„Спрете лодките“: Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Мигранти, които пристигат във Великобритания без редовни документи, ще бъдат депортирани в Руанда - без шанс да се върнат обратно. Британският парламент прие крайно рестриктивни мерки за миграцията. Най-важните въпроси:

Британският парламент одобри оспорвания законопроект за депортиране на мигранти в Руанда. Въпреки че Върховният съд във Великобритания миналата година обяви, че африканската държава не може да бъде категоризирана като „сигурна страна“, в която мигрантите да бъдат връщани, премиерът Риши Сунак очаква първия самолет с мигранти да излети натам до седмици. Ето какво се знае:

Кой ще бъде депортиран?

Британското правителство иска да депортира в Руанда всички хора, които пристигат на Острова без нужните документи – и то без значение от държавата им на произход. Там те могат да кандидатстват за убежище, а в случай, че то бъде одобрено, ще имат право да останат в руанда, но без шанс да се върнат във Великобритания обяснява АРД.

Каква е целта?

Под призива „Спрете лодките“ премиерът Сунак обеща по-рестрективна политика спрямо мигрантите. През 2023 година през Ламанша са преминали около 30 000 души с лодки. Тази година само до края на март те са 4600, което представлява рекорд.

Премиерът Риши Сунак дава пресконференция, посветена на новите мерки Снимка: Toby Melville/PA Wire/empics/picture alliance

Правителството твърди, че споразумението с Руанда ще помогне за защитата на границите, но и за сигурността на мигрантите, които предприемат опасния път с лодки. Консервативната партия се надява, че политиката ще ѝ спечели и повече подкрепа на следващите избори. В момента торите изостават значително от Лейбъристката партия в проучванията.

Какво ще получи Руанда?

Според оценки на Сметната палата в Лондон правителството ще плати на Руанда до половин милиард паунда. Към тази сума могат да бъдат прибавени и стотици хиляди паунда за всеки приет мигрант.

Критиците на тази политика казват, че цената е твърде висока за Великобритания.

Законосъобразно ли е решението?

Макар Върховният съд да обяви еднозначно, че не може да бъде гарантирана справедлива процедура за предоставяне на убежище в Руанда, премиерът Сунак със закон я определи като сигурна трета страна. Според правозащитници президентът на Руанда Пол Кагаме, който е начело на страната от 24 години, управлява с репресии срещу опозицията и заглушава свободата на словото. От ООН съобщават за случаи на екзекуции на хора без съд и присъда, за изтезания и неизяснени смъртни случаи в затворите.

Защо Руанда подписа споразумението?

Авторитарните власти в столицата Кигали се надяват да подобрят своя имиджа на Запад и да отклонят вниманието от сериозните въпроси за съблюдаването на човешките права в страната. Високите суми, които Лондон ще изплати на Руанда, също са мотив.

Кога ще започнат депортациите?

Премиерът Риши Сунак се надява първите депортациите да бъдат осъществени в период от 10 до 12 седмици. Той заяви, че вече е подписан договор с комерсиална авиокомпания, която да изпълнява полетите, както и с летище, от което те да бъдат осъществявани. Според британски медии има и планове търсещите убежище да бъдат депортирани в Руанда още по-рано, ако трябва и с редовни полети.

 

Източник: http://www.dw.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини