Инициативата „Мултикултурният град” с юбилей в Кърджали

10-тото юбилейно издание на инициативата „Мултикултурният град” на Община Кърджали и Арт движение КРЪГ тази година включва събития от 7 април до 5 юни, посветени на национални, световни и европейски дни, които се отбелязват в този период. Културната програма се открива почти седмица преди Великден, на 7 април, петък, от 18.00 ч. с изложбата “Wonderland за моята Алиса” на Семра Соня Доган, художничка от Истанбул, родена в Кърджали през 1980 г. Изложбата ще събере гости и приятели от Кърджали и Ардино, където някогашната Семра-Соня е прекарала първите си 8 детски години, но пази и до днес някогашното българско име в презентациите си като артист. В момента тя е преподавателка във факултета по изящни изкуства в университета в Адъяман, Турция и подготвя докторантура в университета „Гази” в Анкара. Семра вече има зад гърба си участия в 28 общи и самостоятелни изложби и ще представя Турция в тазгодишното биенале на изкуствата във Флоренция през октомври. Изложбата „Wonderland за моята Алиса“ в родния Кърджали е посветена на бебето, което се очаква да се роди следващия месец.

На 29 април по повод Европейския ден за солидарност между поколенията екипът на КРЪГ ще представи една концепция-предизвикателство с възможности за обновяване на интериора на заведенията в Кърджали, която се нарича „Идеи за интериор: турска, арменска и еврейска мода, 1920-1980”, вдъхновена от интериора на заведенията в големите европейски градове.

На 8 май Еврейският исторически музей от София ще отбележи в Кърджали 25 години от създаването си със специална експозиция. Той е създаден на 8 май 1992 г. и е наследник на съществувалата в периода 1968-1990 г. постоянна експозиция "Спасяването на българските евреи 1941-1944". Днес музеят се помещава в сградата на Софийската синагога и е управляван от Организацията на евреите в България "Шалом".

Кой ще бъде новият носител на наградата „Мултикултурният човек“ ще разберем в Световния ден на културното многообразие за диалог и развитие – 21 май, а на 5 юни ще бъде открита мемориална артинсталация в началото на новия мост на река Арда под заглавие „Мостовете на Кърджали“.

В тазгодишната програма отново ще вземе участие и екип на известния фотограф и преподавател в НБУ Зафер Галибов – с резиденция в Дъждовница в края на май и с пътуваща изложба на автори от фото- клуб към ОЕБ „Шалом“.

Инициативата „Мултикултурният град“ се изпълнява в съответствие с модерните европейски урбанистични политики за развитие, основани на уникалните възможности за преосмисляне на местните културни ресурси на градовете. „Мултикултурният град“ е част от националния културен календар.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини