Младежи от Кърджали се докоснаха до магията на древните и пъстри традиции и занаяти на Пловдив

    Стари занаяти от отминали епохи и съхранено занаятчийско майсторство. Това бе акцента натридневното изнесено обучение „По стъпките на българските култура и занаяти“, в което участваха група младежи от Кърджали. То се осъществи в Пловдив, в рамките на дейностите по проект„Пазители на традициите“, реализиран от Сдружение „Нови перспективи за развитие“ и финансиран по Националната програма за младежта (2021-2025).

    Ден първи. Обучението започна още с пристигането на групата в Младежки център Пловдив. Традиционното представяне на проекта и програмата беше съчетано с интерактивни дейности за стопяване на ледовете. Под умелото ръководство на медиаторитемладите пазители на традициите бяха провокирани да дискутират за родовата памет, за корените на рода и семейството, за произхода и имената, за традициите и обичаите, за взаимоотношения вътре в семейството и със заобикалящата среда. Целта бе, връщайки се към корените да се пробуди родовата сила в нас, да се почувстваме част от общност- нашата, българската общност.  И така времето мина неусетно. Удовлетворени и одухотворени приключихме деня в очакване на предстоящото.

    Ден втори започна с активности, свързани с традициите, обичаите и културатанабългарите.Целта бе да осъзнаем колко важно е да се съхрани традицията, да има народ и род, да бъдем помнещи и почитащи историята.Разделени на екипи изследвахме и представихме характерните особености на няколко фолклорни области у нас. Продължихме с уроци по народни танци, научихме два вида хора, имаше и изпълнение на гайда. Заредени с енергия се отправихме към една малка уличка в Стария град. Улица „Стръмна“ или още наречена улицата на занаятите е едно малко пространство, което пази магията на древните и пъстри традиции на Пловдив. Научихме за старинни български тъкачни техники, мокро плъстене на вълна и иглонабиване, рисуване на сувенири, дърворезба, иконопис. Тук имахме възможността не само да наблюдаваме, а и да участваме в процеса на изработване на „вълшебни“ занаятчийски художествени произведения. В малките уютни работилнички със сърдечни майстори сътворихме и наши собствени „шедьоври“, с които се гордеем и ще оставят у нас прекрасен спомен.Завършихме деня с посещение на Етнографския музей в Пловдив, където споделихме нашите впечатления и знания за бита и културата на нашите предци. Един цветен и удивителен ден, който ни провокира да развием общуването и съхраним връзката между поколенията вътре в семейството, който ни убеди, че ние младите сме моста между историята и бъдещето.

    Ден трети. Последен. Край на едно незабравимо преживяване. С ентусиазъм, но и с малко тъга, екипите се впуснаха в изготвянето на идеен проект за възраждане на традиция или обичай. Представянето беше уникално, получи се един своеобразен неписан алманах на българските традиции. Така приключи едно пътуване до Стария Пловдив- земя, която Бог щедро е дарил с толкова красоти. Докоснахме се до един богат духовен свят, който ни потопи в багри, ритми и мелодии от живия български фолклор, неувяхващата красота на българските изкуства и занаяти, преливащите от жизненост обичаи. Отчитайки неизбежните промени в света около нас, динамичността и мобилността на съвремието, познаването на българските култура и занаяти е път към запазване и връщане на редица традиционни ценности, мост между старата култура и младото поколение, усещане за принадлежност към общност.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини