Днес представят историята на едно старо кърджалийско семейство в изложба

Изображение 1 от 2

    Инициативата „Мултикултурният град“ представя на 14 май чрез снимки, интервюта и авторски творби историята на едно кърджалийско семейство от 1927 г. до днес, в социалния живот на което винаги е имало място за изкуствата. „Откъде тръгва нишката на нашите таланти, която се предава от човек на човек в тази кърджалийска фамилия?“ – пита си Нигяр Билгин, с която проследяваме стъпките на семейната памет. Хипотезата е, че в основата на всичко стои талантът на нейната баба– Нурие Хамди Мехмедали, родена в Кърджали през 1927 г., където е известна като първата майсторка на ръчна бродерия. За времето си е била образовано момиче, завършила е 8 клас в тогавашното Медресе (РИМ-Кърджали днес). Сама е рисувала всички детайли на моделите, които след това извезва ръчно, а по-късно се снабдява с модерната за времето си шевна машина Singer и става истински семеен модел за успешна реализация в собствен художествен занаят. В нейна памет в изложбата са представени рязана бродерия, скици, снимки и артефакти от 30-те години.

    Дъщерята на Нурие, която е майка на Нигяр, е наследила шивашкия занаят, била е местна красавица, а в града е известна като Жената на ХудожникаЗеки Мехмедали – самоук художник, участник в различни градски инициативи. Синът им Танер Мехмедали е роден в Кърджали през 1974 г. Учи в художествена паралелка в СУ “Владимир Димитров-Майстора”, след което заминава за Истанбул и завършва специалност „Изящни изкуства“ в Университета “Мимар Синан”. Съпругата му Неше Мехмедали също е бакалавър по изящни изкуства от Университета “Мимар Синан”. В момента семейството живее и работи в гр. Дортмунд, Германия, а Танер помагана деца със специални образователни потребности чрез различни арт занимания. Участник е в общи изложби в Турция и Германия.

    Самата Нигяр Билгин е завършила спортно училище, а след това – специалност „Български език и английски език“ в Пловдивския университет „П. Хилендарски“. От 2014-та до март 2024 г. живее и работи в Лондон, но съдбата отново я връща в родния Кърджали и отскоро е член на педагогическия екип и преподавател по английски език в СУ „Петко Р. Славейков“. Едно от най-творческите предизвикателства в живота й е любовта към поезията. Нигяр пише стихове от тинейджърските си години, но никога не е споделяла творбите си публично, нито ги е издавала. Нейни стихове, написани на ръка, красят Арт галерия Кръг в момента, а това е първо представяне на литературната й любов. Синът й Едис Билгин, който сега е на 27 г., е роден в Кърджали, завършва в СУ “П.Р. Славейков” в паралелка с английски език и продължава образованието си в Нидерландия, в Хагският университет по приложни науки, където в момента изучава политология и журналистика. Фамилната любов към изкуството се проявява при него още от 4-5-годишна възраст, когато започва да рисува, а като тийнейджър пише и поезия – главно на английски език. Извън университетските си задължения, той се занимава с живопис, рисува шаржове, графики, манга творби, стилизирани портрети, работи върху анимационни проекти. В социалните мрежи и Инстаграм има хиляди фенове. За първи път кърджалийци ще видят и негови творби в Арт галерия Кръг в рамките на 17-тото издание на Инициативата „Мултикултурният град“. Едно от стиховете му започва с думите „Never have I truly said 'thank you' for being blessed… /Никога не съм казвал наистина „благодаря“, че съм благословен…/“.

    Това съобщиха от Арт движение "Кръг"

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини