Христос Воскресе!Миряните в Кърджали получиха Благодатния огън от малкия Манол

Изображение 1 от 6

  Христос Воскресе!Миряните в Кърджали получиха Благодатния огън от малкия Манол.Синът на енорийския свещеник отец Петър Гарена бе първият, който запали  святата светлина и я предаде на съгражданите си след празничната литургия снощи.Тази година  Светия синод не изпрати делегация до Йерусалим за да вземе Благодатния огън.Той бе донесен от Румъния и  предаден на свещенослужители на Русенската митрополия.

    За да запалят свещ в храма „Свети Георги Победоносец” бяха дошли много млади хора.Те обиколиха и църквата ,както повелява православната традиция.

    Отец Петър обяви настъпването на най-щастливия ден за християните.Кметът Ерол Мюмюн уважи празника.

  С камбанен звън храмовете в Кърджали и цялата област възвестиха Възкресението.

  Великден въплъщава вярата във възкресението на праведниците в един по-хубав свят, който те ще наследят след земната си смърт, и бъдещия Страшен съд.

  Днешният празник слага край на 40-дневния Велик пост, утвърден в памет на 40-дневния пост на Исус Христос и последната седмица от земния му живот, страданията на Спасителя и на смъртта му на кръста.

  Според българската традиция Великден отбелязва възкръсването на природата за нов живот, победата на пролетта над зимата. Червените яйца на трапезата символизират кръвта на Исус, а козунакът – неговото тяло.

  Кърджали бг вести

  Снимки:Георги Кулов

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

  Случаен виц

  Последни новини