Откриха с изложба юбилейното издание на „Мултикултурния град”

Откриването на тазгодишното издание на Инициативата „Мултикултурният град“ на Община Кърджали и Арт движение Кръг събра фенове и приятели от всички възрасти от Кърджали, Ардино и Джебел в Арт галерия Кръг. Гостуващата експозиция на младата художничка Семра Соня Доган от Истанбул, която е избрана да представя Турция на тазгодишното 11-то Световно биенале на съвременните изкуства във Флоренция от 6 до 15 октомври 2017 г., гостува в родния Кърджали с изложба „Wonderland за моята Алиса“, заедно с цялото си семейство. Тя е родена тук през 1980 г., прекарва първите си детски години в Ардино, а това е първата й самостоятелна изложба в родния град. Името на художничката е познато сред българските художествени и академични среди още от 2010 г., когато тя взе участие в нашумялата тогава изложба на турско съвременно изкуство „21 художника на 21 век“ в галерия „Академия“ на Националната художествена академия. Тогава идеята е на проф. Деврим Ербил – едно от най-известните имена в турската живопис, с който Семра работи в академичната си кариера като студентка, магистър, докторантка и преподавателка по изящни изкуства в университетите „Мимар Синан” в Истанбул, „Ататюрк“ в Ерзурум и „Гази” в Анкара. В момента художничката преподава във факултета по изящни изкуства в университета в град Адъяман, Турция. Семра, която пази и се представя с някогашното си българско име от детството Соня като авторски псевдоним, вече има зад гърба си участия в 28 общи и самостоятелни изложби.

Изложбата беше открита от Радост Николаева от Арт движение Кръг, която сподели личен спомен от организацията на изложбата „21 художника на 21 век“ в София. Поздравителен адрес от името на Община Кърджали прочете зам.-кметът Веселина Тихомирова, която подчерта, че „тази инициатива на Община Кърджали и Арт движение КРЪГ се наложи като един уникален модел на взаимодействие между артефакти, езици и местни културни ресурси, който задава нов творчески хоризонт пред мултикултурното многообразие на градове като нашия“.

Носителят на наградата „Мултикултурният човек“ за 2016 г. доц. д-р Тодор Черкезов, изпълнителен директор на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали, поздрави авторката и участниците в събитието с думите: „Тази прекрасна инициатива вече десет години вълнува нашия град. В месеците, когато природата се събужда, у нас също се събуждат чувствата, породени от взаимното разбиране, от богатството на културите, от взаимното съжителство на хора с различни убеждения и различни характеристики, но именно в това е богатството. И точно тази палитра са уловили организаторите и са я позиционирали в най-точното място – Кърджали“. Той поздрави авторката, като подчерта, че талантът няма граници, той не е вместен „нито във възрастова група, нито в държава, а вие го притежавате в изобилие“.

Датата 7 април – Световен ден на здравето – беше избрана от организаторите като пожелание бебето, което художничката чака пред следващия месец, да бъде човек със здрав, весел и силен дух. Тази година всички събития, включени в програмата на „Мултикултурният град“, са посветени на национални, европейски и световни дни, които свързват хората у нас и по света.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини