Среща на Изет Шабан с младежи с акцент миграция и демографски проблеми

По инициатива на кмета на община Ардино инж. Изет Шабан се проведе специална работна среща с младежи във връзка с разработването на стратегия за демографските проблеми на общината. Тя се състоя в заседателната зала на Общинския съвет.

„През изминалата 2023 г. кандидатствахме пред Националното сдружение на общините в Р. България (НСОРБ) с проект „Да задържим младите хора в община Ардино“ с мотото „Остани тук“ за да дадем начало на такива срещи като днешната. Надявам се с тези срещи да „заразим“ по-голямата част от младите хора в общината за да са съпричастни към съществуващите проблеми, защото както виждате демографската карта е катастрофална не само в нашата община, но и в цялата страна. За голямо съжаление част от младото поколение е извън пределите на България, друга част са някъде из страната, но това, което наблюдаваме през последните години е, че младите хора напускат общината ни. До този извод стигам по това, че децата в училищата драстично намаляват и детските градини са в предкризисно състояние и ще се наложи да обединяваме групи. Затова искам вие да дадете вашия принос за това какво можем да направим като община за да задържим младите хора тук в родните им места. Ние от своя страна ще направим всичко възможно да помогнем и да дадем нашия принос за хората, които искат да инвестират тук. Каквото зависи от нас, ние сме готови да направим.

Проблемът с миграцията е сериозен, интересно ми да чуя от първо лице единствено число от вас младите хора основните причини за задълбочаването на този проблем. След това заедно ще решим каква форма да намерим за да реализираме заложените дейности и те да намерят отражение в нашия бюджет оттук нататък. Искам заедно да разработим тази стратегия за това как да задържим младите хора в Ардино, която да бъде реалистична и изпълнима. След тази среща искам да направим фокус групи, чрез които вие да генерирате идеите си и съвместно да ги реализираме“, заяви Изет Шабан пред младите хора. Той подчерта, че община Ардино има достатъчно благоприятни качества относно жизнената среда. „Ако погледнем параметрите на качеството ни на живот, Ардино щеше да бъде доста напред в класацията, защото тук въздухът е чист, водата е чиста, повечето храни са чисти, няма го стресът, както в големите градове и още много други негативни неща. Ако направим един сравнителен анализ с големия град ще видим, че имаме огромно предимство. Затова е хубаво да ценим това, което имаме, да направим така, че хората, които живеят тук да са щастливи и доволни от живота си. В едно населено място най-важни са хората, когато няма достатъчно хора, всичко останало губи своя смисъл. Обезлюдяването в нашите региони за мен като кмет е най-болната тема. Вярвам, че всички останали теми са абсолютно решими“, изрази своята болка кметът на община Ардино. Той подчерта, че чрез интернет технологиите може да се достигне до много млади хора, които са и извън пределите на страната за да може и те да се включат с мнения и идеи за това какво очакват от община Ардино.

Кметът Изет Шабан сподели пред младите хора и темите, които са дискутирани през месец февруари по време на Общото събрание на НСОРБ.

Там участниците са получили уверението на ръководителите на държавните инситуции, че проблемите с миграционните процеси ще бъдат приоритет и ще се работи в посока да се създадат условия за повишаването на жизнения стандарт, средата, условията и качествата на живот. „Надяваме се това в национален план да се случи, като всички се обединим около идеята да се преборим с микрационните процеси. Ние имаме доста идеи и визия за града и големите населени места. Във времето ще видите и проектите, които ще реализираме. Особено в областта на културата очаквайте коренна промяна. Имаме идея в казарменния район на първа линия да изградим мултуфинкционална спортна зала. Въпрос е на време, постоянство и  амбиция да го направим“, заяви Изет Шабан.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини