Инициативата "Мултикултурният град" за 14-ти път в Кърджали

На 10 май се открива 14-тото издание на Инициативата „Мултикултурният град” с нестандартно представяне на футболната легенда на „Арда“ от близкото минало Рафет /Левент/ Куша. Идеята за това представяне е на арменската общност от Кърджали, представлявана от Агоп Узунбухозян, който е свидетел на някогашното развитие и израстване на Левент Куша и беше човекът-мост между екипа на КРЪГ и футболната звезда въвФК „Арда”от периода 1982-1990. Рафет живее от дълги години в Лондон, има собствен бизнес, но използва всяка свободна минута да експериментира с фотография. Почти 50 негови авторски фото-композиции от Родопите, родния Кърджали и Лондонще бъдат представени в Арт галерия Кръг, като още през първия ден на откриването, 10 май, в 11:00 ч. на събитието ще се съберат някои от някогашните футболисти от страхотното време на „Арда“ от края на 80-те, когато през 1988-а отборът изпускана косъм участие в елитната „А“ група, но независимо от това сезонът остава паметен за всеки един фен на тима до днес.

На 21 май програмата продължава със събитието „Нека всички заедно напишем стих…”, в което публиката ще се срещне с „отворена книга” от стихове на поета Мурад М.Мурад, роден в Кърджали през 1970 г., а от 1999 г. жител на Чорлу, Турция. Рисувани стихове на Мурад от книгата му – „Спринцовка за нерви” /1995/, издадена някога от Радост Николаева, и илюстрирана от друг кърджалиец – Хубен Черкелов, както и от цикъла „Радуга, радость моя“, ще предизвикват публиката с височината си от 2,50 до 3,00 м като част от живото пространство на Арт галерията.

На 29 май също тук ще бъдат показани последните творби на художника-карикатурист Бурханедин Ардагил /1943-2021/, носител на наградата „Мултикултурният човек” за 2016 г., които съпругата му ще донесе от Истанбул в кутии, така както ги е оставил той след смъртта си. Събитието се нарича „Картина носиш в кутия, а аз – сърцето си”. На фона на негова изложба за 9-ти път ще бъде връчена наградата „Мутикултурният човек“ на нейния 12-ти номиниран носител.

На 4 юни последното събитие от програмата на „Мултикултурният град’2021” е посветено на 90-годишнината от откриването на ЖП гара Кърджалии от пристигането на първия влак в града. В годината на железопътния транспорт в Европейския съюз (2021) ще открием паметен знак на ЖП гара Кърджали и постоянна експозиция от архивни кадри в чакалнята за пътници – в съгласувано партньорство с ДП Национална компания Железопътна инфраструктура-София.

Това съобщиха от Артдвижение "Кръг"

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини