Тематични срещи между магистрати и служители от Районен съд – Ардино и ученици от Средно училище „Васил Левски“ – Ардино

И през първите два месеца на 2024 г.  продължи поредицата от уроци на правна тематика между съдии и съдебни служители от Районен съд – Ардино и ученици от Средно училище „Васил Левски“ – Ардино.

Проведени бяха няколко тематични срещи, които са част от Образователна програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Те обхванаха все по-актуалните напоследък теми за агресията в обществото, училището и дома, като участие в тях взеха Председателят на Районен съд – Ардино -  Дарина Байданова, държавният-съдебен изпълнител при Районен съд - Ардино - Сузан Хайрула и системният администратор на Районен съд – Ардино - Васил Николов.

По време на откритите уроци на учениците бе разяснено какво представлява насилието, различните форми и видове насилие, включително скритото насилие, домашното насилие, насилие в училище и кибертормоз, както и кои лица в какво качество могат да търсят защита по Закона за защита от домашно насилие. Представени бяха примери от дела с насилници и жертви на насилие  - ученици. Обяснено им бе как можем да защитим правата си чрез държавните институции – телефонни номера, на които може да се потърси помощ, съдържание на молбата за домашно насилие. Прожектиран бе и кратък филм по темата.

Христина Русева

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини