В лагера в Любимец настаняват допълнително бежанци във фургони

В центъра от затворен тип за бежанци в Любимец, който е под шапката на МВР, вече настаняват хора във фургони. Те бяха доставени през септември миналата година и са оборудвани с всичко необходимо. Ползването на фургонното селище се налага заради запълнения капацитет на центровете от този тип, което пък е свързано с увеличения бежански натиск към страната ни.

Мигрантите в центровете от затворен тип към МВР престояват около месец в тях за беседи и регистрации, съгласно Европейското законодателство. При подаване на документи към ДАБ за бежански статут, те биват освобождавани и се местят в останалите центрове. Това обяви на пресконференция главният секретар на вътрешното ведомство главен комисар Петър Тодоров по повод двете акции на територията на страната, проведени днес, свързани с пресичането на нелегални канали за прехвърляне на хора през наша територия.

При едната от спец операциите, под ръководството на ОД на МВР в Пловдив, беше задържан 30-годишен сирийски гражданин, живеещ в града под тепетата. Той имал разрешение да пребивава у нас. Официално е служител на изпълнителна длъжност в голямо дружество в Пловдив. При акцията по разбиването на канала са задържани общо 12 души. Арести са извършени в Харманли, Хасково, Средец и Пловдив. Има данни, че водачът на канала за трафик на мигранти има връзка с групата, замесена в катастрофата между патрулка и автобус с мигранти в Бургас в края на август, при която загинаха двама полицаи. Хасковската следа в инцидента е шофьорът на автобуса-сириецът Омар Мохамад Али Абдан, който дни преди сблъсъка е бил част от домуващите в бежанския лагер в Харманли. Отначало той твърдеше, че е на 15 години, но по-късно чрез документи от турските и сирийските власти, стана ясно, че е 18-годишен.

Втората спецоперация по тази линия е в Сливен. Задържани са 12 души. От тях петима са вече с повдигнати обвинения и 72 часова мярка. Извършени са обиски на много адреси и МПС-та. Задържани са и 19 мигратнти. Касае се за организирана група, която се занимава с такава дейност, посочи комисар Тодоров. В Сливен е имало преследване между полицаи и трафиканти. Има две полицейски патрулки, които са с материални щети.

В групите за трафик на хора са използвани всякакви прийоми -смяна на номера на автомобили, смяна на превозни средства, смяна на шофьорите им. Структурата на групата е най-малко тристепенна: ръководител, помагачи, шофьори. Връзката на комуникация, която се поддържа, е отгоре надолу, за да няма обратна комуникация от низшите към висшите нива, поясни още главният комисар на МВР. Той посочи още, че ръководителите на тези групи имат контакти с чужбина.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини