино пише стихове, но – да си признаем – „само когато не пише кодове за компютърни програми”. Занимавам се с литературни проекти, казва тя, но по-голямо внимание отделям на писането на програми по информатика и изучаването на нови програмни езици. Средногодишно тя получава по 5 награди от литературни конкурси на български и английски ез. – регионални, национални и международни. Освен нейни литературни текстове, в галерията е инсталирано пано, представящо процес на разработка на задача на програмния език C++,със съответните кодове и финална визуализация като авторски сайт в Google, програмиран да се отваря и с озвучаване. Станислава е десетокласничка в СУ “Васил Левски” в Ардино и вероятно вече е с начално ниво за програмист с умението си за писане на кодове и с хилядите часове практика зад гърба й в овладяване на софтуерни технологии и на езици за програмиране.

  Второто лице във февруарското издание на Инициативата е 18-годишният Шабан Младенов от с. Енчец, ученикв 4 курс в ПГ по туризъм в Кърджали, известен с предизвикателния си опит в рисковите спортове кану каяк,велокрос, планинско колоездене, вело поло, cycle speedway, планинско спускане. В галерията са експонирани част от невероятните фотографии, които Шабан прави по време на т.нар. skydiving, спускане във въздуха отвисоко. Фен е на високите технологии – техниката е част от мен, независимо какво правя, казва той. „На каската ми за колело е монтирана камера, телефонът ми е с професионална мощна камера, която позволява денонощно снимане на терен при всякакви условия. Правя клипове, монтирам филми, предавам на живо. Монтирам, редактирам и предавам в движение на приятели от цял свят.” Мечтата на Шабан, който учи хотелиерство, е: „Да направя еко-селище в района на Утробата.Вече направихме една такава стъпка с приятели–изградихме къща от дървета, приличаха на големи клечки, мисля, че друга такава няма тук. В моето еко- селище гостите ще се събуждат между клоните на дърветата от песента на птиците. Виждал съм подобни чудеса в Канада по телевизията. Мисля, че те са за хора, които ценят природата,но и тук такиваценители стават все повече.”

  Третият участник във февруарското издание на Инициативата е 15-годишната Мелек Айхан Хасан от с. Дъждино, която учи в СУ „Йордан Йовков” в Кърджали. Пише стихове и ги посвещава на селото, рисува, печели конкурси и заедно с екипа на Кръгзапочна да прави първите си самостоятелни стрийт арт проекти за стени на сгради. В галерията е изложен неин проект за стена на кметството в Дъждино, в който е представена срещата на едно момиче с духа и лицата на местните хора, за които тя пише стихове и от които сеучи всеки ден: „Духът на старото време обикаля селото/Ъглите на къщите са пълни със спомени/ Жадуват за добрите времена/ Дали ще успеем да се преборим със злото/И да видим по-щастливи дни/Надеждата винаги умира последна/Омразата винаги отстъпва на любовта. ДЪЖДИНО”

  Това съобщиха от Арт движение "Кръг"

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 23.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Енергиите са така сложени, че могат да създадат проблеми в отношенията ви с колеги, партньори и семейството. По-малко се ангажирайте с чужди въпроси и се съсредоточете изцяло върху своята си работа. Ограничете разходите си и живейте по-спокойно.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Имате възможност за избор на подход при решаването на професионалните си задачи през този ден. Преценете добре плюсовете и минусите и се опитайте да комбинирате до колкото можете полезността от всяко ваше действие. Ще трябва да приложите всичката си способност да убеждавате, за да подредите нещата според желанията си. Това ще е трудно, но не и невъзможно.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Днес респектирате околните с невероятната си концентрация и усърдие на работното място. Ще чуете добри отзиви за доскорошната си работа и това ще се отрази благотворно на самочувствието ви. Опитайте се да отбягвате това, което ви носи напрежение, като се стремите само към най-доброто на което сте способни.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес ще научите много нови неща свързани както с работата, така и с личния ви живот. Внимателно се вслушвайте в това, което минава покрай ушите ви защото може да пропуснете много важна за вас новина, която ще е определяща за бъдещите ви планове. При късмета, който имате днес и който се очертава, в близките дни ще имате много поводи за радост.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Действайте внимателно днес, скъпи Лъвове, тъй като е възможно нещо дребно да обърка работата ви. Ентусиазмът ви е похвален, но не бива да прекалявате с преждевременни действия. Контактите ви с представител на земните зодии ще ви балансира.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  В търсене на по-добри варианти, ще помислите за промяна и на работното място. Съдбата ще ви срещне с подходящия човек, с когото ще реализирате намеренията си. Прагматично ще подновите връзката си с личност, от която може да имате полза за бъдещи свои проекти. Дайте повече свода на близките си, не взимайте решенията вместо тях.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще изясните отношенията си с човек от обкръжението ви и на душата ви ще олекне. Нещата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените от вас усилия. И правейки равносметка ще откриете, че сте могли много по-рано да решите проблема без да задълбочавате в него. Приятелска сбирка ще ви зареди с хубави емоции.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Този ден ще ви накара доста да се позамислите относно бъдещата си работа. Оказва се че голяма част от проектите ви нямат резултатът, който сте очаквали, затова наистина ще трябва да промените подхода си. Нека обаче това става постепенно, тъй като така вие по-лесно ще свикнете. Дайте си необходимата почивка вечерта, имате нужда от релаксация.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Денят ви предразполага към повече екстравагантност и емоционалност. Стремете се към по-високи цели, към промяна в себе си и около вас. Сега е момента да планирате пътуванията, за които мечтаете. Ще се справите без усилие с проблеми с юридически характер, финансов и селскостопански. Някои ще търсят духовно извисяване чрез отдаване на философски размисъл. Направете го умерено.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ще покажете на практика професионалното си отношение към служебен, обществен или друг важен проблем, с което ще си спечелите привърженици. Работата ви ще се улесни, защото много хора ще пожелаят да станат част от екипа ви. Настроението ви ще се подобри и от вест, имаща отношение към семейството ви.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Водени от интересите си, ще продължите да търсите най-доброто за себе си. Финансови придобивки ще удовлетворят някои от вас и мотивират за други. Каквото и да изживеете, бъдете коректни в отношенията си към заобикалящия ви свят и спазвайте договореностите. Това са условия, носещи предимства на последващ етап.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
  23 сеп 2020
  Последни новини