Американски разузнавач ще открие Месеца на Америка в Кърджали

Изображение 1 от 5

    Кристофър Макинтайър, представител на U.S. SecretService /Тайните служби на САЩ/, ще открие на 8 февруари 2023 година тринадесетото издание на „Февруари – Месец на Америка в Кърджали“. Американецът  ще изнесе лекция пред млади хора какво представлява организацията и ще разкаже интересни истории от своята работа.

    Българо-американският форум традиционно се организира от Дружество «Приятели на САЩ», Клубът на американските възпитаници /US-KardzhaliAlumniClub/ със съдействието на Посолството на САЩ и Община Кърджали. През 2023 г. той ще премине под знака на 120-тата годишнина от началото на дипломатическите отношения между България и САЩ.

    Още на 16 януари започна конкурсът за превод от английски на български език за 10, 11 и 12 клас. Освен ученици от Кърджали, се включиха и деца от Ардино и Крумовград. Журито се оглавява от Анжела Родел, изпълнителен директор на Комисия «Фулбрайт».

    С радиопредаване по Общинско радио Кърджали ще бъдат отбелязани 80 години от рождението на Джордж Бенсънкато част от поредицата „Легенди на американски джаз“,

    Ученици от Средно училище с математическа насоченост „Отец Паисий” – Кърджали разработват интернет игра за географските забележителности в САЩ, която ще бъде представена в рамките на Месеца на Америка.

    За поредна година ще бъде издаден ученическият вестник „Приятели“, който се списва от децата-участници в клубовете и школите по журналистика и фотография в Общински детски комплекс.

    Музикантът Димитър Русев от Хасково ще представи специалната си програма за най-малките„В приказния свят на джаза“ в Детска градина «Баба Тонка».

    Той е известен в музикалните среди китарист и композитор, популяризатор на джаза,  основател и дългогодишен организатор на Хасково джаз фест близо 30 години. Почетен гражданин на Хасково.

    За останалите прояви ще бъде предоставена допълнителна инфомация.

    В предишни издания на Месеца на Америка са участвали президентът на Атлантическия клуб и бивш външен министър Соломон Паси, президентът на АЛДЕ Илхан Кючюк, бившият генерален консул в Чикаго Иван Сотиров, американският баскетболист Джими Хънт, джаз певицата Джанис Харингтън и китаристът Дилън Вон, директорът на БТА Максим Минчев, Васко Кръпката, арх. Димитър Андрейчини др.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини