16-то издание на Инициативата "Мултикултурният град" в Кърджали

16-тото издание на Инициативата "Мултикултурният град" тази година стартира на 9 май от 17:00 ч. със съвместно събитие на БНР-Кърджали и Арт движение Кръг, посветено на 7-мия рожден ден на медията. На събитието ще присъства кметът на Кърджали инж. д-р Хасан Азис, генералният директор на БНРМилен Митев, официални гости от София, екипът и много фенове на регионалната радиостанция на Българското национално радио – радио Кърджали, коетосе наложи на медийния пазар в Източните Родопи и достигна до сърцата на десетки хиляди слушатели. Празникът ще бъде посрещнат с авторски фото- проект „Очите на Родопите“ с 60 творби на Георги Аргиров-Арго и Мехмед Реджеб. И двамата са звукорежисьори в БНР-Кърджали, но са доказани професионалисти в няколко сфери едновременно. Мехмед Реджебима 23-годишен стаж като фоторепортер за в. „Нов живот“,работил е като оператор за Канал 1 и Нова телевизия, Георги Аргиров е ярка фигура в сферата нахудожествената, рекламната и дигиталната фотография, той е уеб- и графичен дизайнер, аудио- и видео рекламист, DJ, с 68 хил. последователи на уеб страницата муArgoStars.

От 14 до 20 май в рамките на Месец на Испания в Кърджали в Арт Галерия Кръг ще бъде представена възпоменателна изложба „Най-дългото пътуване. Първата обиколка на Земята“/ Laexposiciónónconmemorativa „ElViajeMásLargo. La Primera Vuelta Al Mundo“. Каква е историята на това пътуване? На 10 август 1519 г. от Севиля с 5 кораба тръгват 239 мъже на експедиция, ръководена от Фернандо Магелан. Прекосяват три океана – Атлантическия, Тихия и Индийския – дълго и почти невероятно пътуване. Три години по-късно от първото околосветско пътешествие се завръщат 18 мъже и един единствен кораб, воден от Хуан Себастиан Елкано, но историята на мореплаванетое завинаги заредено с енергия да посрещне и най-големите предизвикателства. Между продължителите е и обиколката на Земята за 201дни, 21 часа и 36 мин. с яхта през 1977 г., осъществена от родения в Кърджали кап. Георги Георгиев – нечувано постижение дотогава, който е и единственият мореплавател, успял да пресече района на Големите депресии в Тихия океан през най-неблагоприятното време на годината.

На 21 май, Световен ден на културното многообразие за диалог и развитие, по повод по повод 75-годишнина на Израел и 80 години от спасяването на българските евреи и почитането на паметта на 11 343 жертви от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и гр. Пирот в Арт галерия Кръг ще бъдат  представени архивни документи от живота на еврейската общност в Кърджали, а на новата ул. „Давид Овадия“ ще бъде поставен информационен билборд.

3 нестандартни срещи ще бъдат организирани в периода от 28 май до 10 юни, когато ще се състои и връчването на наградата „Мултикултурният човек“. Първата е среща с изкуството на трима творци /литература на бълг. и турски ез., арт фотография и музика/ с Ина Крейн, Рейхан Ферад и ученикът Айдън Мехмед (Ади). На 31 май ще осъществим едно пътуване във времето с Балканска етнопалитра „Лицата на балканския фолклор“ на историка и журналист Георги Кулов, а на 10 юни по повод подписания на 27 април т.г. Договор за побратимяване между община Кърджали, РБ и община Струмица, РСМ в Кърджали ще гостува със своя проект „Реминисценции“ Мариян Дзингаров от Струмица.

Арт движение Кръг

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини