Сикрет Сървиз разбулва тайните си в Кърджали: България бе отличник по производството на фалшиви долари, но разбихме печатниците!

Изображение 1 от 5

    Служители на United States Secret Service  разбулиха в Кърджали тайни на организацията.Те действат на територията на нашата страна от 20 години и във фокуса на тяхната работа са финансовите престъпления. Кристофър Макинтайър и Виктор Керемидчиев споделиха пред млади хора, че доскоро България е била сред отличниците по производство на фалшиви долари. Качеството им е по-високо отколкото на банкнотите правени в САЩ. По брой на произведени копюри ни изпреварва само Колумбия. В България фалшивите долари се печатат на офсетови машини, което гарантира високото качество. С помощта на ГДБОП през последните години са разбити две печатници. При операция „Гларус“ е ударена печатница във Варна. Арестувани са 4 души. Иззета е висококачествена „продукция“преди да стигне пазара. Банкнотите са за 1,5 млн.долара. Друга печатница е ударена в крайморски хотел. Тя е под наслов „Мини купър“. Иззетите банкноти са  от 3 млн.долара и 11 млн.евро. Качеството е изключително високо.

      Щатските агенти поставиха днес началото на Месеца на Америка в Кърджали. Той се организира за 13-ти пореден път от Дружество „Приятели на САЩ“, Община Кърджали и американската легация в София.

      Кристофър Макинтайър представи историята и дейността на службата. Тя е създадена през 1865 г.по идея на тогавашния американски президент Абрахам Линкълн. Първоначално се е занимавала с финансови престъпления и основно с разбиването на лаборатории за фалшиви долари. Убийството на президента Линкълн води до вменяването сред нейните функции и на охраната на държавния глава и семейството му до живот. Охранява се и семейството на вицепрезидента. В службата има различни отдели от екип с роботизирана техника за борба с експлозиви до елитните барети на Делта Форс. Обучени за охрана са и специални кучета, дресирани да нападат и обезвреждат атентатори. Предизвикателство днес са дроновете,но вече и за тяхното обезвреждане има техника.

     Визита на президента Джо Байдан в България би ни отворило много работа, но ние приветстваме подобна инициатива, споделиха агентите.

      Лекторите бяха приветствани от кмета на Община Кърджали инж.д-р Хасан Азис. Той припомни топлите връзки на града ни със САЩ. Подчерта контактите с побратимената община Елхарт. Посочи и символите като ул.“Джордж Вашингтон“ и комплекс Пентагона. Градоначалникът обаче отбеляза, че градът ни е уникален в страната със своето дружество Приятели на САЩ с председател Валентина Иванова.

     Гости на откриването на Месеца на Америка бяха председателят на Общинския съвет инж.Юсеин Ахмед , зам.кметът Тунджай Шукрю и главния секретар на Общинска администрация Себахатин Риза.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини