Зона „Култура“ завладява територията на бившите тютюневи складове в Кърджали

На 3 юни (петък), преди започването на месец Рамазан, една наистина необикновена среща между култури ще се състои в джамията в Кърджали. Арт движение Кръг ще представи сутринта от 10.00 ч. пред гости, млади хора и вярващи мюсюлмани своето изследване на тема „Дух и величие на османската архитектурна традиция в България”, в което са включени архиви, документи и информация за повече 20 джамии, мостове, тюрбета, кервансарии в България, както и за архитектурното наследство на най-великия османски архитект Мимар Синан (1488-1549). Някои от проектите му у нас (напр. Черната джамия, днешна църква „Св. Седмочисленици”) са осъществени, когато той е бил 39-годишен. Най-големите и забележителни османски паметници в България са: Томбул джамия в Шумен, Джумая джамия в Пловдив, “Баня баши” джамия и Имарет джамия в София, Свиленградският мост, Кервансараят в Харманли, Тюрбето на Ак Язълъ Баба, Тюрбето на Демир Баба. През османския период само в София има между 50 и 84 джамии.

Арт движение Кръг ще направи и втора презентация на тема „Кратки бележки и фотографии за най-старите еврейски молитвени храмове в България”, илюстрирано с документални фотоси за състоянието на храмовете днес от четирима фотографи от фотоклуб „Шалом” – Зафер Галибов, Зелма Михаел, Веска Коен и Сами Коен. Представянето на исторически данни за еврейските молитвени храмове в мюсюлмански молитвен храм е уникално събитие и ще се случи за първи път в България.

На 4 юни (събота) от 19.00 ч. в алтернативното арт пространство на бившите Тютюневи складове екипът на Кръг и приятели откриват концерт на млади и не толкова млади изпълнители под надслов „Зона Култура”.  Концертът се посвещава на рождения ден на кап. Георги Георгиев, роден на тази дата в Кърджали преди 81 години, и на 40-годишнината от началото на неговото околосветско плаване с яхтата „Кор Кароли” - „плаване, което промени киловото ветроходство в България“. На 24 април 1976 г. от варненското пристанище е тръгнала 30-футовата яхта „Кор Кароли“, вписана по-­късно заедно с шкипера си кап. Г. Георгиев и постижението му – 202 дни около света, в Книгата на рекордите „Гинес“. Той е единственият кърджалиец, рекордьор на „Гинес”.

2-метрова инсталация на яхта ще украсява импровизираната „сцена” в Тютюневите складове. В програмата са включени младежките рок групи „Окото на тигъра” и „Звезден миг”, 10 китаристи, китаристът на първия български кънтри бенд „Сплав” Станко Костадинов и неговите талантливи ученици, поетът Иво Георгиев като китарист, авторски композиции на Светла Иванова, кавъри на световни рокхитове в изпълнение на Златина Точкова и Ивана Гачева, а дори детската формация „Съни” с танз като поздрав към всички участници. Същият ден организаторите от Арт движение Кръг ще поставят венец на паметника на кап. Георги Георгиев в градската градина.

Инициативата “Мултикултурният град”-2016 ще завърши на 10 юни с монтиране на голямо рекламно пано с архивни материали от мултикултурната памет на Кърджали на Пазара на производителите

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини