Италия е на финал на Евро 2020 след дузпи

Отборът на Италия си осигури участие във финала на Евро 2020 след оспорван мач с продължения и дузпи срещу Испания.

В първата полуфинална среща на европейското първенство по футбол Федерико Киеза изведе адзурите напред в 60-ата минута, в 80-ата Алваро Мората изравни.

Последваха продължения и дузпи. След 4:2 от дузпите (общ резултат 5:3) Италия се класира за финала.

“Вълшебна Италия”, е възклицанието на опиянените от щастие Апенини след 120-минутната полуфинална битка и дузпите. Адзурите сбъркаха само една, а испанците - две, като едната от тях спаси вратарят Донарума. Последната за скуадрата реализира със завидно хладнокръвие Жоржиньо. За най-добър играч на мача УЕФА награди Федерико Киеза за чудесният му гол в редовното време, като 10 минути преди края Мората изравни. Играчите на Италия посветиха успеха си на контузилия се Леонардо Спинацола. Скуадрата издържа на по-добрата игра на Испания, която направи най-добрия си мач на Евро 2020. За италианското калчо финалът на „Уембли” в неделя е четвърти на европейски първенства, от които има титла през 1968 г.

Празненствата по улици и площади продължиха през нощта в цялата страна.

„Испания посърна” и „Италия прекърши мечтата на Испания да стигне до финала”. Това са само част от коментарите веднага след загубата на Испания от Италия на полуфинала на Европейското първенство по футбол. Сайтът "Марка" озаглави побликацията си "Проклети дузпи", а после допълни "Испания плаче с достойнство". 

Всички на Иберийския полуостров бяха убедени, че момчетата на Луис Енрике ще стигнат до финала и до края на продължението не губеха надежда, че превъзходството в играта ще им донесе победа. Загубата при дузпите бе посрещната с болка от феновете, които дълго след края на мача не можеха да осъзнаят резултата. По улиците на Барселона стотици млади хора се успокояваха взаимно, а някои от тях дори плачеха. В каталунската столица и този път традицията да се гледат мачовете на националния отбор в баровете бе спазена и даже страхът от коронавируса не успя да накара привържениците на футбола да си останат по домовете.

„С голяма надежда очакваме следващият сблъсък с Италия през октомври в Лигата на нациите”, каза националният селекционер Луис Енрике и обеща да стиска палци за италианците на финала.

Тази вечер е вторият полуфинал Англия - Дания.

Източник: БНР

Видеа по темата

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини